Plachie de crap cu orez şi sos brun

Despre roşii, care sunt un ingredient principal al acestei reţete de plachie de crap cu orez şi sos brun, trebuie să ştii că sunt un inamic al colesterolului. Ca să nu ai probleme cu „colesterolul rău" este bine să consumi 200 g de roşii proaspete, la fiecare masă, timp de o săptămână. Totodată, tomatele proaspete sunt recomandate şi persoanelor care suferă de hipertensiune arterială.

15 mart. 2016, 12:36
Plachie de crap cu orez şi sos brun

Plachie de crap cu orez şi sos brun – Ingrediente (4 porţii)

1 kg crap
700 g ceapă
5 căţei de usturoi
150 ml ulei
200 ml vin alb sec
500 g roșii descojite şi tocate
1 legătură de pătrunjel
1 frunză de dafin
1 lămâie
cimbru
sare
piper

Pentru garnitură

200 g orez basmati
Pentru sosul brun
50 ml vin roşu
500 ml supă de legume
10 g făină
50 g unt sau margarină

Plachie de crap cu orez şi sos brun – Cum se prepară

Cureţi peştele de intestine, de solzi, îl speli, îl tai medalioane şi-l condimentezi cu sare şi piper. Cureţi ceapa și usturoiul, le toci mărunt şi le căleşti într-o tigaie în 100 ml ulei, cât să se înmoaie. Adaugi roşiile descojite şi tocate, frunza de dafin, cimbrul, sarea şi piperul după gust și torni sosul într-o tavă încăpătoare.

Torni vinul alb peste sosul din tavă şi ungi peștele cu uleiul rămas. Pui medalioanele de peşte și introduci mâncarea în cuptor, la foc mic, circa o oră, până când sosul scade şi peştele se rumenește, fără să se ardă. Între timp, poţi prepara garnitura de orez cu sos brun.

Pentru garnitură, speli orezul în trei ape şi-l pui la fiert, apoi îl scurgi într-o sită şi-l pui într-un vas pe care-l acoperi cu un capac. Pentru sosul brun, amesteci într-un castron făina cu untul sau margarina până când obţii o pastă fină.

Torni jumătate din supa de legume într-o oală, adaugi vinul şi le dai în clocot până când se reduc la jumătate. Apoi, adaugi restul de supă, pasta fină de făină cu unt sau cu margarină şi amesteci cu telul până se încorporează bine. Mai laşi la fiert 3-4 minute să se îngroaşe un pic sosul.

După ce ai scos plachia de la cuptor, o presari cu verdeaţă şi o ornezi cu feliuţe de lămâie şi tije de pătrunjel. O serveşti caldă, cu garnitură de orez peste care ai adăugat 1-2 linguri de sos brun.

O altă reţetă gustoasă cu peşte este peşte în crustă de ierburi