Victor Ponta şi Rovana Plumb vor DIFERENŢIEREA alocaţiilor pentru copii. „Trebuie gândite mai ţintit”

Ministrul Muncii, Rovana Plumb a declarat la România TV că nicăieri în statele membre UE "nu există alocație egală din punct de vedere al cuantumului pentru toți copii". La rândul său, premierul Victor Ponta a afirmat din nou, la România TV că alocaţiile pentru copii trebuie "gândite mai ţintit şi mai eficient".  

RomaniaTV.net
01 iun. 2015, 18:16
Victor Ponta şi Rovana Plumb vor DIFERENŢIEREA alocaţiilor pentru copii. „Trebuie gândite mai ţintit”

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat la România TV că se lucrează la un pachet de măsuri prin care alocațiile pentru copii să se dea diferențiat.

Citeşte şi: Ministerul Muncii lucrează la un proiect prin care alocaţiile copiilor să se dea diferenţiat

„Am trimis adresa la Curtea Constituțională, nu avem niciun răspuns momentan. Gândim un pachet integrat și e firesc să avem o analiză, o componentă reprezintă opinia CCR, dacă, așa cum se întâmplă în UE, acest drept universal poate fi acordat fie în funcție de veniturile familiei sau în funcție de vârstă. Am analizat tot ce se întâmplă în statele membre UE, nicăieri nu există o alocație egală din punct de vedere al cuantumului pentru toți copii. Asistența socială în România trebuie să se schimbe, să fie țintită spre familiile care au nevoie„, a adăugat Rovana Plumb, ministrul Muncii.

Alocaţiile dublate pentru copii vor fi plătite începând cu luna iulie, aferente lunii iunie, Ministerul Muncii lucrând însă în acelaşi timp la un pachet de măsuri care să vizeze inclusiv diferenţierea alocaţiilor, pachet finalizat în septembrie-octombrie, a afirmat ministrul de resort, Rovana Plumb.

Şeful Guvernului a amintit în acest sens că, în 2006, Curtea Constituţională a decis că alocaţia trebuie acordată copiilor în mod nediferenţiat, dar a apreciat că acest lucru este acum „ceva depăşit”, deoarece în 2015 este „mai multă minte” decât în 2006.

„În baza unei decizii din 2006, Curtea Constituţională a spus «dăm copilului aceeaşi sumă, nu avem voie să punem nicio condiţie». Eu vorbesc însă despre ceva ce e depăşit, trăim în 2015, avem mai multă minte decât în 2006, societatea se schimbă şi atunci ne gîndim câţi părinţi nu şi-au ridicat niciodată alocaţia de 42 lei şi nu o vor ridica nici pe cea de 84 lei, pentru că au venituri suficiente, precum şi câţi părinţi ridică alocaţia, dar banii nu ajung”, a spus Ponta.

Citeşte şi: DUBLAREA alocaţiilor. Ponta: E un lucru bun, îl susţinem, dar impactul este de 1,8 miliarde de lei pe an

Președintele Klaus Iohannis a promulgat luni Legea privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 65/2014 pentru modificarea și completarea unor acte normative, prin care este dublată alocația pentru copii, de la 42 de lei la 84 de lei.