Preşedintele Klaus Iohannis va numi un prim-ministru interimar

Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri, la Palatul Victoria, că îşi depune mandatul de la conducerea Guvernului. În cursul acestei zile va fi organizată o ultimă şedinţă a acestui guvern. Urmează ca preşedintele Klaus Iohannis să numească un premier interimar, care va ocupa această funcţie timp de 45 de zile.

04 nov. 2015, 09:43
Preşedintele Klaus Iohannis va numi un prim-ministru interimar

Potrivit articolului 110 al Constituţiei, Guvernul al cărui mandat a încetat prim demisia prim-ministrului „îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”.

Aceasta prevedere este completată prin Legea 90/2001, privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor. Astfel, în cazul unei demisii a premierului, potrivit articolului 9 „preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern”.

În aceste condiţii, atribuţiile prim-ministrului interimar vor fi restrânse.

CITEŞTE ŞI Traian Băsescu: „Premier va fi Cătălin Predoiu, dacă Iohannis îşi menţine angajamentul”

Ultima astfel de situaţie s-a înregistrat în 6 februarie 2012, în urma demisiei prim-ministrului Emil Boc. La acea vreme, preşedintele Traian Băsescu l-a numit premier interimar pe ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Ulterior, a fost format Cabinetul condus de Mihai Răzva Ungureanu care a fost demis, la scurt timp, prin moţiune de cenzură.

25.000 de oameni au iesit marti seara in strada, la Bucuresti, ca sa ceara demisia premierului Ponta, a ministrului Oprea si a primarului Cristian Popescu Piedone.

Premierul demisionar Victor Ponta a declarat miercuri ca justitia va stabili raspunderea juridica in cazul tragediei de la clubul Colectiv, el considerand ca principalii vinovati in acest caz sunt „lacomia si iresponsabilitatea”.

„Raspunderea juridica va fi stabilita de catre justitie si am vazut ca a inceput acest lucru. Sper doar sa nu fie vorba de razbunare, ci doar de responsabilitate juridica. Si, sa nu ne pacalim, principalii vinovati sunt lacomia si iresponsabilitatea. Daca pedepsim pe altcineva, si nu lacomia si iresponsabilitatea, vom repeta aceste tragedii”, a sustinut premierul la Palatul Victoria.

„Am obligatia sa constat supararea legitima care exista in cadrul societatii si dorinta de a avea responsabilitati mai mari decat ale patronilor clubului. Oamenii simt nevoia de mai mult si ar fi o greseala sa ignor. Nu cred ca e corect sa las aceasta responsabilitate pe seama ministrilor. Sunt gata sa fac eu acest gest pe care o parte importanta din societate il asteapta. Imi depun mandatul de prim-ministru, implicit al Guvernului Romaniei”, a declarat Victor Ponta.