Proiect: Ministerul Finanţelor propune eliminarea unor documente necesare autorităţilor locale la contractarea de împrumuturi

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) vrea să elimine o serie de documente necesare autorităților locale pentru obținerea de credite, printre acestea numărându-se bugetul local aprobat pentru anul în care se solicită finanțarea, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern pentru modificarea și completarea HG 9/2007 privind constituirea, componența și funcționarea Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale (CAÎL).

21 feb. 2017, 16:53
Proiect: Ministerul Finanţelor propune eliminarea unor documente necesare autorităţilor locale la contractarea de împrumuturi

„Prin proiectul de act normativ se propune modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 9/2007, cu modificările și completările ulterioare, în vederea clarificării și simplificării conținutului documentației necesare pentru obținerea autorizării contractării sau garantării de către unitățile/subdiviziunile administrativ — teritoriale de finanțări rambursabile, în sensul eliminării documentelor care nu servesc fundamentării deciziei CAÎL. Astfel, se propune eliminarea unor documente, cum sunt ultimul buget local aprobat pentru anul în care se solicită autorizarea și contul de execuție a bugetului local la finele lunii precedente celei de solicitare a autorizării, întrucât datele cuprinse în aceste documente nu influențează determinarea gradului de îndatorare, unul dintre criteriile de analiză ale CAÎL, în baza cărora se emite avizul de contractare sau garantare a finanțărilor rambursabile”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Totodată, se propune ca în locul situației financiare privind contul de execuție a bugetului local al unității administrativ-teritoriale pentru ultimii 3 ani anteriori anului în care se solicită autorizarea contractării și/sau garantării finanțării rambursabile să se depună doar contul de execuție a bugetului local — Venituri pentru ultimii 3 ani anteriori anului în care se solicită autorizarea contractării finanțării rambursabile, avizat de unitatea teritorială a Trezoreriei Statului, document necesar calculării veniturilor proprii pentru determinarea gradului de îndatorare a bugetului local.

„Întrucât din acest document nu se poate determina eventualul deficit al secțiunii de funcționare la finele anului anterior, astfel încât să poată fi verificată respectarea prevederilor art. 63 alin. (41) din Legea nr. 273/2006, cu modificările și completările ulterioare, este necesară cuprinderea în documentația pentru obținerea avizului CAÎL a unei declarații a ordonatorului principal de credite din care să rezulte că unitatea/subdiviziunea administrativ-teritorială nu înregistrează deficit al secțiunii de funcționare la finele anului anterior solicitării”, se mai arată în documentul citat de Agerpres.

În prezent, potrivit Legii nr. 273/2006, cu modificările și completările ulterioare, unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale care au înregistrat plăți restante la data de 31 decembrie a anului anterior, neachitate până la data solicitării avizului CAÎL, sau care au înregistrat deficit al secțiunii de funcționare la sfârșitul anului anterior solicitării nu au dreptul la contractarea sau garantarea de împrumuturi.