Klaus Iohannis, la întâlnirea cu Donald Tusk: România nu acceptă propuneri care conduc la o Europă cu mai multe viteze

Președintele Klaus Iohannis l-a primit, vineri, la Palatul Cotroceni, pe președintele Consiliului European, Donald Tusk, context în care a afirmat că România nu acceptă propuneri care conduc către o Europă cu mai multe viteze.

13 oct. 2017, 04:09

UPDATE „În cadrul discuțiilor, președintele Klaus Iohannis a reiterat în mod ferm poziția României de a nu accepta propuneri care conduc către o Europă cu două sau mai multe viteze sau către o Europă a cercurilor concentrice. Astfel de opțiuni nu ar face decât să adâncească diviziunile între statele membre”, se arată într-un comunicat al preşedinţiei. 

Șeful statului a afirmat că principiul inclusivității trebuie să aibă un rol esențial în procesul de consolidare a Uniunii Europene.

Avansarea într-o formulă de unitate și coeziune, fără fragmentări în rândul statelor membre, trebuie să fie principalul obiectiv la nivel european„, se menționează în comunicat.

Președintele Klaus Iohannis a pledat și pentru o Europă unită, puternică, coezivă și coerentă, mai aproape de cetățenii săi și puternic profilată în plan global.

Acest deziderat va defini acțiunea României pe perioada deținerii președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru din 2019„, precizează Administrația Prezidențială.

UPDATE Klaus Iohannis l-a primit la Palatul Cotroceni pe preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Cei doi oficiali au programate convorbiri tete-a-tete și oficiale.

Preşedintele Iohannis se întâlneşte, vineri, cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Anunţul a fost făcut, marţi, de către purtătorul de cuvânt al preşedintelui Iohannis, Mădălina Dobrovolschi. „Viitorul Uniunii Europene este principalul subiect care se va afla pe agenda de discuţii a celor doi”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Donald Tusk va ajunge la Palatul Cotroceni la ora 11. După primirea şi fotografia oficială, Iohannis şi Tusk vor avea convorbiri tête-à-tête timp de 20 de minute, urmate de convorbiri oficiale.

Donald Tusk se află într-un proces de consultare a membrilor Consiliului European în vederea pregătirii unui document, de tip foaie de parcurs, privind pașii care urmează să fie întreprinși în procesul de consolidare a UE, documentul urmând să fie discutat la reuniunile viitoare ale Consiliului.

În perioada 19-20 octombrie, preşedintele Klaus Iohannis se va afla la Bruxelles, unde va participa la reuniunea Consiliului European. Pe agenda acestei reuniuni se află subiecte precum migraţia, Europa digitală, chestiuni de securitate şi apărare, relaţii externe ale Uniunii Europene.