Pierdere mare pentru cultura română. S-a stins unul dintre marii intelectuali ai României

Publicat: Joi, 15 Noiembrie 2018 10:51 // Actualizat: Joi, 15 Noiembrie 2018 10:51 // Sursa: romaniatv.net

Sorin Vieru a murit la vârsta de 84 de ani. Vieru a fost unul dintre autorii Epistolar, un set de scrisori către și de Gabriel Liiceanu.  Bărbatul a fost timp de 15 ani membru în Consiliul de Administrație al Societății Academice Române. A fost un incredibil profesor de logică, savant și doctor în filosofie în cadrul Universității din București.

Sorin Vieru fost un intelectual care a tradus și pulicat cărți ce abordau teme de logică și ontologie ale marilor gânditori (Aristotel, Wittgenstein, Frege, Boole, Platon, Carnap sau Marcuse). A fost poet, desenator și activist civic.

Sorin Vieru a fost un apropiat al lui Mihai Șora: „Într-o frumoasă zi de primăvară, am fost cu prietenii noștri Gina și Sorel [Vieru] în parcul Herăstrău, unde tocmai înfloriseră cireșii: o grădină japoneză, – pe drept cuvânt un miracol, în forfota și zgura Bucureștilor. S-a întâmplat acum câțiva ani.

Nu am mai prins, de atunci, cireșii în floare, ajungând mereu, la fața locului, în toiul iernii, prea devreme, ori prea târziu, spre vară. Dar ziua aceea petrecută alături de cei doi prieteni s-a fixat în memoria mea ca una dintre cele mai luminoase, mai jucăuș-melancolice, dintr-o viață de om.
Țin foarte mult la amândoi și mă doare să-i știu acum greu încercați de boală.

Mihai Șora îl aprecia enorm pe Sorin Vieru

„Despre Sorel am spus câteva cuvinte într-o emisiune de radio – „Semnături celebre“. Din versurile lui am citit ce ne-a plăcut mai mult, Luizei și mie, ce ne-a mișcat profund, ce ne-a făcut să vedem în el, dincolo de profesorul și gânditorul temeinic, un poet autentic. Sorel nu este, nici pe departe, „celebru“, cum spune titlul emisiunii, deși ar merita – cu asupra de măsură – să fie cunoscut, să fie, cum aminteam în emisiune, prețuit și iubit.

Îi sunt recunoscător Doamnei Mihaela Helmis pentru că a găzduit mărturia noastră despre acest om înțelept, bun și curat ca lacrima. Și vă mulțumesc Dumneavoastră, dragi prieteni, dacă vreodată veți găsi un răgaz să vă aplecați asupra cărților, a versurilor poetului Sorin Vieru, atât de puțin știute de alții, dar atât de intens trăite de el însuși. M-aș bucura să aflu că există, în lumea aceasta, și alți oameni pentru care puritatea Ginei și a lui Sorel contează”, scria Mihai Șora pe contul său de socializare, în urmă cu trei luni.

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
a murit fondator SAR Mihai Șora SAR Solrin Vieru
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6540
RON
16 Dec
noapte 2 °
zi 6 °
Ultimele joburi adaugate
24 H