Procurorii cer redeschiderea unui nou dosar al lui Traian Băsescu. Acesta ar putea fi cercetat pentru luare de mită

Elena Iordache, procuror la Parchetul General, cere sa fie redeschis dosarul de mită al lui Traian Băsescu, în care era acuzat că ar fi luat şpagă o maşină şi un teren de la Costel Căşuneanu. Procuroarea spune că pentru a continua cercetările în dosarul de spălare de bani al fostului preşedinte, are nevoie ca dosarul de mită de la DNA să fie redeschis.

10 nov. 2016, 15:32
Procurorii cer redeschiderea unui nou dosar al lui Traian Băsescu. Acesta ar putea fi cercetat pentru luare de mită

Procuroarea Elena Iordache de la Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului General – cea care instrumentează dosarul de spălare de bani al fostului preşedinte Traian Băsescu – a cerut conducerii Parchetului General redeschiderea dosarului făcut în 2004 de DNA în care fostul președinte era vizat pentru luare de mită şi înşelăciune, informează surse de încredere.

Dosarul a fost soluţionat cu „neînceperea urmăririi penale” (NUP) pe 20 octombrie 2006 de procurorul Petre Nariţa, fost adjunct al Secţiei a II-a a DNA.

Citeşte şi Traian Băsescu: Sunt două procuroare cunoscute la DNA pentru că falsifică stenograme: Sutiman Camelia şi Claudia Roşu

Potrivit site-ului romaniacurata.ro, procuroarea consideră că fostul ministru, primar şi preşedinte ar fi primit mită în anii 2000 un teren şi un Mercedes de la omul de afaceri Costel Căşuneanu, unul dintre regii asfaltului. Căşuneanu a obţinut licenţe de transport pe vremea când Ministerul Transporturilor era condus de Traian Băsescu. Apoi – potrivit procuroarei – Băsescu ar fi spălat banii printr-o serie de operaţiuni succesive menite să albească presupusa şpagă. Prin urmare, ea are nevoie de redeschiderea dosarului de luare de mită de la DNA pentru a-şi susţine ancheta privind spălarea de bani.

Nu am cunoştinţă de cererea de redeschidere a acestui dosar şi nju am cunoştinţă nici de luat şpăgi o maşină şi un teren, pentru că eu am plătit ce am luat. Cu acte în regulă. Şi discutăm despre lucruri din anul 2000. Ţineţi cont că acest dosar a fost închis o dată la DNA, a doua oară la Parchetul General şi a fost redeschis a treia oară după ce mi-am terminat mandatul, dar niciodată nui a fost închis pe imunitatea prezidenţială, ci pe neexistenţa faptei.

Îmi pare foarte suspectă, pentru fapte presupuse din 2000 dă vii la sfârşitul lui 2016… Mi-e greu să înţeleg mecanismul. Să nu găseşti ceva mai proaspăt, mai la modă, de 6-7 ani, mi se pare ridicol„, a declarat Traian Băsescu, la România TV.