Emmanuel Macron, în vizita oficială în România. Iohannis: Obiectivul României de aderare la Schengen rămâne unul de actualitate

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a sosit în România. Emmanuel Macron a fost primit atât de preşedintele Klaus Iohannis, cât şi de premierul Mihai Tudose. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante momente ale vizitei.

23 aug. 2017, 20:48

UPDATE. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a afirmat joi, la București, că este la curent cu eforturile autorităților române de a integra România „într-o Europă care merge înainte”.

„Suntem convinși să lucrăm împreună pe foaia de parcurs pentru viitorul Uniunii Europene, pentru zona Euro și pentru toate demersurile care trebuie făcute în viitor, pentru că știu că sunteți ferm hotărâți să integrați România într-o Europă care merge înainte”, a afirmat președintele Macron, la Palatul Cotroceni, la finalul întrevederii avute cu șeful statului român Klaus Iohannis, la invitația căruia efectuează o vizită în țara noastră. Revizuirea directivei privind detașarea lucrătorilor nu înseamnă să îi împiedicăm pe transportatorii români să lucreze peste tot în Europa, a afirmat președintele Franței, Emmanuel Macron. El a precizat că problema directivei actuale este că aceasta reprezintă „un cadru prea slab”. România are tot dreptul să ceară integrarea în Spațiul Schengen, a afirmat președintele Franței.

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis, joi, omologului său francez, Emmanuel Macron, că obiectivul României de aderare la Schengen rămâne unul de actualitate.

„I-am transmis dlui președinte și faptul că obiectivul României de aderare la Spațiul Schengen rămâne unul de actualitate”, a afirmat Iohannis, în conferința de presă comună, susținută la Palatul Cotroceni împreună cu omologul francez. El a precizat că România acționează deja de facto ca un stat responsabil al Spațiului Schengen, solidar la toate eforturile de consolidare a frontierelor externe ale Uniunii Europene.

„Aderarea României va consolida securitatea Spațiului Schengen și va transmite un semnal puternic în sprijinul construcției europene”, a subliniat șeful statului.

Președintele Klaus Iohannis:

Doresc să mulțumesc pentru că ați acceptat invitația mea de la Consiliul European din iunie. România este prima țară din regiune unde efectuați o vizită bilaterală, ceea ce ne onorează. Am avut și astăzi discuții foarte bune, în urma cărora am decis aprofundarea parteneriatului strategic. Am exprimat sprijinul pentru ca proiectul cultural România – Franța 2018 să fie un succes care să contribuie la imaginea actuala modernă a celor două state. Am salutat dinamica pozitiva a colaborarii economice, care a ajuns la aproape 8 miliarde de euro. România rămâne una dintre țările europene cele mai atașate francofoniei.  România este azi – dupa 10 ani de când suntem membri – un stat membru matur, care dorește să fie un membru reformator al Uniunii Europene. Am arătat că Europa socială trebuie să fie în primul rând o Europă a coeziunii. România va acorda susținere proiectului Europei apărării.

Preşedintele Emmanuel Macron

Imi face o mare placere sa ma aflu astazi intr-o vizita bilaterala. Acum 10 ani tara dumneavoastra a aderat la UE si a facut progrese remarcabile. O relatie bilaterala se construieste si prin relatii de afaceri pe care, intr-adevar, vrem sa le dezvoltam. O cooperare care trebuie incurajata in continuare, cele trei acorduri care au fost semnate acum sunt deosebit de importante pentru noi. Am vorbit de asemenea de mai multe subiecte de interes comun.
Am discutat si un subiect care stiu ca este foarte important pentru dumneavoastra si va felicit pentru aceasta dorinta de a lucra impreuna – revizuirea directivei privind detasarea lucratorilor. Sigur ca ne dorim ca toti cei care lucreaza in Europa sa o faca intr-un mod corect si competitiv. Aveti tot dreptul sa cereti aderarea la spatiul Schengen. Nu am nicio ideologie, sunt total deschis fata de acest subiect insa trebuie sa fiu onest – Europa spatiului Schengen nu functioneaza bine.  Va aratam toata deschiderea de a avea un parteneriat demn de toate eforturile pe care le-ati facut.

UPDATE. Şeful statului francez este primit, la această oră, de către preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii oficiale desfăşurate la Palatul Cotroceni.

Cei doi şefi de stat vor avea convorbiri tete-a-tete şi în plenul delegaţiilor oficiale.

În prezenţa lor, va fi semnat un Memorandum de înţelegere privind ”Ground Based Air Defense Systems” pentru Forţele Armate Române dintre MBDA Franţa şi Compania Naţională ROMARM S.A., filiala Electromecanica Ploieşti.

Totodată, va fi semnată Declaraţia între Airbus Helicopters şi IAR S.A. Braşov privind contractul general semnat la 12 aprilie 2017.

Un alt document care va fi semnat în prezenţa celor doi şefi de stat este Declaraţia de intenţie privind cooperarea româno-franceză pe subiecte europene de interes comun.


UPDATE. Avionul președintelui francez a aterizat la București. Delegația oficială a sosit la Palatul Cotroceni. Există o întârziere de 30 de minute față de programul oficial anunțat inițial.


UPDATE. Declaraţia între Airbus Helicopters şi IAR SA Braşov, privind contractul semnat de cele două companii în luna aprilie a acestui an, va fi semnată joi în prezenţa preşedinţilor Emmanuel Macron şi Klaus Iohannis, potrivit unor surse fiind vorba despre o extindere de la 5 la 15 ani.

În cadrul vizitei oficiale pe care preşedintele Franţei o desfăşoară în România, vor fi semnate două declaraţii şi un memorandum. Una dintre declaraţii face referire la contractul semnat de Airbus Helicopters şi IAR Braşov din data de 12 aprilie 2017. Surse oficiale au declarat pentru Mediafax că este vorba despre o extindere a contractului de la 5 la 15 ani şi implică livrarea, în 10 ani, a 50 de elicoptere, atât României cât şi pentru export.

În aprilie, Airbus Helicopters şi IAR au semnat un Acord General privind cooperarea exclusivă pentru producerea în România a elicopterului multirol H215M, un aparat de zbor greu, bimotor. Potrivit acordului, IAR va deveni contractor principal pentru orice posibilă comandă de elicoptere H215M pe care Ministerul român al Apărării o va face pentru a înlocui flota îmbătrânită.

Memorandumul privind ”Ground Based Air Defense System” pentru forţele Armate Române dintre MBDA Franţa şi Compania Naţională ROMARM, ce va fi semnat joi în prezenţa celor doi şefi de stat, prevede cumpărarea de rachete de rază scurtă şi foarte scurtă de acţiune, au declarat aceleaşi surse oficiale pentru Mediafax.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, începe joi o vizită în România, prima din mandatul său şi a şasea a unui şef de stat francez după 1989. El se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Mihai Tudose şi va face o vizită la muzeul Dimitrie Gusti.

Ultimul preşedinte francez care a venit în România a fost Francois Hollande, în 2016.

Vizita face parte dintr-un turneu al liderului de la Elysee în Austria, România şi Bulgaria. “Această deplasare are ca obiectiv să consolideze legăturile noastre cu aceste ţări partenere şi să evoce în special mizele economice şi sociale, privind politica faţă de migranţi şi apărarea”, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei franceze.

13:00

Ceremonia primirii oficiale
Platoul de Ceremonii, Palatul Cotroceni

13:15
Sosire și fotografie oficială
Holul de Onoare, Palatul Cotroceni

13:20
Semnare în Cartea de Onoare și convorbiri tête-à-tête
Salonul de Onoare, Palatul Cotroceni

13:50
Convorbiri oficiale
Sala de Consiliu, Palatul Cotroceni

14:30
Conferință de presă comună
Sala Unirii, Palatul Cotroceni

15:00
Preşedintele Franţei va fi primit de premierul Mihai Tudose la Vila Lac 1, unde va avea loc un dejun de lucru oferit în onoarea oaspetelui francez.

17:30
Vizitarea Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”

19:30
Recepție oferită de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, în onoarea Președintelui Republicii Franceze, domnul Emmanuel Macron
Palatul Cotroceni