Primarul Londrei introduce o taxă nouă pentru maşinile poluante

Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, a anunțat vineri că va introduce începând din luna octombrie a acestui an o taxă de 10 lire sterline pentru mașinile care sunt produse înainte de anul 2006 și care circulă prin centrul capitalei britanice, relatează vineri AFP.

17 feb. 2017, 14:42
Primarul Londrei introduce o taxă nouă pentru maşinile poluante

”În fiecare an, peste 9.000 de londonezi mor din cauza proastei calități a aerului. Lipsa de reacție nu este o opțiune”, a declarat Khan în fața presei anunțând această măsură.

Noua taxă se va adăuga celei pentru traficul urban, în valoare de 11,5 lire sterline, care trebuie plătită de șoferii care circulă în inima Londrei între orele 07.00-18.00 de luni până vineri.

Denumită taxa toxică, măsura se aplică tuturor vehiculelor care nu îndeplinesc normele de poluare europene și vizează în special autovehiculele produse înainte de 2006.

Comisia Europeană a transmis miercuri un ”ultim avertisment” Marii Britanii și altor state membre ale Uniunii privind încălcarea limitelor de poluare atmosferică, conform BBC News, citat de Agerpres.

Executivul comunitar a făcut referire la faptul că limitele au fost depășite în mod repetat în 16 zone din Regatul Unit printre care se numără Londra, Birmingham, Leeds și Glasgow.

Germania, Franța, Spania și Italia au fost de asemenea avertizate în ce privește nivelurile de dioxid de azot.

Citeşte şi Avertisment de la Ministerul Mediului: Vechile taxe auto NU se mai pot restitui proprietarilor de maşini

Comisia a indicat că în cazul în care aceste țări nu adoptă măsuri concrete în următoarele două luni chestiunea va fi înaintată Curții Europene de Justiție.

Astfel, taxa toxică anunțată de primarul Sadiq Khan face parte dintr-o serie de măsuri pe care el intenționează să le ia în următoarele luni pentru reducerea poluării la Londra, între care figurează renunțarea la achiziția de autobuze diesel și introducerea unei zone de restricție pentru emisiile poluante începând din 2018.

”Taxa de ambuteiaj”, destinată combaterii traficului la Londra, a fost introdusă în 2003 de primarul laburist Ken Livingstone.