Poate fi prezis Marele Cutremur? Locul din Vrancea unde se măsoară seismele

Publicat: Sâmbătă, 07 Octombrie 2017 22:17 // Actualizat: Sâmbătă, 07 Octombrie 2017 22:17 // Sursa: romaniatv.net

Un Observator Seismic, dotat cu aparate de ultimă generaţie care ajută la monitorizarea şi studiul cutremurelor, este amplasat în Vrancea, zona cu cea mai intensă activitate seismică din România.

Observatorul seismologic de la Vrâncioaia a fost deschis în 1942. De-a lungul anilor, staţia a fost dotată cu echipamente moderne care monitorizează activitatea seismică de pe întreg teritoriul României, scrie money.ro.

Chiar dacă specialiştii nu pot prezice când va lovi marele cutremur, datele înregistrate la Vrâncioaia sunt esenţiale pentru prevenirea dezastrelor ce ar putea urma după un eventual seism de mare intensitate.

Potrivit sursei citate, șapte senzori de cutremur montaţi în munte pe o suprafaţă de 25 de km pătraţi transmit în Observator chiar şi cele mai fine mişcări din adâncul pământului.

"La Bucureşti, de exemplu, dacă luăm reperul Bucureştiului, o undă secundară distrugătoare la un cutremur foarte mare din Vrancea ajunge în 20, 25 de secunde, tot sistemul de avertizare seismică creat în urma acestor analize poate duce la declaşarea unei alarme seismice, vorbim de 4-5 secunde, deci există o marjă timp în care clienții îşi pot rezolva anumite probleme, închiderea curentului electric, închiderea gazului", spune Ioan Verdeș, inginer la Observatorul Vrâncioaia, solicitat de Digi24.

Principalele obiective industriale şi civile sunt alertate prin sistemul de avertizare al staţiei în cazul producerii unui cutremur cu magnitudine de peste 6,5 grade pe Richter.

De la începutul acestui an, în Vrancea s-au produs 12 cutremure cu magnitudine peste 4 grade pe scara Richter.

1 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
08 oct 00:48
Răspunde | Votează email 0 email
POPESCU GEORGETA
POT SA FIE SI SA AIBA CE-O FI CA M-AM CONVINS CA NU MA INCALZESTE CU NIMIC :SINGURELE INCALZITE SUNT ZECILE DE UMBRELE NEGRE DE PRIN CASA:
1
EUR
4.6605
RON
26 Sep
noapte 4 °
zi 19 °
Ultimele joburi adaugate
24 H