Iohannis, în vizită în Slovacia: I-am cerut preşedintelui român să ne transmită KNOW HOW-ul legat de LUPTA ANTICORUPŢIE

Președintele Klaus Iohannis a ajuns, miercuri, în Republica Slovacia, unde efectuează o vizită oficială de două zile. Şeful statului urmează să se întâlnească cu omologul său Andrej Kiska și cu premierul Robert Fico.
Iulian Tudor
18 nov. 2015, 07:47
Iohannis, în vizită în Slovacia: I-am cerut preşedintelui român să ne transmită KNOW HOW-ul legat de LUPTA ANTICORUPŢIE

UPDATE Cu ocazia vizitei, președintele Slovaciei, Andrej Kiska, i-a solicitat omologului său român, Klaus Iohannis, să îi transmită „know how-ul” legat de lupta împotriva corupției din România.

„Am discutat și despre corupție. L-am întrebat pe dl președinte dacă ar putea să ne transmită know how-ul și ce a determinat ca în România lupta împotriva corupției să ajungă la un așa înalt nivel”, a afirmat președintele slovac, miercuri, la finalul întrevederii avute la Bratislava cu șeful statului român, Klaus Iohannis, care efectuează o vizită în Slovacia.

Președintele Slovaciei i-a prezentat condoleanțe omologului său român pentru victimele incendiului de la Colectiv și pentru cei doi români care au murit în atacurile teroriste de la Paris. El a subliniat că vizita președintelui României are o importanță simbolică, deoarece în urmă cu un an îl suna pe Klaus Iohannis să îl felicite pentru câștigarea alegerilor prezidențiale.

Andrej Kiska a precizat că temele discuției au vizat și domeniul securității.

„Am căzut de acord că proiectul North Stream II ar fi un pericol real pentru siguranța Ucrainei”, a adăugat președintele slovac.

De asemenea, cei doi președinți au discutat și despre recenta reuniune la nivel înalt a statelor din Europa Centrală și de Est, desfășurată la începutul lunii noiembrie la București, la care a fost prezent și președintele Republicii Slovace, Andrej Kiska.

„Am observat că Europa trebuie să fie unită și să acționeze astfel încât siguranța în această regiune să fie din ce în ce mai bine întreținută”, a arătat Andrej Kiska.

 

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, discuțiile cu demnitarii slovaci se vor concentra pe principalele teme de interes curent pentru cele două țări, cu accent pe intensificarea cooperării economice bilaterale, securitatea energetică a regiunii și europeană, cu precădere în contextul evoluțiilor din vecinătatea estică a Uniunii Europene și în perspectiva președinției slovace a Consiliului UE de anul viitor. Evoluțiile de securitate — cu accent pe flancul estic al NATO și situația din vecinătatea estică, criza migrației și coordonarea în cadrul Uniunii Europene, cooperarea regională sunt alte teme care vor fi abordate.

La Bratislava, șeful statului va avea convorbiri tete-a-tete și oficiale cu președintele slovac și va susține o declarație de presă comună cu acesta.

Tot miercuri, președintele Iohannis va participa la un dejun de lucru oferit, în onoarea sa, de președintele Consiliului Național al Republicii Slovace, Peter Pellegrini, și la deschiderea Forumului bilateral al oamenilor de afaceri români și slovaci, împreună cu președintele Andrej Kiska.

Șeful statului va avea și convorbiri cu premierul slovac, Robert Fico, iar apoi se va întâlni cu reprezentanți ai tinerilor profesioniști români care își desfășoară activitatea în regiunea Bratislava. Seara, președintele slovac va oferi un dineu oficial în onoarea șefului statului român.

Joi, președintele Iohannis va merge la Zvolen unde va depune coroane de flori la Cimitirul militar al Armatei Române, împreună cu omologul său slovac, și va participa la o ceremonie de decorare a veteranilor slovaci participanți la de-al Doilea Război Mondial. Șeful statului va avea și o scurtă întâlnire cu veterani slovaci și localnici, organizată de primarul orașului, Lenka Balkovicova.

Din delegația care îl însoțește pe șeful statului fac parte noul ministru al Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, și consilierii prezidențiali Leonard Orban, Ion Oprișor, Cosmin Marinescu, Laurențiu Ștefan și Andrei Muraru.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Lidl bagă la raft de sâmbătă, 25 mai 2024, produsele care se vor vinde ca pâinea caldă. Sunt la ofertă și la mare căutare printre români
Capital.ro
Muzica populară a pierdut o mare stea. Gheorghe Turda: Dumnezeu să îl ierte!
Playtech.ro
Dumnezeule! Lavinia va muri de ruşine! Ce a lăsat la vedere fără să îşi dea seama. Internauţii i-au spus-o direct: Vezi că...
DailyBusiness
Românii rămân fără pensii în acest caz! Ce pensionarii sunt vizați
Ce bani avea Florian Coldea când conducea SRI. Profitul incredibil făcut din consultanţă, după ce s-a pensionat
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Șoc în Europa. Ucraina atacă Rusia
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”
Cancan.ro
Cum arată apartamentul de 2460 de metri pătrați al lui Ion Țiriac. Detaliile din interior sunt unice | FOTO
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Medicii vin cu noi vești despre starea de sănătate a lui Robert Fico: „Acest progres va continua”. Cum se simte premierul Slovaciei la mai bine de o săptămână de la atac
Capital.ro
Traian Băsescu aruncă bomba. Cine făcea legea în România
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
Scandal la Cluj între Simona Halep și Sorana Cîrstea!
stirilekanald.ro
Descoperirea secolului! Breaking news!
substantial.ro
Ultimul drum pentru Ionela și George, tinerii care urmau să se căsătorească, victime ale accidentului rutier de la Codăești
MediaFlux
VLADIMIR PUTIN, anunț PRIVIND RĂZBOIUL! RUSIA a DECIS
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'