Proiect de lege: Câte zile pot sta acasă taţii de nou născuţi

Taţii care sunt asiguraţi în cadrul sistemuului asigurărilor sociale de stat ar putea avea dreptul la 10 zile lucrătoare de concediu paternal plătit din fondul de salarii al unităţii, potrivit unui proiect de lege iniţiat de 12 senatori liberali.

24 mart. 2016, 15:16
Proiect de lege: Câte zile pot sta acasă taţii de nou născuţi

Iniţiativa legislativă adoptată de deputaţii din Comisia pentru Muncă şi protecţie socială prevede ca „în cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 10 zile lucrătoare”.

De asemenea, concediul paternal se acordă la cerere, în primele două luni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului.

Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte integral din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Citeşte şi:  INDEMNIZAŢIA de creştere a copilului ar putea creşte. Vezi ce alte MODIFICĂRI sunt aduse legii

„Legea nr. 210/1999 a concediului parental a fost adoptată ca o necesitate compensatorie pentru părinţii paterni, care nu beneficiază de anumite drepturi ca şi indemnizaţiiile şi concediile acordate pentru mame decât în situaţia când le substituie conform OUG nr. 111/2010”, potrivit expunerii de motive a actului normativ.

Iniţiativa legislativă pentru modificarea Legii concediului paternal nr. 210/1999 a fost adoptată de Senat, Camera Deputaţilor este for decizonal.

Până în prezent concediul paternal era de cinci zile.