Proteste ale angajaţilor din Sănătate. Oamenii sunt nemulţumiţi de reducerea sporurilor cu până la 50% VIDEO

Angajaţii din spitalele din România au întrerupt lucrul şi au protestat, luni dimineaţă, în curtea unităţilor medicale, reclamând că le-au fost diminuate sporurile cu până la 50%.

16 apr. 2018, 05:43
Proteste ale angajaţilor din Sănătate. Oamenii sunt nemulţumiţi de reducerea sporurilor cu până la 50% VIDEO

UPDATE: Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a avut o întâlnire cu ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, la sediul Ministerului de Finanţe, pentru a găsi soluţii în ceea ce priveşte situaţia sporurilor din sistemul medical.

Aproximativ 10% din totalul personalului medical a avut anumite scăderi salariale şi este important ca managerii de spitale să se gospodărească, deoarece bugetul este foarte clar, iar limita de sporuri de 30% trebuie respectată, a declarat luni ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, după întâlnirea cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

„Vorbim de aproximativ 10% din total personal medical cu anumite scăderi. Sunt diferite scăderile, de la spital la spital. De exemplu, sunt spitale unde o infirmieră a pierdut 150 de lei, există spitalul de monospecialitate unde o infirmieră a pierdut până la 1.000 de lei. Deci, există diferenţe între spitale, dar până la urmă vorbim de 10% din personal, nu vorbim de tot personalul. Până la urmă trebuie să vorbim şi de majorările care au fost chiar substanţiale”, a spus Pintea.

Aceasta a subliniat însă că legea trebuie aplicată, cu încadrarea în procentul de spor, şi a menţionat că problemele au apărut între ordonatorii principali de credite.

„Noi, ca Minister al Sănătăţii, aplicăm legea, care spune că trebuie să ne încadrăm într-un procent de spor. Problemele au apărut între ordonatorii principali de credit, respectiv spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii şi spitalele din subordinea administraţiei publice locale. Plus că există personal auxiliar care nu creşte în grilă la nivelul din 2022 decât în fiecare an, progresiv. Reducându-se nivelul de sporuri, categoric apar nişte ajustări negative, dar nu cred că influenţele trebuie să fie atât de mari”, a afirmat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii a precizat că problemele au apărut la spitalele de monospecialitate, unde sporurile erau până la 1 martie de 100%.

„Marea majoritate a personalului câştigă. Ar trebui să vorbim de majorările salariale, la medici, la asistente medicale, care sunt semnificative. Problemele au apărut la spitalele de monospecialitate, respectiv psihiatrie, pneumoftiziologie, care aveau sporuri foarte mari acordate. Cuantumul sporurilor până la 1 martie acolo erau de 100%. Deşi limitele erau între 50% şi 100%, toată lumea a avut sporul maxim. De la 1 martie, nivelul a scăzut la 85%, între 55% şi 85% cu încadrare. Unii au putut să acorde doar 55%, conform legii. Deci, până la urmă, trebuie să ne facem şi propriile evaluări. Plus că nu tot personalul dintr-un spital de monospecialitate trebuie să ia 100%”, a subliniat Pintea.

Ea a adăugat că a verificat modul de acordare a sporurilor, repartizarea procentelor şi dacă au fost făcute bine calculele.

„Am mai găsit nişte inadvertenţe. Până una alta este o situaţie regretabilă pentru unii. Este inadmisibil să pierzi la salariu, dar acest lucru poate fi rezolvat. Aveam legea la îndemână. Am făcut o videoconferinţă în urmă cu o lună şi jumătate. Am spus aceste lucruri managerilor, am spus că există această posibilitate pe care ţi-o conferă Legea 95 (Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii – n. r.), important este să ne gospodărim, pentru că bugetul atât este. Încadrare şi limită de 30%”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea a precizat că bugetul „aşa o să rămână” şi că „este rândul managerilor să fie manageri”.

„Îmi asum ceea ce spun. Am verificat de exemplu activitatea câtorva spitale din Capitală. Este absolut inadmisibil ca un spital în ultimele 5 luni să nu încheie contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, deci să nu îşi ia inclusiv sumele la care au dreptul. Eu mă întreb cum au cumpărat materiale sanitare, reactivi şi alte materiale necesare funcţionării activităţii. Voi face şi acest tip de evaluări, deja am început, dar, repet, sunt probleme pe care vom încerca să le rezolvăm”, a spus oficialul MS.

Referitor la întâlnirea cu ministrul Finanţelor, Sorina Pintea a afirmat că aceasta era programată de mai multă vreme, deoarece aveau de discutat o serie de aspecte legate de funcţionarea sistemului de sănătate, unul dintre punctele de pe ordinea de zi fiind problema celor 415 medici rezidenţi.

„A mai fost problema medicamentelor şi alte probleme punctuale. Noi avem multe discuţii comune, nu a fost doar o întâlnire pentru salarii. Normal că am abordat şi această temă, pentru că este importantă, dar bugetul este foarte clar”, a subliniat ministrul Sănătăţii.

UPDATE: Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spune că i-a chemat la discuţii pe managerii spitalelor unde angajaţii au declanşat proteste din cauza diminuării sporurilor, ea afirmând că trebuie aplicată o lege, iar prin această lege au existat şi majorări importante ale salariilor medicilor.

„Am chemat managerii să avem o discuţie, cu managerul Spitalului Bagdasar Arseni deja m-am întâlnit şi revizuit acordarea sporurilor. Nu cred că vor mai fi probleme deosebite. Noi aplicăm o lege şi există şi scăderi pe care încercăm să le echilibrăm”, a declarat Sorina Pintea, luni dimineaţă, la Digi 24.

O parte a angajaţilor Spitalului „Bagdasar Arseni” au protestat şi vineri, iar luni dimineaţă au reluat protestele în curtea unităţii medicale, reclamând că au ajuns să piardă din venituri chiar şi 1/700 de lei, după reducerea sporurilor. Cei mai afectaţi sunt asistenţii şi infirmierii, care spun că au scăderi salariale între 1.000 şi 1.700 de lei în urma aplicării noii legi a salarizării şi a noului regulament al sporurilor.

O delegaţie a protestatarilor ar urma să meargă la discuţii cu conducerea spitalului.

Noi proteste ar urma să aibă loc luni şi la Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală.

Protestul de la Craiova a început în jurul orei 8.00, când aproximativ 200 de angajaţi, în mare parte asistenţi medicali şi infirmieri, au ieşit în curtea spitalului, nemulţumiţi că sporurile le-au fost diminuate cu procente între 20 şi 50%.

În ultima perioadă, au avut loc proteste în mai multe spitale din ţară, cadrele medicale fiind nemulţumite că le-au fost micşorate sporurile şi astfel le-au scăzut veniturile cu câteva sute de lei, diminuările putând ajunge până la 1.300-1.500 de lei.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat vineri, la finalul unor noi negocieri cu sindicaliştii din sănătate, că va da o circulară prin care cere spitalelor ca în baza legii să acorde stimulente angajaţilor care vor avea veniturile mai mici în luna martie, astfel încât să fie compensate pierderile. Pintea a precizat că aproximativ 10 la sută dintre angajaţii din domeniul medical vor avea pierderi la salarii în această lună.

„Este un articol în Legea 95, la capitolul de finanţare a spitalelor, care poate fi aplicat. Eu spun că pot să aplice o lege care este în vigoare ca să poată compensa nişte pierderi de venituri pe anumite categorii, infirmieri, brancardieri. Este vorba despre a se gospodări fiecare. (…) Eu voi da această circulară pentru că am avut o discuţie cu sindicatele, au agreat această soluţie de moment. Stimulentele vor acoperi la personalul care pierde la venituri. Nu pierde tot personalul. Să nu uităm că există la spitalele din Capitală medici care câştigă până la 22.000 de lei net, fără veniturile din gărzi. Deci în momentul în care Guvernul a dat această lege a salarizării a spus dorim să ne păstrăm medicii în ţară”, a declarat ministrul Sănătăţii Sorina Pintea vineri, după discuţiile cu sindicatele.

Ea a precizat că aproximativ 10 la sută dintre angajaţii din sistemul sanitar vor avea salariile mai mici, însă sunt „situaţii punctuale”, care pot fi rezolvate. Ministrul a spus că a prezentat această soluţie sindicatelor încă de acum o lună şi nu ştie de ce nu au agreat-o de atunci. Pintea a adăugat că o a doua soluţie este regândirea regulamentului de sporuri pe categorii de spitale.

„Deocamdată sunt aceste două propuneri, una a noastră cu aplicarea legii cu stimulentele pentru această lună, iar ei au venit cu propunerea diferenţierii pe categorii de spitale. Mai sunt şi alte soluţii la care ne vom gândi, dar până la urmă repet, noi aplicăm legea salarizării cu încadrarea în cuantumul de sporuri”, a mai spus Pintea.

Întrebată dacă bolnavii vor avea de suferit, Sorina Pintea a spus că nu, însă se va vedea cum se „gospodăreşte” fiecare spital şi cum se vor echilibra lucrurile.

„Fiecare unitate spitalicească în parte trebuie să îşi facă această echilibrare şi să vadă exact cum stă. Vom vedea cine gestionează bine sau nu un spital. Stimulentele nu se dau la tot personalul, ci personalului care pierde faţă de venitul din luna februarie. Tocmai pentru a echilibra lucrurile. Vom vedea cum se gospodăreşte fiecare”, a spus ministrul Sănătăţii.

La rândul lor, sindicaliştii din Sănătate se declarau mulţumiţi de soluţiile găsite în urma negocierilor de la minister şi încrezători că pentru moment situaţia a fost aplanată.

„Se pare că pot exista soluţii. Sunt foarte multe probleme peste tot şi faptul că va trimite acum o circulară că se poate folosi şi de acei bani ca stimulente pentru cei care pierd este un lucru minunat, că îi mai liniştim o perioadă de timp scurtă până când regândim regulamentul de sporuri. (…) Oamenii au ieşit spontan, asta este situaţia. Sperăm ca în urma şedinţei noastre şi în urma întâlnirii cu cei de la Ministerul Sănătăţii, să aplanăm puţin situaţia şi să identificăm soluţii concrete pe termen lung. Vom vedea ce vom face în viitor”, au declarat liderii Sanitas la ieşirea din minister.