Dublul standard în calitatea produselor: Daciana Sârbu propune ca testele comparative să fie coordonate de UE

Mai multe ţări est-europene au analizat produse vândute în supermarketurile proprii cu aceleaşi denumiri ca în Vest şi au constatat că sunt mai slabe calitativ. Alte ţări precum România nu au realizat încă astfel de comparaţii, dar tema îi preocupă pe cetăţeni. Pentru a urgenta rezolvarea problemei, Daciana Sârbu propune la Bruxelles ca studiile comparative să fie făcute peste tot sub coordonare europeană, după aceleaşi metode, pentru ca rezultatele lor să apară rapid şi să fie incontestabile.

23 iun. 2017, 12:07
Dublul standard în calitatea produselor: Daciana Sârbu propune ca testele comparative să fie coordonate de UE

Instituţiile europene trebuie să ia măsuri pentru a asigura egalitatea consumatorilor în UE, a mai afirmat eurodeputata, care a fost invitată să susţină o prezentare a temei dublului standard în cadrul unei reuniuni a Comitetului Economic şi Social European. Participanţii la dezbatere au remarcat că nu doar alimentele, ci şi medicamentele sau serviciile bancare ar putea fi afectate de acest fenomen al „dublului standard” la nivel european.

Calitatea diferită a produselor vândute cu aceleaşi denumiri şi etichete în state din Est şi din Vest e o preocupare importantă pentru cetăţenii din mai multe ţări, printre care se numără şi România, a arătat Daciana Sârbu.

Eurodeputata a subliniat că studiile prin care sunt analizate comparativ astfel de produse sunt esenţiale pentru a fundamenta decizii, dar fiindcă unele date au fost contestate, a propus o soluţie în acest sens: „Fără date certe, nu putem avea o înţelegere completă asupra situaţiei şi de aceea nu pot fi propuse soluţii eficiente. Cea mai potrivită cale de urmat este realizarea testelor sub coordonarea instituţiilor europene, folosind aceeaşi metodologie peste tot. Avem nevoie de claritate şi de dovezi verificabile pentru a depăşi blocajul actual: producătorii susţin că produsele sunt diferite pentru a satisface gusturile diferite ale consumatorilor, în timp ce oamenii cer ca produsele să aibă aceeaşi calitate peste tot”.

Responsabilitatea le revine instituţiilor europene, iar acestea nu ar trebui să o paseze către industria alimentară, a avertizat eurodeputata, care a susţinut că auto-reglementarea nu poate fi o soluţie: „Iniţiativele industriei alimentare prin care să răspundă acestei preocupări a cetăţenilor sunt binevenite, dar nu ne putem baza pe ele ca unic instrument pentru a rezolva această situaţie. E nevoie de implicarea instituţiilor, atât la nivel european, cât şi în statele membre. A lăsa industria alimentară să rezolve problema în relaţia directă cu consumatorii nu va conduce la niciun rezultat, aşa cum s-a văzut şi în alte situaţii”.

Prezentarea a fost susţinută în cadrul reuniunii dedicate consumatorilor şi mediului, care s-a bucurat de participarea mai multor experţi şi lideri ai asociaţiilor pentru protecţia consumatorilor din ţări precum Grecia, Bulgaria, Letonia, Portugalia, Polonia, Olanda. Unii participanţi la dezbatere au subliniat faptul că nu doar alimentele, ci şi alte categorii de bunuri şi servicii ar putea fi afectate de acest „dublu standard” – exemplele oferite de aceştia fiind medicamentele şi serviciile bancare.