Un fost preşedinte, vizat de un mandat de arestare pentru TRĂDARE

Un judecător federal din Argentina a cerut un mandat de arestare pe numele fostulu preşedinte al Argentinei, Cristina Fernandez, pentru acuzaţia de trădare, pentru că ar fi muşamalizat rolul iranienilor în atacul cu bombă asupra unui centru evreiesc, în 1994.

07 dec. 2017, 21:09
Un fost preşedinte, vizat de un mandat de arestare pentru TRĂDARE

Judecătorul Claudio Bonadio le-a cerut parlamentarilor să îi ridice imunitatea fostei Prime Doamne a Argentinei, Cristina Fernandez pe care o dobândise ca senator ales, după ce depusese jurământul, săptămâna trecută.

Cristina Fernandez Kirshner, care a fost preşedintele Argentinei din 2007 până 2015, este vizată şi de alte acţiuni în justiţie. Este prima oară când un judecător formulează o cerere de arestare împotriva fostei Prime Doamne a Argentinei. Mai mulţi apropiaţi al Cristinei Fernandez, inclusiv Secretarul Legal şi Tehnic , Carlos Zannini şi activistul Luis D’Elia au fost arestaţi joi, pe baza aceloraşi acuzaţii. De asemenea, fostul ministru de Externe, Hector Timmerman, a fost plasat în arest la domiciliu, din cauza unor probleme de sănătate.

În Argentina, acuzaţia de trădare se pedepseşte cu pedepse cu închisoarea între 10 şi 25 de ani, pe când cea de tăinuire este de numai 6 ani.

Pentru ca lui Fernandez să i se ridice imunitatea şi să fie arestată este nevoie de votul a două treimi din Senat.

Fosta Primă-Doamnă şi fost Preşedinte al Argentinei, Fernandez este încă populară în Argentina, iar un eventual proces în justiţie ar putea să ţină şi peste zece ani.