Ponta face o nouă propunere pentru Ministerul Transporturilor. Cine este Iulian Matache

Premierul Victor Ponta a făcut o nouă nominalizare la Ministerul Transporturilor, după ce preşedintele Klaus Iohannis a respins numire a lui Mihai Fifor. 

RomaniaTV.net
15 iul. 2015, 13:12
Ponta face o nouă propunere pentru Ministerul Transporturilor. Cine este Iulian Matache

Iulian Matache este noua propunere făcută de premierul Victor Ponta la conducerea Ministerului Transporturilor.

„In baza deciziei BPN al PSD am decis să-l propun pe domnul Iulian Matache pentru funcţia de Ministru al Transporturilor. Ii urez succes!”, a anunţat premierul Victor Ponta pe contul de Twitter.

Iulian Matache este secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Iulian Matache este cunoscut ca un apropiat al preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan. A fost director al Direcţiei Dezvoltare din cadrul Consiliului Judeţean Vrancea şi a condus Direcţia Dezvoltare din cadrul CJ Vrancea până în mai 2012, când USL a preluat guvernarea, iar el a fost numit atunci secretar de stat la Ministerul Dezvoltării.

Ulterior, în martie anul trecut, a fost mutat la Ministerul Transporturilor, tot pe postul de secretar de stat.

Klaus Iohannis l-a respins pe Mihai Fifor la Ministerul Transporturilor, considerând că nu are expertiza şi experienţa managerială necesară acestei funcţii.

„Președintele României a transmis premierului, printr-o scrisoare, decizia de a respinge propunerea de numire a domnului Mihai-Viorel Fifor în funcția de ministru al Transporturilor, întrucât persoana nominalizată nu are expertiza și experiența managerială necesare gestionării domeniului complex al transporturilor”, se precizează în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Totodată, şeful statului a cerut ca premierul să desemneze o altă persoană la şefia ministerului.

„Președintele a solicitat prim-ministrului desemnarea unei alte persoane care să întrunească condițiile necesare pentru a fi numită în funcția de membru al Guvernului”, se arată în comunicat.

În replică, premierul Victor Ponta a spus că va face o altă propunere pe care Klaus Iohannis va trebuie să o accepte.

„M-am obişnuit cu chestia asta de la Traian Băsescu. Traian Băsescu respingea aşa ca să-şi facă ambiţia. A zis domnul preşedinte ieri că o să colaborăm instituţional şi azi îl respinge de domnul Fifor. Asta e. Experinţă? Vreţi să fim serioşi, domnul Iohannis este profesor de istorie. Că să poţi să apreciezi pe cineva trebuie să fi un specialist. Mă îndoiesc că domnul Iohannis e specialist în Transporturi.

CCR a spus că are voie să respingă o singură dată, deci orice altă propunere voi face trebuie să o accepte. Portofoliul de la Transporturi este al PSD. Mâine la Cex probabil că se va stabili cine va fi. Sincer nu credeam că ne întoarcem la vremea lui Traian Băsescu. Sunt chestii de ambiţie că altfel”, a spus Victor Ponta, înaintea şedinței Biroului Permanent Național al PSD.

Premierul a amintit că liberalii l-au desemnat ministru al Transporturilor pe Ludovic Orban, fiind de părere că Fifor ar fi fost „de 100 de ori mai bun și mai cinstit” decât acesta.

Întrebat dacă s-a gândit deja la o altă propunere pentru acest portofoliu, Ponta a răspuns că nu el se gândește, ci conducerea PSD.

Totodată, premierul a precizat că nu a fost consultat de Klaus Iohannis înainte ca acesta să anunțe oficial respingerea lui Mihai Fifor. „Am aflat de la dumneavoastră”, le-a spus premierul jurnaliștilor.