Ponta: Memorandumul cu FMI nu poate fi validat fără semnătura lui Băsescu. Acciza la benzină se aplică

Premierul Victor Ponta a susţinut, marţi, că fără semnătura preşedintelui Traian Băsescu memorandumul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu poate intra în board-ul instituţiei financiare internaţionale, transmite Mediafax.

RomaniaTV.net
04 feb. 2014, 13:38
Ponta: Memorandumul cu FMI nu poate fi validat fără semnătura lui Băsescu. Acciza la benzină se aplică

‘Fără semnătura preşedintelui nu. De fapt, este vorba de preşedinte, care dă mandat guvernatorului şi ministrului de Finanţe să semneze scrisoarea. Aşa este procedura legală’, a spus prim-ministrul, la Palatul Parlamentului, la finalul primei părţi a conferinţei ‘Dialogul Social Tripartit – prezent şi perspective’.

Întrebat dacă va avea un dialog cu Traian Băsescu pe această temă, Victor Ponta a spus că preşedintele este ‘incapabil de dialog’ în ultimul timp.

‘În ultimul timp este cam incapabil de dialog. Nu împrumutăm bani, nu aveam nevoie să ne împrumutăm de la FMI, dimpotrivă, noi acum plătim ce s-a împrumutat în 2009 şi facem faţă cu bine’, a explicat premierul.

Premierul Victor Ponta declara luni, după întâlnirea cu reprezentanţii FMI, că preşedintele Băsescu va semna memorandumul cu FMI, câtă vreme în textul scrisorii de intenţie nu este prevăzută acciza de 7 eurocenţi pe litru la carburanţi, cu care şeful statului nu este de acord.

Victor Ponta a adăugat că acciza pe carburant – benzină şi motorină – se va aplica de la 1 aprilie.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional la Bucureşti a început pe 21 ianuarie şi se va încheia pe 5 februarie, reprezentanţii FMI purtând discuţii cu oficialii români despre prima şi a doua evaluare a acordului preventiv, care a fost aprobat în 27 septembrie 2013.