Pisicile fac ravagii în Australia. Ucid anual 650 de milioane de reptile

Pisicile din Australia ucid circa 650 de milioane de reptile an, conform unui raport publicat în jurnalul ştiinţific Wildlife Research.

25 iun. 2018, 07:54
Pisicile fac ravagii în Australia. Ucid anual 650 de milioane de reptile

Concluziile se bazează pe o cercetare efectuată pe un număr de peste 10.000 de eşantioane de hrană consumată de pisici, prelevate de mai mulţi oameni de ştiinţă din Australia.

În medie, fiecare pisică sălbatică omoară 225 de reptile pe an, cel mai mare număr fiind înregistrat în zona centrală a Australiei”, a declarat cercetător-şef John Woinarski, profesor la Universitatea Charles Darwin.

Potrivit estimărilor, în Australia trăiesc între două şi cinci milioane de pisici sălbatice. Acestea omoară anual circa 650 de reptile. De asemenea, există circa 3,9 milioane de pisici domestice, care ucid aproximativ 50 de milioane de reptile”, a declarat Woinarski pentru DPA.

Oamenii de ştiinţă au coroborat date privind circa 250 de specii de reptile din Australia care cad victime pisicilor, printre acestea numărându-se unsprezece specii de reptile ameninţate cu dispariţia, precum şopârla mare de deşert Liopholis kintorei.

Unele pisici consumă un număr uluitor de reptile. Am descoperit multe exemple de pisici care pot devora de unele singure un număr imens de şopârle, recordul fiind de 40 de şopârle în stomacul unei singure pisici”, a declarat Woinarski.

Pisicile sălbatice din Australia consumă mai multe reptile în comparaţie cu cele din Statele Unite sau Europa datorită abundenţei de reptile de pe continentul australian, a explicat cercetătorul.

Sally Box, comisar pentru specii ameninţate cu dispariţia din Australia, a declarat că ”noul studiu reprezintă o trezire la realitate”.

Oamenii de ştiinţă au constatat anterior că pisicile sălbatice se găsesc în peste 99,8% din zonele de uscat din Australia.

Potrivit unei cercetări publicate anul trecut, pisicile sălbatice din Australia ucid anual 316 milioane de păsări. Printre victimele lor se numără 338 de specii native de păsări – aproape jumătate din populaţia de specii de păsări native din Australia – printre acestea numărându-se 71 de specii ameninţate cu dispariţia.

De la colonizare europeană până în prezent, pisicile sălbatice au provocat extincţia a 20 de specii de mamifere din Australia.