Procurorul Iulian Văduvan a cerut unei persoane influente să găsească afacerişti dispuşi să plătească pentru protecţie

Fostul procuror șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria (PJ) Sinaia, Iulian Văduvan, i-a cerut unei persoane influente în zona Văii Prahovei să găsească oameni de afaceri dispuși să plătească în schimbul asigurării protecției pe raza de compentență a respectivei structuri de parchet, se arată în rechizitoriul prin care magistratul a fost trimis în judecată pentru luare de mită și spălare de bani.
Iulian Tudor
01 aug. 2016, 17:31
Procurorul Iulian Văduvan a cerut unei persoane influente să găsească afacerişti dispuşi să plătească pentru protecţie

Un om de afaceri a sesizat organelor de anchetă faptul că, în anul 2009, la sediul societății din Bănești, județul Prahova, pe care o reprezenta, s-a prezentat o persoană influentă în zona Sinaia — Bușteni care i-a precizat că i s-a solicitat de către prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, Iulian Văduvan, să găsească oameni de afaceri dispuși să plătească sume de bani sub forma unor contracte de sponsorizare, pentru a beneficia de protecție în raza sa de competență, se arată în rechizitoriu, potrivit Agerpres.

„Având în vedere că S.C. (…) SRL Bănești desfășura lucrări de modernizare și reabilitare a drumurilor în zona de competență teritorială a unității de parchet menționate, existând posibilitatea reală de a fi implicată în situații ce puteau îmbrăca aspecte de natură penală, denunțătorul a acceptat propunerea primului procuror, transmisă prin intermediar, de a efectua prin S.C. (…) S.R.L. Bănești o plată în sumă 2.500 euro, în contul persoanei fizice (…) — (…) (despre care a aflat ulterior că este soția inculpatului Văduvan Iulian Costin), în baza unui contract de sponsorizare ce i-a fost pus la dispoziție de către (…). În sprijinul denunțului formulat, (…) a depus la dosarul cauzei acel contract de sponsorizare tehnoredactat, neînregistrat și nedatat, având ca obiect suma de 2.500 euro reprezentând contravaloarea cheltuielilor de deplasare, ședere, masă și participare, în perioada 04.10 — 09.10.2009 la lucrările celui de-al 19-lea Congres Mondial de (…) ce urmau a avea loc în CAPE TOWN, Africa de Sud, contract necompletat la rubrica destinată sponsorului și în care la rubrica ,,beneficiar’ figurează (…) — (…)„, se arată în rechizitoriu.

Iulian Văduvan a fost trimis în judecată de DNA Ploiești, în stare de arest preventiv, pentru luare de mită și spălare de bani, ambele infracțiuni fiind săvârșite în formă continuată.

Potrivit unui comunicat emis de DNA, Văduvan este acuzat că a cerut și primit bani și alte foloase de la doi oameni de afaceri, denunțători în cauză, pentru a le asigura acestora protecția în diferite dosare în care erau implicați.

Astfel, în perioada 2007-2012, în timp ce îndeplinea funcția de prim procuror și efectua și supravegherea urmăririi penale ca procuror de caz, Văduvan a pretins și a primit cu titlu gratuit, în mod repetat, de la un denunțător, carburant auto pentru alimentarea autoturismelor pe care le deținea, cuantificat la 9.819,69 litri în valoare totală de 46.863,79 lei, precum și sume de bani în cuantum de 105.815,67 lei.

„Aceste foloase au fost pretinse și primite de magistrat în schimbul asigurării protecției omului de afaceri, în sensul soluționării cât mai rapid sau în mod favorabil (după caz) a plângerilor penale formulate de denunțător împotriva altor persoane și instrumentate la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, precum și pentru soluționarea favorabilă a cauzelor care îl vizau pe el sau societățile pe care le reprezenta”, se arată în comunicatul citat.

De asemenea, în rechizitoriul întocmit în cauză procurorii au reținut că, în cursul anului 2009, în același scop al asigurării protecției, inculpatul a pretins și primit indirect de la un alt om de afaceri suma de 10.000 lei.

Astfel, în perioada 2007 — 2015, inculpatul, în nume propriu sau ca prim procuror, a adoptat soluții favorabile denunțătorilor în 12 dosare penale.

„Totodată, în perioada 2008-2012, inculpatul Văduvan Iulian Costin a disimulat adevărata natură a provenienței sumei de 115.815,67 lei, pretinsă și primită cu titlu de mită de la cei doi oameni de afaceri, cerându-le acestora, în prealabil, să o disimuleze în forma unor contracte de sponsorizare încheiate între firmele acestora și soția sa. O parte din bani a fost folosită pentru deplasările inculpatului și ale soției sale în străinătate la diverse manifestări în domeniul medical, iar o altă parte a fost retrasă în numerar”, mai spun procurorii.

În cauză, procurorii DNA Ploiești au instituit sechestru asupra mai multor bunuri mobile ce aparțin inculpatului Iulian Văduvan.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Ploiești, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Spynews
Reacția exclusivă a Cristinei Pucean despre imaginile virale pe internet în care apare în tandrețuri cu altcineva decât Bogdan de la Ploiești. Ce spune dansatoarea
Bzi.ro
Veste proastă pentru fanii „Las Fierbinți“! Un mare actor își ia adio de la serial!
Fanatik.ro
Gigantul german care intră pe piața din România. A preluat o fabrică cu sute de angajați
Capital.ro
Ungurii devin stăpâni în Europa. Susținerea este totală pentru Viktor Orban
Playtech.ro
Imagini indecente cu Simona Halep. Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt incendiare
DailyBusiness
Acești români vor primi 5.000 de euro! Ce trebuie să facă pentru acești bani GRATIS
Adevarul
Ucraina a distrus ultima navă purtătoare de rachete staționată în Crimeea
Spynews
Cum arată Erika Isac nemachiată. Artista s-a afișat complet naturală. Cântăreața și-a uimit fanii: „Ce față de inocentă...” / FOTO
Spynews
Ce s-a întâmplat la parastasul de 40 de zile al lui Mădălin, băiatul mort din Olt. Imagini sfâșietoare de la mormântul său: ”Ne-ai distrus” / VIDEO
Evz.ro
Splendoarea de care puțini români știu. Locul care te transpune într-o altă lume
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate călugări! Transformarea fizică e incredibilă și e imposibil de recunoscut, la 52 de ani
wowbiz.ro
Nuntă în cer! Ionela și George, înmormântați împreună în ziua în care aveau să devină soț și soție
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan de la Ploiești, fotografiat la locul unui accident grav din Capitală
Playsport.ro
Cazacu, dezvăluiri bombă despre Ramona Olaru. A spus, în sfârșit, ce nu mai zisese niciodată
kanald.ro
Urmărire cu final neașteptat! Un afacerist a intrat cu un Lamborghini într-un stâlp în timp ce urmărea un motociclist care îi furase ceasul în valoare de 40.000 de euro. Ce s-a întâmplat cu hoțul
Capital.ro
Serviciu militar obligatoriu de 6 luni. Lege pentru tinerii între 18 și 26 de ani
StirileBZI
Avertismentul economistului Ionuț Dumitru: „Ne întindem mai mult decât ne este plapuma la împrumuturi!”
Prosport.ro
FOTO. Bomba sexy care s-a iubit cu fiul lui Cristi Borcea continuă să facă ravagii cu imaginile provocatoare cu ea!
stirilekanald.ro
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
substantial.ro
Daniel Bană, de la naveta zilnică pentru fotbal la goluri pentru Universitatea Craiova: povestea inspirațională a noii speranțe a fotbalului oltenesc
MediaFlux
Cresc SALARIILE. Angajații care vor primi mai mult cu 10%
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'