Premierul britanic dă asigurări că toţi cetăţenii din UE care trăiesc legal vor rămâne în Marea Britanie după Brexit

Un acord între Londra și Bruxelles cu privire la drepturile cetățenilor Uniunii Europene aflați în Marea Britanie după Brexit este la 'o aruncătură de băț', a estimat premierul britanic Theresa May, înaintea summitului UE care începe joi seară la Bruxelles.

19 oct. 2017, 09:06
Premierul britanic dă asigurări că toţi cetăţenii din UE care trăiesc legal vor rămâne în Marea Britanie după Brexit

Într-o scrisoare deschisă ce urma să fie postată pe pagina sa de Facebook, May le-a dat noi asigurări celor 3 milioane de cetățeni din UE-27 care trăiesc în Marea Britanie că va face cât mai ușoară posibil șederea lor pe teritoriul britanic după Brexit.

”Cetățenii UE care trăiesc legal în Regatul Unit astăzi vor putea rămâne”, a explicat șefa executivului britanic.

Citeşte şi Se scumpeşte „factura” Brexit. Este de trei ori mai mare decât s-a estimat iniţial

Comentariile sale au fost făcute înaintea summitului de două zile de la Bruxelles, unde este de așteptat ca liderii țărilor membre să respingă cererea Londrei ca actualele negocieri privind Brexit-ul să includă relațiile comerciale viitoare dintre UE și Marea Britanie, potrivit Agerpres.

Liderii statelor din UE-27 ar urma să afirme că aceste negocieri nu vor fi extinse prin includerea relațiilor comerciale viitoare atât timp cât nu se înregistrează ‘progrese suficiente’ la capitolele pe care UE le consideră prioritare — ‘factura’ Brexitului, drepturile cetățenilor UE în Marea Britanie și situația frontierei dintre Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord.