Prima MAJORARE A SALARIILOR bugetarilor din ultimii ani. Cine va primi mai mulţi bani din 2016

Guvernul vrea să mărească fondul de salarii cu aproximativ 30%. După ce se stabilesc clasele de salarizare, astfel încât angajaţii să fie plătiţi în funcție de studii, banii în plus vor fi daţi celor care au vechime mai mare, experienţă, dar şi rezultate mai bune.

13 apr. 2015, 09:05
Prima MAJORARE A SALARIILOR bugetarilor din ultimii ani. Cine va primi mai mulţi bani din 2016

Reprezentanţii Guvernului lucrează la modificarea legii privind salarizarea unitară pentru bugetari, astfel că salariile angajaţilor din sistemul public ar putea creşte cu 30% din anul 2016. Dacă pentru 2015 fondul de salarii a fost de aproximativ 49 de miliarde de lei, în anul 2016 ar putea ajunge la aproape 58 de miliarde de lei, potrivit România TV.

La nivelul Ministerului Muncii există o Comisie tehnică care lucrează la elaborarea unei legi a salarizării unitare care să poată fi şi aplicată. Nu este definitivat acest proiect, fapt pentru care cred că trebuie să îi lăsăm pe cei de la Ministerul Muncii să elaboreze, alături de partenerii lor sociali, Ministerului de Finanţe, un proiect de lege care să fie aplicat în România„, a declarat senatorul PSD, Liviu Pop, preşedintele Comisiei de Muncă din Senat.

Potrivit proiectului legii salarizării pentru bugetari, se stabilesc doar câteva clase de salarizare. De asemenea, salariile minime se vor da în funcţie de clasele de salarizare, iar fiecare angajat, în funcţie de competenţe sau de vechime angajatului, va oferi un salariu mai mare.

Actuala lege a salarizării este total depăşită. Avem foarte multe clase de salarizare. Grila de salarizare, cel puţin în sistemul de învăţământ, este aplatizată. Orice tentativă de creştere a salariilor pentru debutanţi, de exemplu, generează probleme deosebite, deoarece clasele de salarizare se pot suprapune.

Principiul care stă la baza noii legi a salarizării este o salarizare în funcţie de studii, cu doar cinci clase salariale, cu un minim pentru fiecare clasă salarială şi cu un maxim, conform activităţii pe care o prestează fiecare salariat. Este o idee foarte bună„, a declarat, la România TV, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”.

CITEŞTE ŞI: Ce se întâmplă cu salariile profesorilor şi ale altor bugetari. Noua lege a salarizării a fost promulgată