PROGNOZA METEO pe două săptămâni: Lapoviţă şi ninsori slabe până la Crăciun

ANM a actualizat previziunile pentru următoarele zile. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

RomaniaTV.net
10 dec. 2018, 10:56
PROGNOZA METEO pe două săptămâni: Lapoviţă şi ninsori slabe până la Crăciun

PROGNOZA METEO MUNTENIA

Intervalul va debuta cu o vreme ușor mai caldă decât în mod obișnuit, iar în perioada 12-14 decembrie valorile termice, în scădere, se vor situa în jurul mediilor multianuale; astfel, pe parcursul primei săptâmâni vor fi temperaturi maxime de 3…6 grade și minime de -4…0 grade, mediat regional. Pentru cea de-a doua săptămână sunt estimate temperaturi în creștere, cu o probabilitate mare ca în special valorile diurne să se situeze peste cele climatologic specifice după mijlocul lunii decembrie. Pe tot parcursul intervalului de referință, probabilitatea pentru precipitații (sub formă de ploaie, lapoviță și trecător ninsoare) se va menține relativ ridicată, însă acestea vor avea caracter temporar, distribuție locală și vor fi în general slabe cantitativ.

PROGNOZA METEO TRANSILVANIA

În prima săptămână, media regională a valorilor de temperatură va fi apropiată, iar la început chiar ușor peste specificul climatologic al acestei perioade din an, cu maxime diurne de 0…5 grade și minime în general de -7…-2 grade, cu valori mai mici în special în depresiuni în perioada 12-14 decembrie. Estimările prognostice pentru intervalul 16-23 decembrie indică o probabilitate mai mare de a se înregistra un regim termic în general peste cel normal în a doua jumătate a lunii decembrie, mai ales în privința valorilor diurne. Probabilitatea pentru precipitații locale -ploaie, lapoviță și ninsoare- se va menține relativ ridicată pe tot parcursul intervalului de referință, însă acestea vor avea caracter temporar și vor fi slabe cantitativ.

PROGNOZA METEO MOLDOVA

În prima săptămână de prognoză, regimul termic va fi caracterizat de valori în jurul celor normale acestei perioade din an, cu maxime de 0…5 grade și minime de -6…-2 grade, în medie regională, temperaturi mai mici fiind posibile în nopțile din perioada 13-15 decembrie. Pentru cea de-a doua parte a intervalului de referință, sunt estimate temperaturi în creștere, cu o probabilitate relativ mare ca în special valorile diurne să se situeze peste cele climatologic specifice după mijlocul lunii decembrie. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare după data de 15 decembrie, cu toate acestea și în prima săptâmână se vor semnala ploi, lapoviță sau ninsori, însă doar trecătoare și pe spații restrânse.

PROGNOZA METEO OLTENIA

În prima săptămână de prognoză, media regională a valorilor de temperatură va fi apropiată, iar la început chiar ușor peste specificul climatologic al acestei perioade din an, cu maxime diurne de 4…7 grade și minime de -5…0 grade. Estimările prognostice pentru intervalul 16-23 decembrie indică o probabilitate mai mare de a se înregistra un regim termic în general peste cel normal în a doua jumătate a lunii decembrie, mai ales în privința valorilor diurne. Probabilitatea pentru precipitații -ploaie, lapoviță și ninsoare- va fi mai mare în jurul datelor de 15 și 21 decembrie, în restul intervalului doar pe spații mici fiind de așteptat precipitații slabe.

PROGNOZA METEO DOBROGEA

În prima săptămână de prognoză, temperaturile diurne nu vor avea variații semnificative și se vor situa în jurul celor normale în a doua decadă a lunii decembrie, între 3 și 6 grade. Minimele nocturne vor fi mai coborâte doar în perioada 13-14 decembrie, în rest urmând a se situa ușor peste medii, într-un ecart de -4…0 grade. Estimările prognostice pentru intervalul 15-23 decembrie indică o probabilitate mai mare de a se înregistra un regim termic în general peste cel normal în a doua jumătate a lunii decembrie, mai ales în privința valorilor diurne. Probabilitate pentru precipitații (predominant ploaie, trecător mixte) va fi relativ ridicată pe parcursul intervalului de referință. Acestea vor fi totuși în general slabe, doar în jurul datei de 15 decembrie fiind estimate cantități de apă moderate.

PROGNOZA METEO BANAT

Intervalul va debuta cu o vreme ușor mai caldă decât în mod obișnuit, iar în perioada 12 -14 decembrie valorile termice, în scădere, se vor situa în jurul mediilor multianuale; astfel, pe parcursul primei săptâmâni vor fi temperaturi maxime de 2…6 grade și minime de -4…0 grade, mediat regional. Pentru cea de-a doua săptămână sunt estimate temperaturi în creștere, cu o probabilitate mare ca în special valorile diurne să se situeze cu mult peste cele climatologic specifice după mijlocul lunii decembrie. Pe tot parcursul intervalului de referință, probabilitatea pentru precipitații (sub formă de ploaie și doar trecător lapoviță sau ninsoare) se va menține relativ ridicată, însă acestea vor avea caracter temporar și în general vor fi slabe cantitativ.

PROGNOZA METEO CRIŞANA

Intervalul va debuta cu o vreme ușor mai caldă decât în mod obișnuit, iar în perioada 12 -14 decembrie valorile termice, în scădere, vor deveni apropiate de mediile multianuale; astfel, pe parcursul primei săptâmâni vor fi temperaturi maxime de 1…6 grade și minime de -5…0 grade, mediat regional. Pentru cea de-a doua săptămână sunt estimate temperaturi în creștere, cu o probabilitate mare ca în special valorile diurne să se situeze peste cele climatologic specifice după mijlocul lunii decembrie. Pe tot parcursul intervalului de referință, probabilitatea pentru precipitații (sub formă de ploaie, lapoviță și trecător ninsoare) se va menține relativ ridicată, însă acestea vor avea caracter temporar și în general vor fi slabe cantitativ.

PROGNOZA METEO MARAMUREŞ 

În prima săptămână valorile termice diurne vor avea variații ușoare, iar regimul termic nocturn va fi în scădere în perioada 13-15 decembrie, temperaturile încadrându-se în general într-un ecart mediu apropiat de normele climatologice pentru luna decembrie. Astfel, mediat regional vor fi maxime de 0…3 grade și minime de -4…0 grade, cu valori mai mici în perioada 13-15 decembrie. Estimările prognostice pentru a doua săptămână indică o probabilitate relativ ridicată de a se înregistra un regim termic peste cel mediu multianual, în special la valorile diurne. Probabilitatea pentru precipitații mixte (slabe și moderate cantitativ), cu caracter temporar se va menține relativ ridicată pe tot parcursul intervalului de referință.

PROGNOZA METEO VREMEA LA MUNTE

Până în jurul datei de 15 decembrie, temperaturile vor fi în scădere, caracterizând o vreme rece. Valorile diurne vor fi negative în toată zona montană și vor râmâne la pragul de ger (-10 grade) la altitudini de peste 1600 m. Minimele nocturne vor coborî spre o medie de -14…-12 grade. Estimările prognostice indică după data de 16 decembrie o creștere de temperatură ce va determina, cu probabilitate relativ mare, un regim termic în general peste cel normal în a doua jumătate a lunii decembrie. Precipitațiile (predominant ninsori în prima parte a intervalului, apoi mixte) se vor semnala local, vor avea caracter temporar și, în general, vor fi slabe cantitativ.