Primăria Capitalei vrea să preia terenul ce a fost vizat de proiectul Cartierul Justiţiei. Ce intenţii are primarul Gabriela Firea

Primăria Capitalei dorește să construiască un centru multifuncțional în zona cunoscută sub numele de "Esplanada", pe terenul delimitat de Bd. Unirii, str. Nerva Traian, Bd. Octavian Goga și Bd. Mircea Vodă, potrivit unui proiect de hotărâre care figurează pe ordinea de zi de miercuri a ședinței Consiliului General al Municipiului București.

15 iul. 2017, 14:34
Primăria Capitalei vrea să preia terenul ce a fost vizat de proiectul Cartierul Justiţiei. Ce intenţii are primarul Gabriela Firea

Astfel, CGMB urmează să solicite Guvernului emiterea unei hotărâri privind transmiterea terenului respectiv din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, în domeniul public al Municipiului București și administrarea CGMB.

Conform proiectului, pe amplasamentul respectiv se va realiza un centru multifuncțional, care va cuprinde spații administrative și pentru birouri, un centru de afaceri, investiții culturale, zonă verde și de agrement și parcări.

În expunerea de motive, semnată de primarul general, Gabriela Firea, se arată că la nivelul Municipiului București se înregistrează un deficit major cu privire la bunurile imobile destinate dezvoltării și implementării unor proiecte în domeniul urbanismului și amenajării teritoriului și a unor proiecte în domeniul cultural.

Potrivit evidențelor informatizate ale instituției noastre, fostele proprietăți din amplasamentul mai sus menționat au fost trecute în proprietatea statului și administrarea directă a Consiliului popular al Municipiului București, (…) amplasamentul fiind abandonat după 1989 și până în prezent„, prevede documentul.

După 1990, acest amplasament s-a aflat în administrarea Ministerului Culturii și Cultelor, Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului, în prezent fiind în administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Ținând seama de importanța amplasamentului se va urmări ca prin proiectele ce se vor realiza, și anume Districtul de justiție, sală de concerte, spații administrative, centru de afaceri și zonă verde și de agrement, să se dea vechiului obiectiv abandonat un caracter unitar și reprezentativ pentru imaginea Capitalei„, a precizat Gabriela Firea.

În raportul de specialitate se arată că din suprafața totală a amplasamentului de circa 106.000 mp, o suprafață de circa 4.640 mp a fost achiziționată de Municipiul București prin contracte de vânzare — cumpărare.

Conform informațiilor deținute (…), în perimetrul obiectivului de investiții ‘Esplanada’ se identifică următoarele situații: foste imobile notificate în baza legilor proprietății; foste imobile restituite în natură; foste imobile pentru care există procese pe rolul instanțelor de judecată; imobile nerevendicate; imobile aflate în proprietatea Municipiului București„, menționează sursa citată.

În octombrie 2015, Ministerul Justiției (MJ) a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern privind amenajarea unui „cartier” al Justiției în zona centrală a Bucureștiului, unde să fie concentrate instituții din sistemul judiciar, urmând să fie amenajat și un centru cultural.

Citeşte şi Primăria Bucureşti solicită Guvernului terenul din Pipera al SRTv pentru construirea Spitalului Metropolitan

Ministerul Justiției preciza la momentul respectiv că obiectivul „Esplanada”, aflat în administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), care presupunea realizarea unui centru urban polifuncțional, prin intermediul unui parteneriat public-privat, nu a fost realizat.

În decembrie 2014, Guvernul a aprobat prin memorandum oportunitatea demarării demersurilor necesare realizării unui Cartier pentru Justiție. (…) Acest complex urbanistic de anvergură reprezintă un obiectiv major de investiții care va crea condiții optime pentru desfășurarea activității mai multor instituții din cadrul sistemului judiciar printre care: CSM, Inspecția Judiciară (IJ), Curtea de Apel București, Judecătoriile sectoarelor 2 și 5, Parchetele de pe lângă Tribunalul București (PTB), Institutul Național al Magistraturii (INM), Școala Națională de Grefieri (SNG)„, se arăta în nota de fundamentare.

Proiectul includea și un Centru Cultural Multifuncțional, continuându-se astfel programele de extindere a infrastructurii susținute de Ministerul Culturii.