Preotul Pomohaci, acuzat de coruperea sexuală a unui minor, susţinut la Patriarhie de enoriaşii săi

Un memoriu semnat de 1.700 de susţinători ai preotului Cristian Pomohaci în care cer sprijin pentru "restabilirea adevărului" şi stingerea "nebuloasei create de anumite cercuri interesate de a întreţine atmosfera de tulburare" a fost depus la Patriarhia Ortodoxă şi la Arhiepiscopia Alba Iulia.

04 iul. 2017, 12:30
Preotul Pomohaci, acuzat de coruperea sexuală a unui minor, susţinut la Patriarhie de enoriaşii săi

Un susţinător al părintelui Cristian Pomohaci a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că memoriul depus, tot marţi, la Patriarhie şi la Arhiepiscopia de Alba Iulia, a fost semnat de 1733 de creştini care frecventează biserica din localitatea Moşuni, judeţul Mureş.

Potrivit documentului, susţinătorii părintelui Cristian Pomohaci vor să împărtăşească „din trăirile sufleteşti pline de amărăciune şi întristare”.

„Datorită unor forţe înrăite, care se vede clar că îşi urmăresc un scop prestabilit, este aruncată asupra noastră,şica şi cum am fi un grup de răufăcători. Am înţeles acestea, mai bine, după deplasarea noastră la Episcopia din Alba Iulia (26.06.2017), când am aflat că ni se spune. Să ne ferească Dumnezeu de o astfel de perspectivă pentru Biserica Ortodoxă din România – de a alunga creştinii ortodocşi spre diferite secte religioase, mişcări spirituale ş.a., încercându-se chiar din interior să se dezmembreze, să se surpe BOR, cu susţinereacu forţele externe, vrăjmaşe din ţară şi dinafară, prin subminarea prestigiului şi al autorităţii unor preoţi, a unor biserici, precum şi al creştinilor”, se arată în memoriu.

Citeşte şi Preotul Cristian Pomohaci este cercetat de procurori pentru racolare de minori în scopuri sexuale

De asemenea, enoriaşii explică şi scopul deplasării la Arhiepiscopia de Alba Iulia în ziua în care a fost audiat părintele Cristian Pomohaci.

„Ne-am deplasat la Alba Iulia pentru a fi ascultaţi şi a primi o binecuvântare, încurajare şi asigurarea că nu se va permite nimănui, în limita canoanelor BOR, să submineze prestigiul Bisericii din Moşuni şi a păstorului nostru. Dar, VAI, nu ni s-a oferit această onoare de a apărea în faţa noastră Înalt Preasfinţitul Irineu, care nici acum (26.06.2017) şi nici în cei circa 4 ani nu s-a deplasat la Moşuni, nici în vederea sfinţirii Bisericii din Veţa (aparţinătoare parohiei), cu toate insistenţele făcute. Nu s-a dat curs insistenţelor noastre, fie din rea voinţă sau desconsiderare a creştinilor de aici, care împreună cu părintele C. Pomohaci am depus eforturi susţinute pentru finalizarea multiplelor lucrări bisericeşti. Nu prezenta interes cunoaşterea trăirilor noastre creştineşti de aici şi adevăratul” din viaţa duhovnicească din cadrul bisericii din Moşuni? Râvna spre slujirea liturgică înaltă şi strădania părintelui paroh Pomohaci, considerăm că putea să fiecu grijă, ca pe unul din fenomenele demne de înţelegere aprofundată, înţeleaptă, care să preîntâmpine tendinţele acestea agresive, răutăcioase din partea unorcare mai de care puşi pe”, se mai arată în memoriu.

Totodată, potrivit documentului depus la Patriarhie, enoriaşii explică „starea de suspiciune care dăinuie de câţiva ani asupra părintelui Pomohaci” prin „invidie şi răutate”.

„Ecoul multiplelor aprecieri încărcate de bucurie ale creştinilor veniţi din diferite localităţi din ţară, care au beneficiat de îndrumările duhovniceşti acordate de părintele Pomohaci, înrâurirea influenţei sale prin formele specifice canoanelor ortodoxiei, prin promovarea cu dăruire a Rugăciunii neîncetate către Dumnezeu, dialogul de durată, zilnic, cu creştinii asupra necazurilor lor, asceza, postul şi faptele bune de milostenie, de ajutor neprecupeţit pentru cei în suferinţă, pentru noi cei prezenţi permanent la Moşuni, erau o realitate vizibilă, nu poveşti inventate de. Starea de suspiciune care dăinuie de câţiva ani asupra părintelui Pomohaci, asupra experienţei sale duhovnicesti, ne-o explicăm prin invidia, răutatea şi chiar lipsa de, exprimate cu diferite ocazii de către unii confraţi care l-au bârfit chiar în faţa unor creştini. Oare este vorba de oa sufletelor acestora?”, scriu susţinătorii preotului Cristian Pomohaci.

De asemenea, în document se face apel la „unitate în gândire şi simţire în cadrul BOR”, pentru a stăvili „încercările mass-media de a batjocori preoţii de excepţie”. Totodată, în document se precizează că protestul este îndreptat şi împotriva celor care „au necuviinţa şi chiar obrăznicia” să spună că părintele Pomohaci ar fi organizat deplasarea la Alba Iulia.

„Am aşteptat şi mai aşteptăm în continuare înţelepciunea, chibzuinţa şi mult discernământ din partea Clerului, cu deosebire a Episcopiei din Alba Iulia, care nu a considerat de cuviinţă să dialogheze cu noi sau cel puţin să ne acorde o simplă binecuvântare, mângâierea necesară şi încurajarea care ar fi fost atât de binevenite în aceste zile chiar şi în ziua de 26.06.2017, când ne-am deplasat la Episcopie. Chiar dacă am fi fost niştecare s-ar fi pus pe lătrat în curtea Episcopiei între orele 11:00 – 15:00, ar fi apărut totuşidinsă vadă. Am evitat cu toată grija să oferim motive de a fi împricinaţi de te miri ce alte. Închizându-ni-se uşile pentru dialog, toţi cei sosiţi aici pe cont propriu (peste 250 de persoane din diferite localităţi din ţară şi de peste hotare, femei cu copii, tineri, vârstnici unii chiar bolnavi), am stat în genunchi, în picioare pe lângă ziduri şi am rostit, fără pauze, rugăciuni adresate Bunului Dumnezeu, Psalmi, Pricesne, însoţite de multe lacrimi. Ne îngrijorează neputinţa de comunicare cu creştinii, o adâncire a rupturii în viaţa ortodoxă, unde credeam că ne găsim liniştea, mângâierea, pacea, speranţa şi încurajarea cuvenită” mai scriu semnatarii.

Citeşte şi Preotul-artist Cristian Pomohaci, DESTIN CHINUITOR. Cântăreţul îşi trăieşte existenţa sub un BLESTEM greu de dus VIDEO

Susţinătorii preotului Cristian Pomohaci se declară surprinşi de reacţia Arhiepiscopului Ortodox de la Alba Iulia, care, potrivit presei, „şi-a declarat suferinţa de mai mult de patru ani produsă” de preot şi se întreabă de ce IPS Irineu nu i-a informat despre „abaterile pe baza cărora a pregătit dosarul pentru cateherisirea lui Pomohaci”.

În finalul memoriului, enoriaşii îşi arată speranţa că părintele Pomohaci, oprit de la slujirea oricăror slujbe bisericeşti, nu va fi îndepărtat definitiv de biserica din Moşuni.

„Ne îndreptăm speranţa şi încrederea în Sfântul Sinod, spre Preafericitul Patriarh al României, care cu Harul Dumnezeiesc ce le este dat şi bogata experienţă Duhovnicească, chibzuinţa, răbdarea şi înţelepciunea, vor găsi căile de restabilire a adevărului, de stingere a nebuloasei create de anumite cercuri interesate de a întreţine atmosfera de tulburare, dezorientare, dezordine şi suspiciune în Biserica de la Moşuni şi de a-l îndepărta pe părintele Cristian Pomohaci”, scriu enoriaşii.

Reprezentanţi ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că dosarul părintelui Pomohaci este instrumentat de Parchetul General, deoarece cauzele „puternic mediatizate, cu impact social deosebit se preiau de parchetele ierarhic superioare”.

Părintele Cristian Pomohaci a fost audiat săptămâna trecută la Arhiepiscopia din Alba Iulia şi mai are timp circa 20 de zile să aducă probe prin care să-şi demonstreze nevinovăţia, după ce pe Internet a apărut o înregistrare în care un bărbat care se presupune a fi preotul Cristian Pomohaci îi propune unui adolescent să-i arate organul sexual şi îi promite că va fi plătit dacă va întreţine relaţii sexuale cu el.

Alături de Pomohaci au venit la Arhiepiscopia din Alba Iulia şi peste 250 de enoriaşi, susţinători ai preotului, care l-au aşteptat în rugăciune, primindu-l cu aplauze şi lacrimi în ochi.

În acest caz, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, de care aparţine parohia din Mureş, a deschis o anchetă.