Ploile torenţiale şi inundaţiile au făcut PRĂPĂD în ţară – video

Sute de familii din sudul ţării nu au închis un ochi toată noaptea. De la începutul săptămânii se luptă cu viitura care le-a măturat casele. Mai grav, în Vâlcea, un bărbat a fost luat de viitură şi e dat dispărut. Dar şi în alte judeţe, ploile torenţiale au făcut prăpăd. Râurile din 10 judeţe sunt în continuare sub cod portocaliu de inundaţii.

29 iul. 2014, 05:39

Oamenii din sudul ţării se luptă să scoată apa şi mâlul din case. Ploile căzute luni seara au afectat deja staţiunile vâlcene Călimăneşti, Govora, Olăneşti şi Ocnele Mari, dar şi municipiile Drăgăşani şi Râmnicu Vâlcea.

„De la Bălceşti şi până sus la Câineni se înregistrează cantităţi uriaşe de apă. Din păcate, s-a confirmat faptul că un bărbat din Stroieşti a fost luat de viitură, s-a încercat căutarea lui, dar nu a fost găsit, se vor relua mâine dimineaţă căutările. Avem probleme cu apele care se scurg de pe versanţi iar până acum deja sunt 27 de gospodării afectate, numai după ploaia din această seară”, a precizat prefectul de Vâlcea, citat de Agerpres.

Drumul naţional 65C Horezu-Craiova a fost închis

Toate bazinele hidrografice sunt monitorizate, pentru că toate râurile au debite crescute iar specialiştii de la Drumuri Naţionale monitorizează fenomenele de eroziune în zona podurilor.

În acest sens sunt monitorizate râurile Olăneşti, Lotru, Bistriţa, Cerna, Olteţ, Topolog, Luncavăţ, Otăsău.

În Râmnicu Vâlcea, pasajul Dacia este inundat iar prin celelalte pasaje rutiere se circulă cu dificultate. Echipe ale operatorului de apă se află în cartierele Râureni, Troinau, Morilor, Dealul Malului şi Goranu.

Potrivit primarului Gheorghe Matei, echipele APAVIL au lucrat luni în ‘în regim de urgenţă pentru desfundarea tuturor rigolelor şi reţelei de canalizare pentru a preîntâmpina repetarea inundaţiilor din zilele precedente’.

Vezi şi Imagini APOCALIPTICE în Dolj. Sute de case INUNDATE, drumuri DISTRUSE de ape VIDEO

Gospodăriile din Piteşti, sub ape

Cu situaţii dramatice se confruntă şi zonele din apropierea centrului Piteştiului, unde apa a inundat gospodăriile oamenilor şi ajunge până la brâu, potrivit unui telespectator al postului România TV, care locuieşte în zona Geamăna, la 3 km de centrul oraşului.

De vină pentru această situaţie par a fi sistemele de canalizare, care nu au fost construite astfel încât să facă faţă unor inundaţii masive. Astfel, după trei ore de ploaie torenţială, apa a atins, în această zonă, un metru. 

În judeţul Dolj, 150 de gospodării sunt sub ape, în comuna Motoci-Mischii. Un râu s-a revărsat şi a măturat totul în cale.

Şi în localitatea Bălceşti din Gorj, 35 de familii sunt izolate de sat după ce un pod a fost luat de viitură. Pompierii au pus saci de protecţie ca să oprească puhoaiele.