UE reacţionează în scandalul standardelor duble la alimene. Juncker: Toţi cetăţenii au drepturi egale întrucât au demnitate egală

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat joi că produsele alimentare aparent identice nu ar trebui să fie vândute cu ingrediente inferioare în Europa de Est, pe fondul controverselor legate de acest subiect. Luarea de poziţie a preşedintelui CE vine pe fondul unui întreg scandal în Europa privind standardele duble de calitate la alimente, care a afectat şi România.

RomaniaTV.net
27 iul. 2017, 15:51
UE reacţionează în scandalul standardelor duble la alimene. Juncker: Toţi cetăţenii au drepturi egale întrucât au demnitate egală

Câteva studii au arătat că multe dintre produsele alimentare vândute de multinaționale în Europa de Est conțin ingrediente mai ieftine, de calitate mai scăzută, decât versiunile identice vândute în Europa Occidentală.

Premierul slovac, Robert Fico, a discutat joi această problemă la întâlnirea pe care a avut-o la Bruxelles cu Juncker.

Nu-mi place ideea că ar exista un fel de categoria a doua în Europa. Vom face tot posibilul să încheiem acest mod discriminatoriu prin care se furnizează slovacilor produse alimentare și alte bunuri de o calitate mai scăzută. Este o problemă europeană, nu doar slovacă. Toţi cetăţenii au drepturi egale întrucât au demnitate egală„, a afirmat Juncker la o conferință de presă comună.

Acesta a adăugat că în septembrie vor fi emise reglementări privind modul de interpretare a actualei directive privind securitatea alimentară, dar nu a exclus și o nouă legislație.

„Vom continua acţiunile cu intenţia comună de a pune capăt modalităţilor discriminatorii de a comercializa produse alimentare (…). Actuala situaţie este total inacceptabilă”, a spus Juncker.

Companiile alimentare și-au apărat practicile, susținând că piețele diferite au gusturi diferite, iar ingredientele sunt specificate cu acuratețe. De asemenea, firmele susțin că în est consumatorii sunt mai săraci decât în vest. Alimentele sunt cu aproximativ 25% mai ieftine în Cehia decât în Germania.

Fico a afirmat că refuză în mod strict standardele duble la calitatea alimentelor și a apreciat că Juncker vede această problemă ca una europeană, și nu doar una regională.

Mai multe ţări est-europene au analizat produse vândute în supermarketurile proprii cu aceleaşi denumiri ca în Vest şi au constatat că sunt mai slabe calitativ. Alte ţări precum România nu au realizat încă astfel de comparaţii, dar tema îi preocupă pe cetăţeni. Pentru a urgenta rezolvarea problemei, Daciana Sârbu propune la Bruxelles ca studiile comparative să fie făcute peste tot sub coordonare europeană, după aceleaşi metode, pentru ca rezultatele lor să apară rapid şi să fie incontestabile.

CITEŞTE ŞI Dublul standard în calitatea produselor: Daciana Sârbu propune ca testele comparative să fie coordonate de UE