Profesor decorat de preşedinte, umilit de autorităţile din oraşul său

Profesorul decorat de preşedinte a fost umilit de autorităţile din oraşul său. Dascălul s-a judecat cu Primăria Orăştie după ce a primit o înştiinţate că este dator aproape 3.000 de lei administraţiei locale, deşi este scutit de impozit.

19 oct. 2017, 05:43
Profesor decorat de preşedinte, umilit de autorităţile din oraşul său

Profesorul de muzică de cor Eli Androne Petru a fost numit din 2007 cetăţean de onoare al municipiului, ca urmare a performanţelor pe care le-a obţinut ca dirijor al corului de copii Vşăstarele Orăştiei. Datorită acestui fapt, acesta era scutit de plata impozitelor. Recent, însă, a fost înştiinţat că este dator cu aproape 3.000 de lei administraţiei locale, prin taxele neachitate în anii trecuţi, la care s-au adăugat penalităţi.

„Am achitat suma totală de 2.886,00 lei cu titlu de impozite şi taxe locale, din care 344,00 lei cu titlu de impozite curente pe anul 2017 (impozite pe clădire, terenul de sub clădire şi pe un mijloc de transport şi taxe de salubritate, întreţinere cimitir şi parcare auto), 1.393,00 lei rămăşiţă din anii anteriori datorate la 31.12.2016 şi 1.149,00 lei majorări. Admiţând încălcarea ilegală de către Primar a unei hotărâri a Consiliului local aflată în vigoare, astfel încât scutirea mea de la plata impozitelor şi taxelor locale, în calitate de Cetăţean de onoare al municipiului Orăştie, să fie anulată fără nicio notificare, obligaţiile mele faţă de Primărie nu puteau fi aferente decât anului 2016 şi, apoi, următorilor. Or, aşa cum am arătat, mi s-au adus la cunoştinţă şi pretenţii din ani anteriori, la vremea respectivă eu nefiind înregistrat cu astfel de obligaţii. Ba, mai mult, abuzul merge până acolo încât mi se pretinde, tot pentru acei ani, şi penalităţi de întârziere (numite, eufemistic, „accesorii”), care depăşesc pretinsa datorie!”, arăta profesorul de muzică în cererea de chemare în judecată a Primăriei Orăştie, pe care a depus-o la Judecătoria Orăştie, potrivit adevărul.ro.

Primarul Ovidiu Bălan îi răspundea recent că potrivit Codului Fiscal, el nu putea beneficia de la bun început de facilitatea scutirii de la taxe, iar cei de la Curtea de Conturi au constatat acest lucru şi au făcut impunerea. Instanţa i-a dat dreptate Magistraţii Judecătoriei Orăştie i-au dat, zilele trecute, dreptate profesorului de muzică.

„Instanţa a admis acţiunea civilă formulată de reclamantul Eli Androne Petru în contradictoriu cu pârâta U.A.T. Municipiul Orăştie, prin primar. Obligă pârâta la restituirea către reclamant a sumei de 2.886 lei, reprezentând plată nedatorată. Obligă pârâta la plata către reclamant a sumei de 657,02 lei, reprezentând cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, cererea pentru exercitarea căii de atac urmând a fi depusă la Judecătoria Orăştie”, a informat Judecătoria Orăştie.

Ca dirijor al Corului de copii „Vlăstarele Orăştiei”, profesorul Eli Androne a participat la peste 200 de concerte şi liturghii, în ţară şi peste hotare. A parcurs un repertoriu de peste 200 de piese, sacre şi laice, româneşti şi universale, în 21 de limbi ( de la greacă, latină, ebraică, la scoţiană, japoneză etc.) şi a străbătut peste 80.000 kilometri de drum.