Prognoza meteo: Vara în noiembrie şi temperaturi glaciare în decembrie şi ianuarie. Când cad primele ninsori

Meteorologii au anuntat prognoza meteo pentru iarna 2017 – 2018. Potrivit estimarii, vom avea temperaturi aproape ca vara in luna noiembrie, dar ne asteapta temperaturi foarte scazute in decembrie si ianuarie. Gerul se va amplifica in decembrie si dispeceratul Energetic National se asteapta ca in aceasta iarna sa se inregistreze consumuri-record de electricitate si gaze naturale.

17 sept. 2017, 06:33

PROGNOZA METEO SEPTEMBRIE. Temperatura va avea valori mai ridicate decat normal in sud si in vest, adica peste 18 – 19 grade. Va ploua extrem de putin pe Litoral, in Delta Dunarii, slab in sudul si estul tarii. Sunt posibile cantitati mai mari in nordul tarii.

PROGNOZA METEO OCTOMBRIE. In sudul si vestul tarii, va fi mai cald decat ar trebui in aceasta perioada a anului si multe zile senine, cu valori de peste 14 grade. Precipitatiile vor fi normale, intre 20 si 40 l/mp, in sud, dar in execes in nordul tarii.

PROGNOZA METEO NOIEMBRIE. Va fi o vreme cu temperaturi mai mari decat am fost obisnuiti pentru aceasta luna, iar precipitatiile vor fi mai putine in Moldova si in sudul Olteniei. In mod normal, in aceasta luna, temperaturile medii sunt de pana la 5 -8 grade.

PROGNOZA METEO DECEMBRIE. Cu toatea astea, luna decembrie vine cu ger naprasnic, iar dispeceratul Energetic National se asteapta ca aceasta iarna sa fie consumuri-record de electricitate si de gaze naturale, ca anul trecut, cand au fost temperaturi de minus 15-20 de grade, inregistrate pentru o perioada de 7-10 zile.

Ministerul Energiei se așteaptă la o iarnă geroasă cu consumuri-record de electricitate și gaze

Dispeceratul Energetic Național se așteaptă ca în această iarnă să avem o situație similară cu cea de iarna trecută, când au existat consumuri-record de electricitate și de gaze naturale, ca urmare a temperaturilor extrem de scăzute (minus 15-20 de grade) înregistrate pentru o perioadă de 7-10 zile, potrivit proiectului privind Programul energetic pentru iarna 2017 – 2018, elaborat de Ministerul Energiei.

„Pentru vârfurile de sarcină previzionate pentru iarna 2017-2018, Dispecerul Energetic Național a realizat balanța producție – consum în care a fost luat în considerare un scenariu plecând de la următoarele ipoteze: înregistrarea unei perioade de 7-10 zile geroase, cu temperaturi de minus 15 – 20 grade C); structura producției la vârful de seară fără aportul centralelor eoliene și fotovoltaice (limitări naturale sau dictate de protecții tehnologice), cu reduceri de putere, până la opriri, ale centralelor pe gaze naturale (presiuni mici în rețeaua de transport gaze naturale); la vârful de consum, valoarea medie maximă orară considerată este de 9.750 MW (identic cu cea înregistrată în ianuarie 2017. Valoarea maximă instantanee a fost de 9.991 MW)”, se arată în textul Programului de iarnă.

În ceea ce privește energia electrică, a fost analizată o perioadă de 6 luni, respectiv de la 1 octombrie 2017 la 31 martie 2018, pentru care Comisia Națională de Prognoză a prevăzut o creștere a consumului mediu cu 2,4%, iar Dispecerul Energetic Național a prevăzut o creștere a acestuia cu 1,2% față de realizările perioadei similare 2016 – 2017.

„Ținând cont de evoluția consumului de energie electrică din perioada 1 ianuarie – 1 septembrie a.c., de inexistența unor semnale privind apariția de noi agenți economici cu consum relevant de energie electrică, de scenariul DEN (Dispeceratul Energetic Național – n.r.) care ia în considerare o corecție a influenței temperaturilor medii lunare mai scăzute cu 1-2 grade C, estimarea de creștere medie a consumului luat în calcul pentru perioada 15 noiembrie 2017 – 15 martie 2018 este de 1,1% față de realizările perioadei similare aferente Programului de iarnă anterior”, potrivit documentului.

Astfel, cantitățile de combustibili prevăzute în balanța de combustibili au fost estimate pentru a face față unei creșteri medii față de anul trecut de până la 1,1% a consumului de energie electrică, în condițiile unei prognoze hidrologice rezervate, precum și în condițiile în care centralele termoelectrice, ce funcționează pe lignit, vor fi aprovizionate din timp cu cantitățile prevăzute.

„Pentru a realiza stocurile de lignit, cel puțin la nivelul valorilor prevăzute în prezentul program de iarnă, este necesar ca toate exploatările și depozitele de cărbune aferente, inclusiv depozitul U.M.C. Roșia, din cadrul C.E. Oltenia, să fie funcționale, și, de asemenea, transportul pe calea ferată între cariere și centrale să se desfășoare în mod corespunzător”, se mai arată în proiect.

Iarna trecută, consumul țării de electricitate și gaze naturale a ajuns la recorduri istorice, după ce temperaturile au coborât foarte mult la începutul lunii ianuarie, iar gerul a ținut câteva săptămâni, cu temperaturi frecvente de minus 15-20 de grade.

Tot în perioada ianuarie-februarie, prețul energiei s-a dublat pe bursă, ceea ce a dus în final la o scumpire a electricității pentru populație cu 8% de la 1 iulie 2017.