POSTUL PASTELUI 2015: Ce nu trebuie să faci niciodată în post

POSTUL PASTELUI 2015: Postul reprezintă perioada rugăciunii şi curăţirii sufletești de maximă intensitate. În acest sens, o serie de preoţi, printre care şi Arsenie Boca, ne-au lăsat o sumedenie de învăţături, din care să învățăm lucruri utile pentru această perioadă

17 mart. 2015, 12:22
POSTUL PASTELUI 2015: Ce nu trebuie să faci niciodată în post

POSTUL PASTELUI 2015: Timp de 40 de zile, credincioşii trebuie să se abţină de la multe lucruri, nu doar de la mâncarea de dulce. În această perioadă, ei trebuie să-i ceară iertare lui Dumnezeu pentru păcatele lor, să meargă des la biserică și să se împace cu persoanele certate. Nu în ultimul rând, oamenilor le sunt interzise plăcerile trupeşti, pentru că, spun clericii, acestea dau naştere păcatului.

Poftele trupeşti pot fi biruite doar prin post şi rugăciune. Tot în perioada de post oamenii trebuie să fie mai buni şi mai miloşi cu cei din jurul lor, căci doar aşa vor putea fi şi ei iertaţi de Dumnezeu.

Părintele Arsenie Boca a vorbit şi el despre perioada de post: „Firea trupului fiind surdă, oarbă şi mută, nu te poţi înţelege cu ea decât prin osteneală şi foame, acestea însă trebuie conduse după dreapta socoteală, ca să nu dauneze sănătăţii. Acestea îl îmblânzesc, încât nu se mai ţine vrăjmaş lui Dumnezeu. Rugăciunea şi postul scot dracii poftei şi ai maniei din trup. Foamea îmblânzeşte fiarele. Cu tot dinadinsul se atrage luarea aminte că toată lupta aceasta să nu se ducă fără îndrumarea unui duhovnic iscusit, care ştie a cumpăni masura, trebuinţa şi putinţa fiecaruia în parte.”