Sorin Grindeanu: Liviu Dragnea îşi foloseşte partidul pentru a-şi dărâma propriul guvern şi pentru a avea puterea absolută

Sorin Grindeanu a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă că cel care se face responsabil pentru situaţia politică actuală este preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care îşi foloseşte partidul pentru a-şi dărâma propriul guvern şi pentru a avea puterea aboslută.

18 iun. 2017, 15:45
Sorin Grindeanu: Liviu Dragnea îşi foloseşte partidul pentru a-şi dărâma propriul guvern şi pentru a avea puterea absolută

Premierul Sorin Grindeanu susţine că ceea ce se întâmplă acum pe scena politică din România este un război personal al unui om împotriva partidului. 

„Astăzi, asistăm la un război personal purtat de un om și de un grup restrâns din jurul său împotriva intereselor propriului partid și a Guvernului. Este tot ce se putea mai rău întâmpla României, într-un moment în care România avea în față o mare oportunitate. Avem o economie care înregistrează creșteri record, și asta nu o spunem noi, ci o spune Uniunea Europeană și toate organismele financiare, și ne bucurăm de o deschidere extraordinară în cancelariile occidentale. Au fost eforturi imense pentru a pune România pe făgașul corect și să reîncepem să contăm cu adevărat. (…) Liviu Dragnea folosește partidul pentru a-și dărâma propriul Guvern şi pentru a avea puterea absolută. Este inadmisibil”, a explicat primul-ministru.

Dragnea, despre cererea lui Grindeanu de a demisiona: Un preşedinte PSD nu poate să reacţioneze în felul ăsta când un membru îi cere

Sorin Grindeanu a mai spus că Liviu Dragnea nu l-a lăsat să se implice în campania electorală pentru alegerile locale parțiale, lucru care a contat în rezultatul final al formațiunii social-democrate, iar vinovat pentru acest lucru este, în opinia sa, președintele PSD.

 „Singurul mod de a conduce partidul de un an, un an și ceva, este acest CEx, care aproape de fiecare dată are pe ordinea de zi excluderi sau sancțiuni. Nici măcar la ultimul, când ar fi trebuit să vedem rezultatul alegerilor parțiale din 11 iunie și de ce am pierdut în foarte multe localități, nu s-a întâmplat și s-a întâmplat ceea ce știți cu toții. Chiar i-am spus cu o lună înainte sau în timpul campaniei electorale, în acea lună, două săptămâni, că doresc să mă implic în campania electorală, să merg să văd dacă pot să ajut. Nu m-a lăsat și există colegi de-ai mei care pot confirma acest lucru. Am înțeles că nu sunt singurul care nu a fost lăsat să facă lucrul acesta. Și, am și spus, am început să pierdem, să pierdem foarte mult, iar pentru asta, vinovat pentru că am ajuns în această situație este un singur om, Liviu Dragnea”, a precizat Grindeanu.

Liviu Dragnea: Parlamentarii PSD care nu au semnat moţiunea de cenzură au fost absenţi. Votul de miercuri va fi unul masiv

Primul-ministru crede că moțiunea de cenzură ”cu siguranță” nu ar trece și le-a transmis colegilor săi din PSD să fie conștienți de faptul că orice vot în favoarea acesteia înseamnă mai puțină putere pentru partid și mai multă putere pentru președintele Klaus Iohannis.

„Există suficienți colegi acum în PSD care nu sunt de acord cu modul în care Liviu Dragnea conduce PSD și faptul că votăm o moțiune împotriva propriului guvern. Cu siguranță nu ar trece. Știu că sunt suficienți de mulți oameni responsabili care știu că nu-și pot da jos de la guvernare propriul partid. Cred că e extrem de important să facem această precizare. Vreau ca toți colegii mei să fie conștienți că dacă moțiunea de cenzură ar trece, atunci vom ajunge la mâna președintelui Klaus Iohannis. Eu lucrurile acestea le-am spus în CEx. Vreau să fie conștienți toți colegii mei că fiecare bilă pe care o vor băga în urnă în favoarea moțiunii înseamnă mai puțină putere pentru PSD și mai multă putere pentru președintele Klaus Iohannis”, a declarat premierul Grindeanu duminică, la Palatul Victoria.

Sorin Grindeanu a amintit că în 2015 PSD a mers la Cotroceni cu propunerea Liviu Voinea prim-ministru și a fost desemnat Dacian Cioloș, iar apoi, în decembrie 2016, Liviu Dragnea a încercat să fie el premier, dar nu s-a putut și a mers cu propunerea Sevil Shhaideh — refuzată de șeful statului.

„Există toate motivele să cred că acest lucru s-ar întâmpla din nou. Există riscul deloc dorit să ajungem la alegeri anticipate. În acel moment toată munca sutelor de mii de membri PSD pentru câștigarea alegerilor va fi pierdută și o vom lua de la capăt. Eu îmi doresc să avem stabilitate în România și acest lucru să existe și în PSD. Doar un scaun de bucătărie nu poate înțelege că țara noastră are în față o mare oportunitate atât politică, cât și economică. Trebuie să fim abili și să valorificăm această oportunitate”, a subliniat Grindeanu.

Premierul a reafirmat faptul că în zilele următoare va avea întâlniri, ”într-un mod transparent și deschis”, pentru discuții de susținere cu alte formațiuni politice.

Victor Ponta: Am convins mai mult de 14 parlamentari PSD să nu voteze moţiunea de cenzură

El a fost întrebat duminică, la Palatul Victoria, dacă ar accepta funcția de premier, dacă i se va propune acest lucru în ipoteza în care moțiunea de cenzură va fi adoptată, însă a refuzat să ofere un răspuns fără echivoc.

„Singurul lucru pe care nu-l accept și nu vreau să fac parte din așa ceva și nu voi face parte este să fiu pus în situația să fiu actor în spargerea PSD”, a afirmat Grindeanu.

Premierul Sorin Grindeanu susține că nu își dorește să fie „actor în spargerea Partidului Social Democrat”.

LIVE TEXT

Sunt de 20 de ani în politică, dar sunt convins ca nici eu, nici dumneavoastră, nu ne-am mai confruntat cu o situaţie atât de bizară.

Să ştiţi că în 5 luni nu a existat nicio şedinţă în partid în care să se analizeze activitatea Guvernului. De un an de zile, nu s-a organizat niciun Birou Politic, doar acest CEx care are pe ordinea de zi doar excluderi sau sancţiuni.

Astăzi, asistăm la un război personal al unui om împotriva partidului.

Suntem aici din cauza dorinţei lui Liviu Dragnea de a avea toată puterea.

Liviu Dragnea îşi foloseşte partidul pentru a-şi dărâma propriul guvern şi pentru a avea puterea absolută.

Există suficienţi colegi acum care nu sunt de acord cu modul în care Liviu Dragnea conduce partidul. Sunt suficienţi oameni responsabili care ştiu că nu îşi pot da jos de la guvernare propriul partid.

Sper ca toţi colegii mei ştiu că dacă moţiunea de cenzura va trece, suntem la mâna preşedintelui Iohannis. Toţi colegii mei trebuie să ştie că fiecare bilă în favoarea moţiunii înseamnă mai puţina putere pentru PSD şi mai multă pentru domnul Iohannis.

Va amintesc că în 2015 PSD a mers la Cotroceni cu propunerea de premier Liviu Voinea. A fost ales domnul Dacian Cioloş.

Există riscul să ajungem la alegeri anticipate.

Eu îmi doresc să existe în România stabilitate.

Spre deosebire de domnul Liviu Dragnea, care vrea să îşi dărâme propriul Guvern, sunt convins că miniştrii şi-au făcut treaba. Nu a fost un guvern perfect. Dacă nu am fi auzit de o lună de remanieri, sunt convins că lucrurile ar fi mers mai bine.

Am încercat să am dialog cu toată lumea. A apărut această situaţie dintr-o dată. Luaţi declaraţiile lui Liviu Dragnea de acum o lună, când spunea că e mulţumit de guvern. Şi acum, dintr-o dată, vine această evaluare.

Dacă moţiunea trece, noi am dus toată munca colegilor de la PSD în mâinile şi în decizia lui Klaus Iohannis. E un lucru pe care Liviu Drangnea nu cred că şi-l doreşte. Eu nu vreau să ajungem la alegeri anticipate.

Această coalitie PSD ALDE trebuie să rămână la guvernare fără ca vreun moment să se pună semnul întrebării şi să existe riscuri să nu se mai formeze majoritate.

Dacă moţiunea pică, mă voi înâlni cu conducerea PSD, dar nu cu Liviu Dragnea.

Riscul cel mai mare pentru PSD să se scindeze este să treacă moţiunea.

Tudorel Toader a avut mai multe discuţii cu Liviu Dragnea, eu am avut una, în care i-am cerut să respecte toate deciziile CCR. Astea sunt discuţiile, la nivel instituţional. Eu nu intru peste treaba celor care sunt profesionişti, iar Tudorel Toader este un profesionist in justitie. 

Întrebat dacă Liviu Dragnea a cerut schimbarea lui Tudorel Toader: Nu!

Eu sunt membru PSD. Poate să mă dea domnul Dragnea afară de o mie de ori, că ma înscriu de două mii.

Nu am prietenii, nu am legături, cum au alţii, cu foşti şefi ai serviciilor secrete. Nu am prietenii cu nimeni de acolo. Relaţiile mele au fost strict instiţutionale, cum la fel am colaborat şi cu domnul preşedinte Iohannis.

Nu am motive să îmi dau demisia. Tot ce se menţionează în acel raport de evaluare nici macar nu mai apare în moţiune, este o criză artificială. România merge pe drumul cel bun, nu o spun eu, o spun organismele internaţionale.

 

La conferință, au fost prezenți Roxana Zamfirescu (TVR1), Radu Tudor (Antena 3), Denis Rifai (Realitatea Tv), Victor Ciutacu (România Tv), Sergiu Voicu (Digi 24), Marius Tian (Pro Tv).

Totodată, potrivit formatului convenit, conferința a fost programată să dureze aproximativ o oră.

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a fost citită duminică, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, puterea având nevoie de 233 de voturi pentru a-şi da jos propriul guvern, votul urmând să aibă loc miercuri. Documentul are puţin peste trei pagini şi se intitulează „România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor”.

MOŢIUNEA de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, citită în Parlament. 222 de parlamentari au semnat moţiunea. VEZI DOCUMENTUL