Victor Ponta, noi veşti despre salariile românilor. Ce se întâmplă cu majorarea preconizată

Premierul Victor Ponta a declarat luni că proiectul legii salarizării va fi trimis spre dezbatere în Parlament şi că nu intenţionează să dea o ordonanţă pe acest subiect. Şeful Guvernului a precizat că salariile nu vor crește cu 25% în acest an, așa cum s-a vehiculat în ultimele zile.

05 oct. 2015, 16:01
Victor Ponta, noi veşti despre salariile românilor. Ce se întâmplă cu majorarea preconizată

Victor Ponta a subliniat că nu se pune problema ca majorările salariale ale bugetarilor să fie adoptate prin ordonanţă de urgenţă şi că legea salarizării va urma traseul normal. „(Legea salarizării, n.r.) mai devreme decât să fie trimisă în Parlament, dezbătută şi aprobată în Parlament, promulgată de preşedinte, nu se poate aplica. Nu există altă formulă. Nu intenţionăm să dăm ordonanţă de urgenţă. Ar fi o greşeală, pentru că e o lege atât de complexă, cu atât de multe probleme, încât să zic eu că am făcut-o perfect şi nu mai e nevoie de nimic ar fi o greşeală. Cred că e nevoie de dezbatere în Parlament. Cât va dura dezbaterea în Parlament, dacă mai departe o va promulga sau nu preşedintele, pentru că acum, după surpriza cu Codul fiscal, nu mai pot să zic… Nu ştiu dacă o promulgă sau nu”, a afirmat Ponta, la Palatul Parlamentului.

Citește și: Negocierile pe tema Legii salarizării bugetarilor, în impas. Magistraţii cer salarii mai mari

Întrebat dacă salariile personalului bugetar vor creşte cu 25% înainte de finalul anului, cum s-a vehiculat în ultimele zile, Ponta a răspuns: „Aş vrea eu, dar nu„.

Orice creştere salarială trebuie făcută în limita sustenabilităţii, în aşa fel încât să nu le mărim acum şi, cine ştie, mai târziu, cum a făcut Băsescu, să le taie. Ceea ce vom propune va fi doar bazat pe resursele pe care le avem la dispoziţie. Vreau să precizez foarte clar: niciodată nu am spus şi nu voi spune că putem, din prima zi sau din primul an, să mărim la toată lumea. E vorba de o etapizare, pe o perioadă de trei sau patru ani”, a explicat premierul.

În ultimele zile a circulat, pe surse, informaţia că toți bugetarii ar urma să primească o mărire de 25% la salariu începând cu 1 decembrie 2015. În schimb, aceştia nu vor mai primi bani în plus în 2016, an electoral, întrucât legea nu permite acest lucru. Astfel, următoarea mărire de salarii la bugetari ar fi urmat să vină cel mai devreme în 2017.

Conform legii, salariile nu pot fi majorate cu mai puţin de 6 luni înainte de alegeri. Iar cum primele alegeri din 2016 vor avea loc în vara lui 2016, cele locale, iar în toamnă ar urma să aibă loc cele legislative, guvernul nu va avea dreptul să mărească salariile. Prin urmare, aparent, singura variantă posibilă ar fi ca majorarea salariilor bugetarilor să fie făcută în următoarele două luni.

Liviu Pop, ministrul pentru Dialog Social a precizat la România TV că aceste creşteri salariale din sectorul buugetar sunt încă în negociere. Totuşi, acesta a precizat că Guvernul vrea majorarea punctului de pensie cu 5% de la începutul anului viitor.

„Legat de pensii, aşa cum a anunţat ministrul Rovana Plumb chiar dacă calculul economic prevede o creştere de 4%, Guvernul va identifica suma pentru ca toţi pensionarii să aibă punctul de pensie majorat cu 5% din 1 ianuarie 2016.

„În privinţa legii salarizării unitare şi/sau creşterea unor salarii pe zona de educaţie, administraţie publică, poliţişti, căile ferate, lucrurile sunt într-o continuă negociere. A veni astăzi şi a spune că salariile din educaţie vor creşte vor creşte cu 25%, 15 sau 20% nu face decât să creeze iluzii deşarte”, a precizat ministrul pentru Dialog Social Liviu Pop, la România TV.

Acesta a adăugat că prioritatea Guvernului este legea salarizării unitare în sistemul bugetar. „În maximum 2 săptămâni proiectul de lege trebuie să intre în dezbatere publică. Dacă Parlamentul o să-l voteze în forma iniţială sau dacă va modifica anumite articole, nu vă putem spune astăzi. Proiectul prevede creşteri salariale etapizat din 1 ianuarie 2016 până la final de 2017. (…) Există o variantă înaintată de către Guvern, o posibilitate de 10% creştere, pe care sindicaliştii au avut-o în faţă înaintată de ministrul Teodoroivici, plecând de la faptul că în sistemul de educaţie s-a acordat 5% de la 1 martie şi 5% din 1 septembrie, o posibilitate de majorare cu 10% de la 1 noiembrie. Sindicalişti au cerut 15% pentru a încheia cu 25%. Sunt negocieri. Le-am promis colegilor din educaţie că vom avea o nouă discuţie după ce se va încheia exerciţiul financiar pe primele trei trimestre. Acesta s-a întâmpla în săptămâna următoare. Sunt sigur că în perioada următoare se vor aşeza din nou la masa negocierilor pentru a găsi soluţia finală”, a adăugat Liviu Pop.