Preşedintele Ungariei a sărbătorit alături de 100.000 de oameni Rusaliile la Şumuleu Ciuc VIDEO

Peste 100.000 de pelerini au luat sâmbătă parte la procesiunea de pe muntele Şumuleu Ciuc, din Harghita. Preşedintele Ungariei, Ader Janos, nu a lipsit de la cel mai mare pelerinaj din Europa Centrală şi de Est.

15 mai 2016, 05:59
Preşedintele Ungariei a sărbătorit alături de 100.000 de oameni Rusaliile la Şumuleu Ciuc VIDEO

Pelerinajul de Rusaliile catolice este considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrala si de Est, si este inchinat Fecioarei Maria.  Prezenti au fost, la fel ca in ultimii ani, presedintele Ungariei, Ader Janos, si sotia. Multi sasi ori secui plecati din Romania dupa ’90 au tinut sa vina acasa, pentru aceasta sarbatoare traditionala, si spun ca dorul de satele copilariei este imposibil de sters din suflet.

Unii pelerini au innoptat in corturi, altii au inceput dimineata sa urce dealul de la Sumuleu Ciuc. Cei mai evlaviosi au inaintat in genunchi si pe coate, rugandu-se neincetat. In multime s-au regasit credinciosi veniti din Statele Unite ale Americii sau din Australia, dar si din Germania, Austria si Ungaria, inclusiv credinciosi ortodocsi. Cu totii s-au rugat Fecioarei Maria, in sarbatoarea Rusaliilor catolice, notează stirileprotv.

„Slujba de Rusalii de la Sumuleu Ciuc poate fi considerata sarbatoarea intregii maghiarimi din intreaga lume si cel care vine aici ca pelerin are un sentiment aparte cand se roaga impreuna cu cateva sute de mii de credinciosi”, a declarat Ader Janos, presedintele Ungariei.

Zeci de preoti franciscani au ascultat spovedania credinciosilor pentru iertarea pacatelor. Slujba religioasa a fost apoi oficiata de arhiepiscopul de Alba Iulia.