Ploaie de meteoriţi – lyride – la sfârşitul săptămânii

În luna aprilie, mai ales în noaptea de 22 spre 23, toți cei ce vor privi spre cer, vor vedea mai multe stele căzătoare decât în mod normal. Este activ curentul de meteori Lyride, iar în acea noapte va fi maximul.

22 apr. 2017, 09:07
Ploaie de meteoriţi – lyride – la sfârşitul săptămânii

Planeta noastră trece printr-o zonă pe unde a trecut cometa C/1861 G1 (Thatcher), iar praful din coada ei va arde în atmosferă. Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate, primele observații fiind făcute de chinezi acum 2600 de ani (în anul 687 î.e.n.).

Pentru a putea vedea meteorii nu aveți nevoie de instrumente astronomice. Trebuie doar să priviți înspre cer, așezați comod, timp de minim o oră, cândva între miezul nopții și răsăritul Soarelui. Nu trebuie să priviți într-o direcție anume, pentru că meteorii pot apărea în orice direcție.

Cei ce cunosc contelațiile pot identifica locul de unde par că vin meteorii, acesta fiind situat undeva lângă steaua Vega, din constelația Lyra. Vega se va afla înspre orizontul nord-estic. 

Este de preferat ca observațiile să se facă din afara orașelor mari sau de la marginea lor, pentru că iluminatul public face ca majoritatea meteorilor să nu mai poată fi observați.

Se estimează că se vor vedea aproximativ 20 de stele căzătoare pe oră, din locurile situate în afara orașului.

2017

Curentul este activ între 16 și 25 aprilie, numărul maxim de meteori observabili cu ochiul liber în condiții ideale fiind de 18, în noaptea de 22 spre 23.

În 2017 lumina Lunii nu va dăuna observațiilor, fiind într-o fază apropiată de Lună Nouă. Puteți încerca să observați Lyridele după miezul nopții, după ce radiantul a răsărit. 

Observații științifice

În afară de simpla observa a meteorilor, se pot face și observații științifice. Când observați un meteor, trebuie să notați ora și minutul apariției, precum și strălucirea lui (comparată cu a altor stele). Sute de astronomi amatori din toată lumea vor face observații în paralel cu dumeavoastră, iar centralizarea tuturor observațiilor duce la o cunoaștere mai bună a acestui curent. Dacă doriți să faceți observații de acest gen este bine să luați legătura cu Societatea Astronomică Română de Meteori.