Povestea INCREDIBILĂ a lui Cristian Litera, interlopul ACHITAT de o pedeapsă de 10 ANI DE ÎNCHISOARE

Cristian Litera, unul dintre interlopii judecați în rețeaua de teroare a afaceristului Alin Simota, a scăpat de cei zece ani de închisoare primiți, pe fond, într-un dosar penal în care a fost judecat pentru fals și 15 infracțiuni de înșelăciune.

22 iun. 2016, 06:06
Povestea INCREDIBILĂ a lui Cristian Litera, interlopul ACHITAT de o pedeapsă de 10 ANI DE ÎNCHISOARE

Cristian Litera a scăpat după ce sentința definitivă a fost pronunțată de Curtea de Apel Alba iulia, deşi în urmă cu trei ani Tribunalul Hunedoara l-a condamnat pe interlop la 10 ani de închisoare. În același dosar, tribunalul i-a mai condamnat pe Ionuţ Crişan la şase ani de închisoare şi pe Ionuţ Bălan la cinci ani de închisoare. Cei doi au administrat societăţile implicate în afaceri ilegale, în spatele cărora se afla Cristian Litera, afirmau anchetatorii. Soluția de achitare a fost acordată de Curtea de Apel Alba Iulia după aplicarea prevederilor noului Cod Penal, după intervenirea legii penale mai favorabile și ca urmare a intervenirii acordurilor de mediere încheiate de inculpați cu părțile civile.

Rechizitoriul arată cum a acționat Cristian Litera. În perioada 2008-2009, după o înțelegere prealabilă, Cristian Litera l-a determinat pe Ionuț Crișan, căruia îi împrumutase suma de 3.500 euro, la care percepea dobână de 40 la sută lunar, ca, împreună cu alte persoane (n.r. – cu Ionuț Bălan), să achiziționeze părțile sociale ale unor societăți în scopul utilizării cecurilor aparținând acestora pentru inducerea în eroare a unor părți vătămate, prin achiziționarea de la acestea a unor mărfuri (în principal materiale de construcții), cecuri refuzate de băncile trase, iar mărfurile fiind folosite de inculpatul Litera în scop personal, se arată în dosar.

Ulterior o mare parte din materialele de construcție achiziționate au fost utilizate de Cristian Litera pentru construcția casei personale și a drumului de acces la aceasta, informau anchetatorii, care îl indicau pe Litera drept autor moral al infracțiunilor. „Cristian Litera a fost cel care indica lui Ionuț Crișan  societățile comerciale ce dețineau astfel de mărfuri, precum și cel care le punea la dispoziție logistica necesară activităților ilicite și care îi sugera lui Crișan  numele fictive sub care se prezenta partenerilor de afaceri și cu care semna contractile comerciale. Cristian Litera a speculat, de fapt, situația materială precară a celorlalți inculpați, l-a “îndatorat” pe Crișan Ionuț, pretinzându-i dobânzi ilicite împrumutului acordat, imposibil de plătit în termenul stabilit tot de el, le-a plătit sume modice de bani pentru serviciile făcute (“bani de buzunar” conform declarațiilor inculpatului Crișan Ionuț)”, informau anchetatorii. Deveanul a negat însă comiterea faptelor și a pledat nevinovat, în cursul urmăririi penale.

Bodyguardul lui Simota

Cristian Litera a fost bodyguard al milionarului controversat Alin Simota, cel care ar fi dorit să profite de notorietatea în lumea interlopă a lui Litera. Afaceristul din Valea Jiului, în prezent dat în urmărire internațională, a fost până în anii trecuţi unul dintre cele mai bogate şi personaje din Valea Jiului.

Citeşte continuarea pe Ziarul Hunedoreanului.