Dublul standard în calitatea produselor: Daciana Sârbu propune ca testele comparative să fie coordonate de UE

Mai multe ţări est-europene au analizat produse vândute în supermarketurile proprii cu aceleaşi denumiri ca în Vest şi au constatat că sunt mai slabe calitativ. Alte ţări precum România nu au realizat încă astfel de comparaţii, dar tema îi preocupă pe cetăţeni. Pentru a urgenta rezolvarea problemei, Daciana Sârbu propune la Bruxelles ca studiile comparative să fie făcute peste tot sub coordonare europeană, după aceleaşi metode, pentru ca rezultatele lor să apară rapid şi să fie incontestabile.
Iulian Tudor
23 iun. 2017, 12:07
Dublul standard în calitatea produselor: Daciana Sârbu propune ca testele comparative să fie coordonate de UE

Instituţiile europene trebuie să ia măsuri pentru a asigura egalitatea consumatorilor în UE, a mai afirmat eurodeputata, care a fost invitată să susţină o prezentare a temei dublului standard în cadrul unei reuniuni a Comitetului Economic şi Social European. Participanţii la dezbatere au remarcat că nu doar alimentele, ci şi medicamentele sau serviciile bancare ar putea fi afectate de acest fenomen al „dublului standard” la nivel european.

Calitatea diferită a produselor vândute cu aceleaşi denumiri şi etichete în state din Est şi din Vest e o preocupare importantă pentru cetăţenii din mai multe ţări, printre care se numără şi România, a arătat Daciana Sârbu.

Eurodeputata a subliniat că studiile prin care sunt analizate comparativ astfel de produse sunt esenţiale pentru a fundamenta decizii, dar fiindcă unele date au fost contestate, a propus o soluţie în acest sens: „Fără date certe, nu putem avea o înţelegere completă asupra situaţiei şi de aceea nu pot fi propuse soluţii eficiente. Cea mai potrivită cale de urmat este realizarea testelor sub coordonarea instituţiilor europene, folosind aceeaşi metodologie peste tot. Avem nevoie de claritate şi de dovezi verificabile pentru a depăşi blocajul actual: producătorii susţin că produsele sunt diferite pentru a satisface gusturile diferite ale consumatorilor, în timp ce oamenii cer ca produsele să aibă aceeaşi calitate peste tot”.

Responsabilitatea le revine instituţiilor europene, iar acestea nu ar trebui să o paseze către industria alimentară, a avertizat eurodeputata, care a susţinut că auto-reglementarea nu poate fi o soluţie: „Iniţiativele industriei alimentare prin care să răspundă acestei preocupări a cetăţenilor sunt binevenite, dar nu ne putem baza pe ele ca unic instrument pentru a rezolva această situaţie. E nevoie de implicarea instituţiilor, atât la nivel european, cât şi în statele membre. A lăsa industria alimentară să rezolve problema în relaţia directă cu consumatorii nu va conduce la niciun rezultat, aşa cum s-a văzut şi în alte situaţii”.

Prezentarea a fost susţinută în cadrul reuniunii dedicate consumatorilor şi mediului, care s-a bucurat de participarea mai multor experţi şi lideri ai asociaţiilor pentru protecţia consumatorilor din ţări precum Grecia, Bulgaria, Letonia, Portugalia, Polonia, Olanda. Unii participanţi la dezbatere au subliniat faptul că nu doar alimentele, ci şi alte categorii de bunuri şi servicii ar putea fi afectate de acest „dublu standard” – exemplele oferite de aceştia fiind medicamentele şi serviciile bancare.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Exit Poll, ora 17.00 – Alegeri Prezidențiale 2025, turul 1. Rezultate surpriză în numărătoarea CURS, AVANGARDE și ARA. Update
Capital.ro
Reguli noi pentru ITP. Ordin direct de la UE. Se va aplica vehiculelor mai vechi de 10 ani
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cel mai mare furnizor de gaze naturale, schimbări majore. Ce trebuie să știe românii
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în muzica populară din România. Ionuț Dolănescu a dat vestea: Azi ne a părăsit...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Pensiile care se dublează începând din luna mai. Românii care vor primi bani retroactiv
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan