Laura Codruţa Kovesi, prima reacţie după demisia procurorului Mircea Negulescu de la DNA Ploieşti

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a evitat să comenteze situația procurorului Mircea Negulescu, având în vedere că acesta din urmă este cercetat disciplinar.

16 feb. 2017, 11:04
Laura Codruţa Kovesi, prima reacţie după demisia procurorului Mircea Negulescu de la DNA Ploieşti

„Si-a cerut incetarea activitatii in cursul zilei de ieri. Este o verificare pe rolul inspectiei judiciare. Nu pot sa fac alte comentarii. Pe acest subiect nu am de comentat pentru ca e o cercetare disciplinara in curs. Nu pot sa fac niciun comentariu”, a declarat Laura Codruţa Kovesi la ieşirea de la bilanţul DIICOT.

„Laud activitatea de la DNA Poiești întrucât colegii şi-au făcut treaba. Hai să vedem rezultatul anchetei. Colegii de la Ploiești au avut o activitate merituoasă”, a mai spus Kovesi.

 Citeşte şi: Procurorul demisionar Mircea Negulescu a cerut CSM să lucreze la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) analizează joi solicitarea procurorului Mircea Negulescu de încetare a activităţii în cadrul Serviciului Teritorial Ploieşti al DNA şi de continuare a activităţii la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina.

Întregistrările România TV:

 

 

 

 

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, joi, după bilanţul DIICOT, că DNA va ataca cu o contestaţie în anulare decizia Curţii de Apel Alba prin care a fost anulată o condamnare.

„După apariţia deciziei am analizat motivarea, am decis să o atacăm cu contestaţie în anulare. Este o decizie izolată. Am studiat practica judiciară şi este o soluţie izolată. În cursul anului trecut, după decia CCR, au fost multe soluţii de condamnare pentru abuz, peste 60 de persoane au fost condamnate. CCR nu a dezincriminat infracţiunea de abuz în serviciu. Nu avem de a face cu o dezincriminare. Atacăm cu o contestaţie în anulare. Dacă vom găsi şi alte decizii, vom sesiza procurorul general cu un recurs în interesul legii. Pentru motivul invocat în contestaţia la executare, pentru aceleaşi motive, în situaţii similare, contestaţiile la executare au fost respinse”, a declarat procurorul şef al DNA.

Este vorba despre decizia dată pe 9 februarie de Curtea de Apel Alba Iulia, prin care instanţa a anulat condamnarea de trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu în cazul fostului secretar general al CJ Hunedoara, Dan Daniel. Judecătorul a considerat că în cauza pe care a judecat-o a apărut „o dezincriminare a faptei” ca urmare a deciziei CCR.

Mai exact, decizia a fost dispusă ca urmare a unei măsuri extraordinare de atac, contestaţia la executare, făcută după ce procesul în apel s-a terminat fiind dispusă o decizie definitivă. Ulterior sentinţei finale, Daniel Dan a contestat decizia, invocând decizia CCR. Astfel, DNA va folosi o altă cale extraordinară de atac, contestaţia în anulare care se poate face, printre alte situaţii, „când împotriva unei persoane s-au pronunţat două hotărâri definitive pentru aceeaşi faptă.”