Premierul Theresa May face ordine în guvern

Șefa guvernului britanic, Theresa May, îi va îndemna pe membrii guvernului său să rămână "concentrați" asupra problemelor pe care le au de rezolvat, a declarat luni purtătorul de cuvânt al premierului, după ce presa a evocat existența unor diviziuni în executiv.

17 iul. 2017, 19:39
Premierul Theresa May face ordine în guvern

Miniștrii „trebuie să discute în particular despre politica guvernului, iar premierul le va aminti acest lucru mâine (marți) colegilor săi din consiliul de miniștri”, a afirmat purtătorul de cuvânt. Theresa May „va face apel pur și simplu la simțul lor de răspundere, subliniind că miniștrii guvernului trebuie să se concentreze asupra muncii lor”, a adăugat acesta, în contextul în care luni a început la Bruxelles o nouă rundă de negocieri cu privire la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE).

Autoritatea liderei conservatoare a slăbit considerabil după eșecul suferit la alegerile legislative anticipate din 8 iunie, pe care le-a convocat în speranța de a-și întări poziția la negocierile cu Bruxellesul, dar la care a pierdut majoritatea absolută din parlament.

Presa britanică a relatat pe larg în ultimele zile despre războiul dintre o serie de miniștri în legătură cu succesiunea Theresei May și criticile vizându-l pe ministrul finanțelor, Philip Hammond. Duminică, acesta a spus că pentru „interferențele” apărute se fac responsabili membri ai guvernului care nu îi împărtășesc viziunea mai „blândă” cu privire la Brexit. „Consider că în numeroase aspecte ar fi util să ne concentrăm, colegii mei și noi toți, asupra muncii care este de făcut”, a spus Hammond pe BBC.

Citeşte şi S-au aflat secrete despre adevăratele intenţii ale preşedintelui Macron: Vrea cel mai dur Brexit şi are un plan fabulos pentru Paris

Riposta împotriva ministrului de finanțe a apărut luni pe prima pagină a cotidianului conservator The Daily Telegraph, care a citat, sub acoperirea anonimatului, un membru al guvernului care l-a acuzat pe Hammond că vrea „eșecul” Brexitului.

Negociatorii pentru Brexit ai Marii Britanii și Uniunii Europene au început luni, la Bruxelles, o a doua rundă de discuții privind condițiile ieșirii Londrei din blocul comunitar. Este prima rundă de negocieri dedicată exclusiv stabilirii termenilor ieșirii Marii Britanii din UE, în condițiile în care prima rundă, desfășurată la 19 iunie, a fost organizată pentru a pune la punct calendarul și modalitatea de lucru în ceea ce privește negocierile, care vor avea loc lunar, timp de o săptămână, la Bruxelles.