PROGNOZA METEO pe două săptămâni: Caniculă şi furtuni violente

PROGNOZA METEO pe două săptămâni: Vremea se menţine caniculară în sudul şi estul României, cu episoade de furtuni violente în celelalte regiuni ale României. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

01 aug. 2016, 10:06
PROGNOZA METEO pe două săptămâni: Caniculă şi furtuni violente

PROGNOZA METEO pe două săptămâni

MUNTENIA

Pe tot parcursul intervalului de prognoză regimul termic va caracteriza o vreme călduroasă. Temperaturile maxime vor avea valori medii de 33 de grade în primele două zile, apoi vor crește spre aproximativ 35 de grade, în medie, în jurul datei de 29 iulie, vremea devenind caniculară la câmpie în cursul după-amiezilor. Ulterior, regimul termic va marca doar o ușoară scădere, menținându-se la valori de 33…34 de grade până la sfârșitul celor două săptămâni de prognoză. Temperaturile minime nocturne nu vor avea variații semnificative și se vor situa, în medie, între 18 și 20 de grade, cu cele mai ridicate valori pe 31 iulie și 1 august. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi redusă. Totuși, ploi trecătoare, slabe cantitativ, se pot semnala izolat, mai ales în intervalul 1-3 august.

MOLDOVA

În primele zile ale intervalului de prognoză vremea se va încălzi ușor de la o zi la alta, astfel încât temperaturile medii diurne vor crește de la 31 de grade în prima zi, spre 34…35 de grade pe 28 și 29 iulie, când vremea va deveni caniculară în cursul după-amiezilor. Ulterior, regimul termic va marca o scădere și se va menține, cu mici variații, în jurul unei valori medii de 31…32 de grade. Temperaturile nocturne vor crește usor în prima săptămână de prognoză, de la 17 la 19 grade, în medie, pentru ca după data de 2 august să se mențină în jurul unei medii regionale de 18 grade. Regimul pluviometric va fi în general deficitar, iar probabilitatea pentru ploi slabe, izolate, va fi mai mare între 29 iulie și 3 august.

TRANSILVANIA

Intervalul de prognoză va debuta cu o vreme călduroasă, caracterizată prin valori medii diurne de 32…33 de grade şi nocturne de aproximativ 16 grade. Apoi vremea se va răcori şi, în jurul datei de 3 august, maximele diurne vor scădea spre 26 de grade, iar pe 4 – 5 august minimele vor fi de 13 grade, în medie. În weekend regimul termic va creşte uşor şi, până la sfârşitul celor două săptămână de prognoză, nu vor mai avea loc variaţii de temerpatură, valorile maxime se vor situa în jurul unei medii regionale de 30 de grade, iar cele minime vor fi de aproximativ 16 grade. Averse pe arii relativ extinse se vor semnala pe 2 şi 3 august, când izolat se pot înregistra şi cantităţi de apă mai importante, apoi probabilitatea pentru ploi slabe, trecătoare, va creşte după data de 7 august.

DOBROGEA

Vremea va fi călduroasă pe tot parcursul celor două săptămâni. Astfel, în primele două zile temperaturile maxime vor fi, în medie, de 30 de grade în primele două zile, apoi vor marca o creștere și vor ajunge la valori de 32…33 de grade, în perioada 28 iulie – 1 august. Ulterior regimul termic va scădea ușor, iar valorile diurne vor reveni la o medie de 30 de grade spre finalul intervalului. Temperaturile minime se vor menține la valori medii de 20…22 de grade pe toată durata intervalului de prognoză. Regimul pluviometric va fi în general deficitar și doar cu totul izolat și trecător vor fi condiții pentru ploi slabe cantitativ

OLTENIA

Vremea va fi călduroasă pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză. Regimul temperaturii aerului se va menține relativ constant, fiind caracterizat prin medii regionale diurne situate între 32 și 34 de grade, cu cele mai ridicate valori în intervalul 28 iulie – 1 august, dar și în jurul datei de 5 august. Temperaturile minime nocturne nu vor ava variații semnificative în intervalul de prognoză și se vor situa în jurul unei medii de 19 grade în prima săptămână și de 18 grade în cea de a doua săptămână. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi redusă, iar ploi slabe, trecătoare, se vor semnala doar izolat, în special între 1 și 3 august.

BANAT

După o primă zi călduroasă, cu o medie regională a temperaturilor diurne de 31…32 de grade, regimul termic va marca o scădere, spre valori maxime de 26…27 de grade pe data de 2 august. Ulterior, vremea se va încălzi uşor de la o zi la alta, până în jurul datei de 6 august, când se vor atinge 32…33 de grade. În a doua săptămână de prognoză nu vor fi variaţii semnificative ale temperaturii aerului, care se va menţine în jurul mediilor atinse la sfârşitul primei săptămâni. Temperaturile minime vor scădea treptat la îcenutul intervalului, de la aproximativ 19 grade în prima noapte, spre 15 grade pe 4 august, apoi vor creşte uşor, iar în intervalul 5 – 14 august regimul termic nocturn va fi caracterizat de o medie de 17 grade. Vor fi averse pe arii relativ extinse şi izolat, posibil, mai însemnate cantitativ, la începutul intervalului. Ulterior, probabilitatea pentru ploi trecătoare, în general slabe, va creşte după data de 7 august.

CRIŞANA

În prima zi vremea va fi călduroasă, cu o medie termică diurnă de aproximativ 31 de grade, dar în a doua zi a intervalului de prognoză vremea se va răci şi temerpaturile maxime vor fi de 26 de grade, în medie. În intervalul 3 – 6 august va avea loc o încălzire treptată, care va determina valori de 32 de grade la finalul primei săptămâni, iar în a doua săptămână regimul diurn al temperaturii aerului nu va avea variaţii semnificative şi va fi caracterizat de medii ale maximelor de 31…32 de grade. Temperaturile nocturne vor fi în scădere uşoară la începutul intervalului, de la 18 grade în prima noapte, spre 14…15 grade în jurul datei de 4 august, apoi vor creşte uşor şi în a doua săptămână se vor situa unei valori medii de aproximativ 16 grade. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în primele două zile, când vor fi averse pe arii extinse şi izolat se vor cumula cantităţi de apă mai importante. Ulterior, probabilitatea pentru ploi de scurtă durată, în general slabe, va fi mai mare pe 7, 12 şi 13 august.

MARAMUREŞ

În prima zi de prognoză vremea se va menține călduroasă, media temperaturilor maxime va fi de aproximativ 31 de grade, iar cea a temperaturilor minime de16…17 grade. În a doua zi regimul termic va marca o scădere accentuată, valorile diurne vor scădea spre 25 de grade, în medie. Valorile nocturne vor avea o evoluţie asemănătoare, astfel încât, în jurul datei de 4 august, nu vor mai depăşi valoarea medie de 14 grade. După această dată va avea loc o uşoară încălzire, iar în a doua săptămână de prognoză temperaturile se vor menţine constante, în jurul unor medii regionale de 30 de grade ziua şi 16 grade noaptea. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată pe 1 şi 2 august, când vor fi averse pe arii extinse, izolat mai însemnate cantitativ. apoi vremea se va ameliora şi doar trecător va mai ploua slab, cel mai probabil în jurul datei de 7 august şi, din nou, în intervalul 11-14 august.

LA MUNTE

În următoarele două săptămâni, regimul termic se va menține constant, iar valorile de temperatură vor fi apropiate de normele climatologice specifice pentru sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august. Prin urmare, maximele diurne se vor situa, în medie, între 20 și 22 de grade, iar minimele nocturne vor avea valori medii de 12…13 grade. Instabilitatea atmosferică va fi mai pronunțată în perioada 26 – 29 iulie și 1 – 3 august, când pe arii relativ extinse vor fi averse și izolat se pot cumula cantități de apă mai însemnate. Ploi de scurtă durată, dar în general slabe cantitativ, se vor semnala la nivel local și în celelalte zile ale intervalului de anticipație.