Pompierul suspendat din cauza faxului de la Colectiv rupe tăcerea: „De ce să fiu UMILIT? I-am cărat CU MÂINILE GOALE”

Pompierul Orlando Şchiopu, prim adjunctul ISU Bucureşti, suspendat din funcţie în urma scandalului faxului de la Colectiv, rupe tăcerea. Într-un mesaj difuzat de România TV, pompierul cu o experienţă de 23 de ani spune că ar accepta orice pedeapsă dacă ar fi greşit în teren, în timp ce încerca să salveze vieţi, dar că nu înţelege de ce trebuie să fie umilit doar pentru că "trebuie dat un exemplu" pentru că alţii, aflaţi la birouri, nu în luptă directă cu flăcările, nu şi-au făcut treaba cum trebuie.

RomaniaTV.net
29 nov. 2015, 15:30

Orlando Şchiopu simte că unii încearcă să-l scoată ţap ispăşitor pentru nişte nereguli care nu s-au petrecut pe palierul său de atribuţii. „Nu ştiu să dau aprobări, n-am dat una în viaţa mea. Eu ştiu să sting incendii… Asta am făcut de când am intrat în sistem. Înţeleg că trebuie dat un exemplu şi vinovaţii să plătească, dar de ce să fiu eu victimă colaterală? În noaptea tragediei de la Colectiv dormeam. M-am trezit şi în 15 minute eram acolo, cu 20 de autospeciale şi masini de descarcerat, nu cu 11, cum se speculează. În 90 de minute, am triat medical 160 de oameni. I-am cărat cu mâinile mele, goale, mi s-a lipit pielea lor fumegândă de ele. Ştiţi, mănuşile noastre, ale pompierilor, sunt aspre. Urlau de durere când i-am luat în braţe, că-i zgâriau. Am renunţat la ele. Asta-i meseria mea. Dacă am greşit vreodată pe ceea ce am avut eu de făcut, să plătesc. Dar de ce trebuie să fiu dat afară din sistem? De ce trebuie să fiu umilit? De ce trebuie ca, în timp ce eu sunt trimis la Berlin de domnul Arafat, să văd organizarea pompierilor de acolo, soţia şi copilul să vadă la TV că am fost dus cu mascaţii la DNA?„, este mesajul pompierului Orlando Şchiopu, unul dintre cei şefi din ISU suspendaţi după ce a ieşit la iveală faptul că IGSU avea cunoştinţă, cel puţin teoretic, de existenţa clubului Colectiv, în urma unui fax privind organizarea în respectivul local a unui eveniment major, cu 2000 de oameni, cu toate că imediat după incendiul din 30 octombrie s-a spus că acesta nu se afla în baza de date a instituţiei.

Citeşte şi Mesaj EMOŢIONANT al soţiei unuia dintre şefii ISU suspendaţi după Colectiv. „Sunt MÂNDRĂ…”

Totodată, Orlando Şchiopu, căruia mulţi colegi pompieri i-au luat apărarea după ce a fost suspendat şi, mai ales, după ce premierul Dacian Cioloş a cerut ca el şi ceilalţi doi şefi din ISU să fie daţi afară din sistem, nu doar suspendaţi, a ţinut să mulţumească pentru toată susţinerea pe care i-au arătat-o colegii.

Citeşte şi Pompierii îl apără pe Orlando Şchiopu, adjunct ISU: „În noaptea blestemată de la Colectiv salva vieţi”

NU SUNT CUVINTE CARE AR PUTEA EXPRIMA SENTIMENTELE SI MULTUMIRILE PENTRU TOT CEEA CE FACETI PENTRU MINE!
E O ONOARE SA FIU COLEG CU VOI SI SA FACEM PARTE DIN ACEEASI FRATIE A POMPIERILOR ROMANI!
RESPECT !„, a scris Orlando Şchiopu pe Facebook.

MANDRU CA SUNT POMPIER!
Multumesc pentru ca sunteti alaturi de mine!
Multumesc pentru ceea ce faceti in fiecare zi pentru cetatenii capitalei si pentru faptul ca va iubiti meseria!
Voi face tot ce pot pentru a arata ceea ce EU IMPREUNA CU VOI am facut in acea noapte pentru a salva oameni!
RESPECT PENTRU POMPIERI!„, a mai scris prim adjunctul ISU Bucureşti.

Orlando Cătălin Şchiopu este prim-adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dealul Spirii” Bucureşti – Ilfov începând cu 1 mai 2015, până la acea dată el fiind, timp de opt luni, detaşat la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, în directa subordonare a secretarului de stat – şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv Raed Arafat.

Din declaraţia de avere depusă în anul 2014, reiese că acesta are un apartament în Bucureşti, împreună cu soţia sa, de 37,40 de metri pătraţi, cumpărat în anul 2011 prin programul Prima Casă şi un autoturism Nissan din anul 2007. De asemenea, are două credite bancare de 41.800 de euro şi de 40. 000 de lei. În calitate de ofiţer în MAI, el a încasat, în 2013, 59.638 de lei şi alţi 2.530 de lei din cedarea folosinţei bunurilor.

Şefii ISU Bucureşti-Ilfov – inspectorul şef colonel Mihai Mirel Guţă, prim-adjunctul locotenent colonel Orlando Schiopu şi adjunctul locotenent colonel Giani Aldoiu – au fost suspendaţi din funcţii, la aproape o lună de la tragedia din Colectiv, la ISU fiind făcute verificări privind faptul că nu s-au efectuat controale la fabrica Pionierul şi la club, deşi se ştia că va fi organizat un eveniment cu public numeros.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, miercuri, în şedinţa de guvern, că vrea să se asigure că persoanele care au fost la conducerea ISU Bucureşti-Ilfov şi care au fost suspendate din funcţii vor fi demise şi nu se vor mai putea întoarce în sistem. „Vreau să mă asigur că cei care au fost la conducerea ISU vor fi demişi şi nu mai au ce căuta în sistem”, a spus Cioloş.