Proiectul Legii salarizării, discutat cu sindicaliştii din cultură: Sunt măriri de la 25% până la 100%

Proiectul Legii salarizării unitare a fost discutat vineri la Ministerul Muncii cu sindicaliştii din cultură. Ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, a declarat că în proiect sunt creşteri salariale pentru angajaţii din domeniul cultural, precizând că va mai fi o majorare în acest an şi că, la fel cum se întâmplă pentru celelalte domenii de activitate, vor fi salarii precizate foarte clar din 2018 până în 2021.
Iulian Tudor
10 mart. 2017, 10:26
Proiectul Legii salarizării, discutat cu sindicaliştii din cultură: Sunt măriri de la 25% până la 100%

UPDATE: Preşedintele Uniunii Sindicatelor din Instituţiile de Spectacole, Cristian Şofron, a declarat vineri, după discuţiile de la Ministerul Muncii, că în proiectul Legii salarizării unitare sunt măriri de la 25 la sută până la 100 la sută în domeniul cultură, pe o grilă de salarizare până în 2021, iar dacă acele salarii vor fi şi acordate, „lucrurile arată civilizat”. Cristian Şofron a spus că sindicaliştii solicită o întâlnire la Ministerul Culturii, pentru că de acolo sunt nişte „uşoare inadvertenţe” cu proiectul de lege pe care l-au văzut acum.

„Ne-a fost prezentată o grilă de salarizare până în anii 2021. Sigur că, teoretic, arată bine grila aceea. Au fost ridicate câteva obiecţii, sperăm ca ele să fie luate în considerare. Desigur, rămâne această problemă că aceste salarii vor fi şi acordate. Sperând că vor fi acordate, lucrurile arată civilizat”, a spus actorul Cristian Şofron.

Întrebat despre majorările salariale din domeniul cultură prevăzute în proiectul Legii salarizării unitare, Cristian Şofron a spus că, din ce a văzut pe grile, sunt măriri de la 25 la sută până la 100 la sută.

„Grilele nu au putut fi luate acasă, ca să spun aşa. Ne-am uitat un pic pe ele, mi-e greu să va spun acum măriri, dar sunt măriri de la 25 la sută până la 100 şi nu ştiu cât la sută pentru muzee, din câte am înţeles. Deci sunt ceva măriri, lucruri importante, pentru că, ştiţi foarte bine, cultura, deşi o replică destul de bătută în ultimul timp, a fost o Cenuşăreasă a României şi a fost destul de puţin băgată în seamă”, a adăugat Şofron.

El a precizat că ultimele majorări salariale din cultură au adus o oarecare reaşezare a salariilor, dar angajaţii din domeniu speră ca, după noile creşteri salariale, „lucrurile să intre cât de cât în normalitate”.

Cristian Şofron a mai spus că, în proiect, sunt „câteva inechităţi”, dar probabil că sunt lucruri care au scăpat analizei şi vor fi îndreptate.

„Măririle sunt extrem de diverse în procente, nu am cum să le reţin. (…) De exemplu, măririle de 50 la sută nu se aplică şi şefilor de formaţii, de muncitori, să zicem, şi atunci există o situaţie ciudată, un şef formaţie muncitori are un salariu mai mic decât subordonatul lui, lucru care este uşor ciudat. Sunt lucruri care probabil au scăpat şi vor fi cu siguranţă îndreptate”, a explicat Şofron.

Întrebat câţi angajaţi sunt în domeniu şi ar urma să beneficieze de prevederile noi legi, Cristian Şofron a spus că foarte puţină lume poate da un răspuns la această întrebare, estimând că ar fi în jur de 10.000 de oameni.

Sindicat Biblioteca Naţională: În proiectul Legii salarizării, creşterile ajung şi la 140%. Acum, mulţi angajaţi BNaR au salarii mai mici decât ale unui bibliotecar comunal

Preşedintele Sindicatului Bibliotecii Naţionale a României, Elena Bucur, a declarat vineri, după discuţiile de la Ministerul Muncii, că în proiectul Legii salarizării unitare sunt prevăzute creşteri pentru angajaţii BNaR care ajung şi la 140 la sută. Elena Bucur a precizat că, în prezent, mulţi angajaţi ai Bibliotecii Naţionale, cu studii superioare, au salarii mai mici decât ale unui bibliotecar comunal, ceea ce nu este normal.

„Am susţinut reaşezarea sistemului de salarizare şi repunerea Bibliotecii Naţionale în fruntea sistemului naţional de biblioteci. Acum, salariaţii Bibliotecii Naţionale a României (BNaR), mulţi dintre ei, specialişti cu studii superioare, au salarii mai mici decât ale unui bibliotecar comunal, ceea ce nu este firesc. Din ceea ce am văzut, în grila actuală salariile sunt ok şi, într-adevăr, se va face o corecţie”, a spus Elena Bucur.

Liderul sindical a precizat că, în 2015, bibliotecile universitare au avut o creştere salarială de 25 la sută, iar atunci Biblioteca Naţională a României a rămas mult în urmă.

„Prin Ordonanţa 2/2017, bibliotecile comunale aparţinând consiliilor locale au avut o creştere de 20 la sută, Biblioteca Naţională a României nu a primit nimic”, a mai spus Elena Bucur.

Preşedintele Sindicatului Bibliotecii Naţionale a României (SBNR) a mai declarat că, din ce a văzut în proiectul de lege, poate să spună că este mulţumită, pentru că vor fi creşteri salariale care vor ajunge până la 140 la sută.

„Sunt avantajate funcţiile mici, salariile mici, care vor avea o creştere şi de 100 la sută, procentual, începând cu 2018, începând de la 12 la sută, până în 2021 ajungând de la 76 la sută până la 100 la sută. Vor ajunge chiar şi la 140 la sută”, a spus Elena Bucur.

Ea a adăugat că Biblioteca Naţională are în prezent aproximativ 228 de angajaţi, deşi, conform legii şi aşa cum ar avea nevoie, ar trebui să fie 995.

„Noi am cerut ca în 2017, să fim măcar 350 de angajaţi. Acum, un salariat al Bibliotecii Naţionale acoperă doi-trei salariaţi”, a mai spus preşedintele SBNR.

Discuţiile privind proiectul Legii salarizării unitare au început luni, primii care au fost la negocieri fiind sindicaliştii din apărare şi ordine publică. Negocierile au continuat marţi cu sindicatele din sănătate şi joi cu sindicaliştii din educaţie, iar vineri au avut loc discuţii cu federaţiile din cultură.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat joi, că trebuie ca, în final, toate sumele să se încadreze în anvelopa salarială de 32 de miliarde de lei, precizând că toţi bugetarii vor avea în sporuri un voucher de vacanţă şi două norme de hrană şi că va fi o distribuţie corectă a sporurilor, nu ca până acum, când şefii luau sporuri foarte mari faţă de restul angajaţilor.

„Ce ne asigurăm noi cu această ocazie este că absolut toată lumea va avea o distribuţie corectă a sporurilor, să nu se mai întâmple ca până acum, când unii, doar pentru că erau şefi, luau sporuri foarte mari faţă de restul angajaţilor. Fiind obligatoriu ca fiecare bugetar să aibă normă de hrană şi să aibă acest voucher de vacanţă, atunci în nivelul sporurilor trebuie prinse pentru toată lumea. Considerăm că este o variantă mai corectă şi în niciun caz nu va fi mai mult decât este prognozat”, a explicat Lia Olguţa Vasilescu.

Ministrul Muncii a mai spus că suma de 32 de miliarde de lei nu va merge uniform de la bază spre vârf, adică toţi bugetarii să primească acelaşi coeficient, pentru că atunci s-ar adânci şi mai mult diferenţele salariale existente acum, iar sindicatele au fost de acord că aceasta este varianta cea mai corectă.

LEGEA SALARIZĂRII UNITARE. Sindicaliştii din Educaţie vor salarii duble faţă de salariul minim pe economie pentru profesorii debutanţi

 

Preşedintele Uniunii Sindicatelor din Instituţiile de Spectacole a precizat că sindicaliştii din domeniu vor reveni la negocieri la Ministerul Muncii şi că, până atunci, solicită o întâlnire la Ministerul Culturii pe această temă, pentru că de acolo sunt „uşoare inadvertenţe” cu legea care le-a fost prezentată vineri.

Ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, a spus că este o rundă normală de discuţii la Ministerul Muncii pe proiectul Legii salarizării, vineri cu sindicatele din cultură, care sunt întrebate ce propuneri mai au pentru noua lege.

„Până acum, din ceea ce am înţeles de la sindicatele din cultură lucrurile sunt în regulă. Sunt şi aici creşteri salariale şi urmărim să micşorăm decalajele între grupele de salarii şi să mărim salariile în zona de jos, acolo unde e normal, este nevoie de această mărire”, a precizat Gabriel Petrea, potrivit news.ro.

Ministrul a mai spus că săptămâna viitoare, când va exista o imagine finală pe toate grupele de muncă, va putea să dea şi cifre, însă până atunci trebuie finalizate discuţiile cu toate sindicatele, pentru ca prevederile proiectului Legii salarizării unitare să fie puse în acord cu sindicaliştii.

„Nu are rost să avem acum discuţii despre cine are salariu mai mare. Cred că trebuie să ajungem la o înţelegere cu toate sindicatele şi apoi o să vă prezentăm toate domeniile. Avem în programul de guvernare o creştere, pentru cei din cultură a fost una în decembrie şi va mai fi una în acest an şi, ca la toate domeniile, o să avem salarii precizate foarte clar, în 2018, în 2019, până în 2021”, a adăugat Gabriel Petrea.

Ministrul a precizat că săptămâna viitoare vor fi din nou discuţii cu sindicatele din educaţie şi din sănătate, dar şi cu reprezentanţi ai diplomaţilor, cu cei din administraţia publică centrală şi, în final, cu cei din administraţia publică locală, ca să fie astfel închisă zona de salarizare.

„Va fi, în plus, o discuţie pe funcţiile comune, pentru că ele nu au fost prinse în aceste anexe. Funcţiile comune e normal să aibă acelaşi salariu”, a mai spus Petrea.

Discuţiile privind proiectul Legii salarizării unitare au început luni, primii care au fost la negocieri fiind sindicaliştii din apărare şi ordine publică. Negocierile au continuat marţi cu sindicatele din sănătate şi joi cu sindicaliştii din educaţie, iar vineri au loc discuţii cu federaţiile din cultură.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat joi, că trebuie ca, în final, toate sumele să se încadreze în anvelopa salarială de 32 de miliarde de lei, precizând că toţi bugetarii vor avea în sporuri un voucher de vacanţă şi două norme de hrană şi că va fi o distribuţie corectă a sporurilor, nu ca până acum, când şefii luau sporuri foarte mari faţă de restul angajaţilor.

„Ce ne asigurăm noi cu această ocazie este că absolut toată lumea va avea o distribuţie corectă a sporurilor, să nu se mai întâmple ca până acum, când unii, doar pentru că erau şefi, luau sporuri foarte mari faţă de restul angajaţilor. Fiind obligatoriu ca fiecare bugetar să aibă normă de hrană şi să aibă acest voucher de vacanţă, atunci în nivelul sporurilor trebuie prinse pentru toată lumea. Considerăm că este o variantă mai corectă şi în niciun caz nu va fi mai mult decât este prognozat”, a explicat Lia Olguţa Vasilescu.

NOUA LEGE A SALARIZĂRII: Absolut toţi bugetarii vor avea în sporuri două norme de hrană şi un voucher de vacanţă

Ministrul Muncii a mai spus că suma de 32 de miliarde de lei nu va merge uniform de la bază spre vârf, adică toţi bugetarii să primească acelaşi coeficient, pentru că atunci s-ar adânci şi mai mult diferenţele salariale existente acum, iar sindicatele au fost de acord că aceasta este varianta cea mai corectă.

Ea a precizat că va fi o distribuţie corectă pe funcţii comune care apar la mai mulţi ordonatori principali de credite, astfel încât, de exemplu, femeia de serviciu să fie funcţie comună şi la Ministerul de Interne şi la Ministerul Educaţiei, iar salariul să fie acelaşi.

Întrebată cum arată noua lege, care va fi mecanismul de aplicare, dacă aceasta va fi bazată pe funcţii, pe grade şi gradaţii, ministrul Mediului a spus că draftul proiectului va putea fi văzut la sfârşitul lunii martie.

Ministrul a precizat că proiectul Legii salarizării unitare porneşte aproape de la zero, pentru că proiectul din perioada ministrului Rovana Plumb a fost făcut pe o anvelopă salarială de 42 de miliarde de lei, proiectul de acum este pe 32 de miliarde, iar proiectul tehnocraţilor era pe 19 miliarde de lei.

„Vă daţi seama că, în aceste condiţii, a trebuit să regândim totul aproape de la zero. Sigur, nişte principii s-au păstrat de acolo. De exemplu, o idee foarte bună în legea doamnei Rovana Plumb a fost 5% un fel de fond de premiere pe care să-l aibă la dispoziţie ordonatorul de credite şi pe care să-l distribuie împreună cu sindicatele. O idee foarte bună. Dar am lucrat şi la regulamentul de sporuri, nu este voie să se mai treacă de 30 la sută decât, evident, în instituţiile în care au parte de resurse proprii. Acolo este altă discuţie. Asta înseamnă că, la nivelul ordonatorului de credite, nu se poate merge din total salarizare cu mai mult de 30 la sută. Un poliţist care este în stradă, sigur că poate să primească un spor de 70 la sută. Cert este că un alt funcţionar care va fi la birou nu poate să aibă acelaşi spor, pentru că, pe medie, ei trebuie să se închidă la 30 la sută”, a explicat Vasilescu.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Lidia Fecioru a dezvăluit băutura care te ajută să dormi mai bine: „Se face foarte simplu”
Capital.ro
Cei care au permis CATEGORIA B nu au voie, sub nicio formă. Regula spune că este INTERZIS
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
E GRATIS! Guvernul oferă 2.000 de lei sub formă de vouchere
Adevarul
Locul din România unde industria giganților mondiali ai modei se prăbușește. Mii de angajați rămân fără slujbe
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Bomba anului în lumea mondenă. Pe cine a refuzat Cătălin Botezatu
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Unchiul copilei este principalul suspect al crimei! Ce i-ar fi făcut înainte să o omoare?!
Cancan.ro
TOP 50 vedete care au crezut că nu le vede nimeni, dar… Anna Lesko, Andreea Bălan și Gina Pistol au COMIS-O!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
O filipineză care locuiește în România a dezvăluit motivul pentru care îi place țara noastră: „România și Filipine sunt asemănătoare”. Ce spune despre mâncarea românească
Capital.ro
Regula obligatorie pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Detaliul este absolut esențial
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Cine este Carlo Acutis, tânărul de 15 ani făcut sfânt de Papa Francisc. Ce minuni ar fi înfăptuit după moarte
substantial.ro
Descoperă rețeta tradițională a Plăcintei cu Carne: Secretele unui gust autentic și savuros
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'