PNL cere reluarea votului din Senat în cazul Dan Şova

PNL cere reluarea votului din senat în privinţa cererii de arestare pentru Dan Şova. Deputatul PNL Mircea Dolha spune că numai aşa Senatul va demonstra că nu este în slujba intereselor de partid. 

29 mart. 2015, 07:59

Deputatul PNL cere prin intermediul unui comunicat de presă să fie reluat votul în Senat privind cererea de arestare a lui Dan Şova. Mircea Dolha este de părere că reluarea acestuia este necesară pentru a sancţiona votul de miercuri. 

Citeşte şi: Care sunt senatorii care au votat ÎMPOTRIVA cererii de arestare a lui Dan Şova

„Sunt profund dezamăgit de atitudinea conducerii Senatului României cu privire la rezultatul votului de miercuri pentru ridicarea imunității parlamentarului Dan Șova.

Consider că domnul președinte Călin Popescu-Tăriceanu se face principalul vinovat de o greșeală, de o faptă ilegală ce va avea repercusiuni nu doar asupra domniei sale, ci asupra întregului Parlament, instituție fundamentală a cărei imagine a fost profund compromisă în urma votului de miercuri, 25 martie”, a precizat Mircea Dolha în comunicat.

„Solicit conducerii Senatului reluarea votului cu privire la cererea venită din partea DNA pentru încuviințarea reținerii și arestării preventive în cazul lui Dan Șova. Consider că o astfel de decizie trebuie luată de urgență de colegii senatori, care au responsabilitatea de a repara grava eroare făcută democrației și statului de drept prin protejarea unui senator de anchetarea sa”, se mai precizează în comunicat.

Mircea Dolha consideră că senatorii au o obligaţie morală şi politică de a dovedi în faţa opiniei publice că Senatul nu este supus intereselor de partid. 

„Apreciez că reluarea votului care îl vizează pe domnul Dan Șova va putea îndrepta lucrurile, va soluționa rapid o chestiune care privește nu doar Parlamentul României, ci pe fiecare fiecare român, pe toți cei nemulțumiți de protecția nejustificată de care anumiți cetățeni se bucură, aflându-se mai presus de lege în urma unui vot parlamentar viciat (…)

Conducerea Senatului are obligația legală, morală și politică de a dovedi în fața opiniei publice că legislativul nu este supus intereselor de partid”, menţionează Mircea Dolha.

Solicitarea a fost făcută în nume propriu şi deocamdată nu există un acord al conducerii Partidului Naţional Liberal în privinţa acestui demers.

Partidul Național Liberal a anunţat că a sesizat vineri Curtea Constituțională a României pentru decizia Senatului de a respinge cererea de arestare preventivă și reținere a senatorului Dan Șova.

Solicitarea DNA de arestare a înregistrat 79 de voturi „pentru”, 67 „împotrivă” şi 5 abţineri, pentru aprobare. Potrivit anunţului oficial făcut în plen în urma numărătorii voturilor, ca urmare a faptului că nu a fost întrunit votul majorităţii senatorilor, Senatul nu încuviinţează arestarea preventivă a lui Dan Şova. Numărul total al senatorilor este de 168, majoritatea fiind, astfel, de 85 de parlamentari.

Deocamdată, Şova a rămas cu imunitatea la arestare doar pe baza procesului verbal de constatare a rezultatului votului, în Monitorul Oficial nefiind publicată încă vreo hotărâre oficială a Senatului de respingere a cererii DNA.

Citeşte şi: Tăriceanu despre votul dat în cazul lui Şova: Nimic nu stă în calea procurorilor DNA

Dan Șova este acuzat de săvârșirea a trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu în dosarul privind fapte de corupție la companiile energetice Turceni și Rovinari.