Povestea Omului-Elefant. Joseph Merrick a făcut istorie cu o BOALĂ CIUDATĂ care l-a POCIT. GALERIE FOTO, VIDEO

Este povestea unui bărbat care suferea de o boală ciudată şi care i-a provocat malformaţii îngrozitoare, făcându-l să semene cu un elefant. Ciudata şi scurta scurta viaţă a lui John Merrick a rămas însă în analele istoriei secolului al XIX-lea, când a trăit John Merrick. Cazul lui suscită interes şi în ziua de astăzi. Iar în anii 1980, a devenit subiectul unei ecranizări celebre, avându-i în rolurile principale pe Anthony Hopkins şi John Hurt.
Romania TV
21 iun. 2014, 07:57
Povestea Omului-Elefant. Joseph Merrick a făcut istorie cu o BOALĂ CIUDATĂ care l-a POCIT. GALERIE FOTO, VIDEO

Joseph Merrick s-a născut în Leicester . Părinţii lui, Mary şi Joseph Merick au avut patru copii – John, Marion, William şi Joseph. John a murit când avea numai 3 luni. Joseph s-a născut sănătos, dar de la vârsta de 2 ani, i-au apărut tumori pe faţă, din ce în ce mai mari, desfigurându-l într-un hal cum nu se mai văzuse pînă atunci.

Joseph a putut urma şcoala doar până la vârsta de 11 ani, când mama lui a murit din cauza unei bronşite. Tatăl lui s-a recăsătorit, iar în noua familie, mai numerousă, Joseph Merrick se simţea tot mai străin fără mama lui, în mijlocul fraţilor lui vitregi.

A abandonat şcoala şi a început să muncească

Însigurat în propria lui familie şi fără nicio leţcaie, Merrick a început să muncească. La început rula ţigări pentru o tutungerie. După un timp, mâna sa dreaptă se deformase îngrozitor şi nu a a mai fost acceptat să facă acest lucru.

Apoi a încercat să vândă ca ambulant articole de mercerie din magazinul tatălui său, mergând din casă-n casă, dar nu a avut success, deoarece mai toţi clienţii care îi deschideau uşa se speriau de el.

La 17 ani, a plecat de-acasă, pentru că tatăl lui îl bătea, deoarece nu era în stare să îi aducă mai mulţi bani.

În Anglia Victoriană, Merrick aflase că există nişte ospicii, unde oamenii săraci primesc adăpost şi hrană în schimbul unor munci mărunte. Dar aceste ospicii nu îi ajutau cu adevărat pe săraci, ci mai mult îi exploatau. Erau un fel de închisori deschise, cu mână de lucru ierftină.

O poezie şi o autobiografie

În ciuda necazurilor sale, Merrick visa la libertate. Era inteligent şi chiar talentat, cu toate că avusese parte de o educaţie limitată.

La un moment dat, el a compus o pezie, despre el însuşi : « E adevărat că forma mea este ciudată,/Dar dacă aş blama-o, l-aş blama pe Dumnezeu/  Dacă m-aş putea crea din nou/ M-aş face ca să fiu pe placul tuturor/ Dar dacă aş străbate Pămânrul de la Pol la Pol/ Sau aş cuprinde oceanul într-o clipă/ Atunci ar trebui să fiu măsurat după sufletul meu/ Căci spiritul este măsura unui om… »

În 1884, Joseph Merrick a scris o autobiografie pe trei pagini. Şi-a descris principalele momente din viaţa sa şi a explicat despre boala de care suferea. În toate aceste descrieri, se compara cu un elefant, ceea ce i-a atras, dealtfel, şi porecla de « Omul Elefant ».

Merrick se pricepea şi la modelaje. El a reprodus din carton o biserică ce îi plăcuse foarte mult. I-a ieşit perfect, leită cu originalul, dar, evident, la scară mică. CAceastă creaţie este păstrată înn muzeul dedicat lui, din spitalul în care şi-a petrecut ultimii ani din viaţă.

Expus la Londra ca o ciudăţenie în viaţă

În acelaşi an, Merrick a luat legătura cu Sam Torr, proprietarul Leichester Music Hall, oferindu-şi serviciile pentru spectacole de circ ambulant, atât de gustate în Anglia Victoriană avidă de tot soiul de ciudăţenii.  A apărut astfel cu circul, prezentat ca fiind « Jumătate Om, Jumătate Elefant ».

Apoi s-a hotărât să meargă la Londra, pentru a câştiga mai mulţi bani. « Strada Whitechapel, nr.259 » (actualmente, 123), a devenit noua locuinţă a lui Joseph Merrick. Era casa lui Tom Norman, un patron care vindea pe un cent « expoziţii înfricoşătoare » cu tot soiul de ciudăţenii.

Joseph a devenit ciudăţenia vie a lui Norman. A fost expus pe un pat din metal, în camera din spate a magazinului patronului său, în spatele unei draperii care se trăgea după ce vizitatorul plătea un cent pentru a-l vedea pe Omul-Elefant în carne şi oase. Ca să sporească şi mai mult interesul clineţilor, Tom le spunea că Joseph s-a transformat în om-elefant, pentru că mama lui s-ar fi speriat de un elefant când el era în pântecele ei.

Faimă pe patul de spital

Cu timpul, anomaliile lui Joseph s-au accentuat, iar bărbatul a ajuns pe patul de spital, la Londra. Publicaţia The Times a aflat despre ciudatul caz al lui Merrick şi l-a popularizat.

Surprinzător, opinia publică a fost foarte impresionată, el câştigând simpatie şi sprijin cum nu avusese niciodată până atunci. A atras atenţia asupra lui până şi celor din înalta societate londoneză. Prinţesa de Walles, Alexandra, a venit în persoană să îl viziteze la spital. Devenise faimos.

Începutul sfârşitului

Omul-Elefant a stat patru ani pe patul de spital, la Londra, timp în care starea lui s-a detreriorat treptat. Malformaţiile feţei crescuseră în volum, iar capul i se mărise de asemenea.

Joseph Merrick a murit în data de 11 aprilie 1890, la vârsta de 27 de ani. Medicii au spus atunci că a murit prin asfixie din cauza greutăţii mari  a capului său. Specialiştii de astăzi susţin însă că Omul Elefant ar fi murit mai degrabă de o ruptură a coloanei vertebrale, care i-a lezat centrii nervoşi vitali, fractura fiind cauzată de greutatea prea mare a capului.

Cauza morţii lui este şi acum sub semnul întrebării. Cercetătorii din ziua de astăzi continuă să studieze scheletul lui Merrick, folosind teste de ADN, precum şi alte tehnici moderne de cercetare. Ei vor să afle  ce boală avea, de fapt, Merrick. Teoriile de până acum includ trei variante : neurofibromatoză, sindromul Proteus sau o combinaia a acestora două.

Marrick a devenit celebru şi după moarte. Scheletul lui ciudat este expus la spitalul londonez Saint Mary, iar cazul său le dă de lucru cercetătorilor şi astăzi. După povestea fascinantă a acestui om ciudat a fost făcut şi un film, numit Omul Elefant, avându-i în rolurile principale pe Anthony Hopkins şi John Hurt.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Pescobar și-a cumpărat penthouse în valoare de 2 milioane de euro! „O să am cinema, amfiteatru și piscină!”
Fanatik.ro
Vești proaste pentru mulți români. WhatsApp nu va mai funcționa pe aceste telefoane de la 1 iunie
Capital.ro
Pedeapsă cu închisoarea de 20 ANI. S-a votat lege în România: Avem o gravă problemă
Playtech.ro
Petre Roman, făcut PRAF de fiica sa! Oana, dezvăluiri ŞOCANTE despre ce i-a făcut Mioarei şi ei
DailyBusiness
Super oferte la Profi! Românii primesc înghețată GRATIS în această perioadă!
Adevarul
Sclavia, din nou la modă în România. „Este atât de sumbru și de macabru modul în care se întâmplă lucrurile”
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Mara Bănică și-a concediat bona. Imaginile de pe camerele video au convins-o
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
wowbiz.ro
Șoc total în familia Raisei, fata găsită moartă în Dolj! Chiar el e principalul suspect
Cancan.ro
Afacerea ilegală prin care făcea bani, în apartamentul ei, o româncă stabilită în Italia
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Acest exercițiu de matematică a pus pe jar internetul! Sigur nu vei putea găsi logica acestui șir de calcule
Capital.ro
Ungurii aruncă în aer toată Europa. Alianța la care nu acceptă să renunțe
StirileBZI
Salariul minim pe economie va crește de la 1 iulie: Câți bani vor primi peste un milion de români
Prosport.ro
FOTO. Rusoaica superbă s-a cuplat cu un milionar mai tinerel ca ea! Cum arată Anna
stirilekanald.ro
El e criminalul Raisei! Polițiștii l-au săltat
substantial.ro
Destinul astral remarcabil al Kate Middleton: Prințesa de Wales care a cucerit lumea cu eleganță, curaj și determinare
MediaFlux
VESTE bună pentru PENSIONARI: CREȘTERI FOARTE MARI!, anunță Șeful Casei de Pensii
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'