Povestea piloţilor moldoveni care au fost capturaţi de talibani: Nu vedem nici Soarele

Situaţia controversată în Republica Moldova, după ce un politician a postat pe Facebook o înregistrare în care ar apărea doi piloţi luaţi ostatici în Afganistan cu 2 ani în urmă.

12 apr. 2018, 14:48
Povestea piloţilor moldoveni care au fost capturaţi de talibani: Nu vedem nici Soarele

Doi piloţi au fost capturaţi de talibani în noiembrie 2015, în timp ce efectuau o misiune civilă în Afganistan la bordul unui elicopter, iar cel de-al treilea membru al echipajului a fost ucis. De atunci, autorităţile de la Chişinău nu au mai făcut niciun anunţ despre soarta lor.  

Acum însă, controversatul politician Renato Usatîi a postat mai multe filmuleţe pe Facebook, în care acesta este în dialog cu cei doi, unul dintre ei având la activ şi şcoala de pilotaj de la Braşov. Înregistrările ar fi fost făcute în decembrie 2017.

Citeşte şi Un nou atac al talibanilor. Cel puţin 18 militari şi-au pierdut viaţa

„Aici se spune că nu credeţi că sunt în viaţă. Scumpii mei părinţi, iubita mea familie, eu sunt în viaţă, trăiesc şi până când mă ţin tare. Au trecut doi ani de când sunt închis, de când nu mi-am văzut familia, însă cu mintea, cu gândul sunt aproape de voi. Mă rog ca să fie bine, ca să fiu şi eu eliberat în viaţa împreună cu nenea Mişa să ne întoarcem cu bine acasă. Pentru cei care se vor uita la acest video şi care vor lua decizii în privinţa noastră, din suflet vă rog, vă implor, ajutaţi-ne”, spune unul dintre piloţi, Lionel Buruiană.

De doi ani stăm închişi, adresa nu o mai ţin minte. Cei care văd acest filmuleţ înseamnă că încă mai suntem în viaţă, suportam chinurile şi greutăţile acestea. Vă rog să ne ajutaţi. Ne este greu, suntem închişi, fără ferestre, fără nimic, nu vedem nici soarele, vă rog ajutaţi-ne cine poate să ne scoată de aici cât mai repede”, declară celălalt pilot, Mihai Crihan.

Nu se ştie cum a ajuns Usatîi în contact cu piloţii. Procuratura din Moldova a emis însă rapid un comunicat în care îl acuză de iresponsabilitate. “Unele informaţii vehiculate zilele acestea în presă de anumite persoane sunt total iresponsabile, riscă sa pună în pericol viaţa persoanelor ţinute ostatice, dar şi să compromită acţiunile aflate în desfăşurare.