PROTESTE de amploare în Rusia. Aproape 1.000 de oameni au fost arestaţi

Numărul persoane arestate luni în Rusia, la protestele faţă de corupţia elitelor, a ajuns la aproape 1.000. Manifestaţiile au coincis cu Ziua Naţională a Rusiei.

RomaniaTV.net
12 iun. 2017, 20:23

După manifestaţii de o amploare neaşteptată, pe 26 martie, mii de ruşi, adesea foarte tineri, au ieşit în stradă în zeci de oraşe, inclusiv în apropiere de Kremlin, la Moscova, unde forţele anti-revoltă au încercat să disperseze mulţimea cu lovituri de baston.

ONG-ul specializat OVD-Info a anunţat că cel puţin 600 de oameni au fost reţinuţi la Moscova şi 300 la Sankt Petersburg, potrivit datelor preliminare. De asemenea, mai multe persoane au fost arestate în oraşe mai mici, precum Vladivostok (est), Kaliningrad (enclavă la Marea Baltică), Norilsk sau Soci.

„Putin este la putere de 17 ani şi nu intenţionează să plece”, a spus Aleksandr Tiurin, în vârstă de 41 de ani, la protestul de pe strada Tverskaia, din apropiere de Kremlin. „A uzurpat puterea, există o absenţă totală a societăţii civile din ţară, tribunalele nu funcţionează, corupţia s-a transformat în sistem”, a adăugat el.

„Vrem o alternanţă, ca în toate ţările normale (…). Vrem un răspuns din partea autorităţilor”, a explicat Igor, de 16 ani, care flutura o pancartă pe care scria „Corupţia fură viitorul”. „În orice ţară este nevoie de o opoziţie pentru a controla actele puterii”, a insistat şi Arseni, elev la liceu.

 

În jurul lui lor, mulţimea scanda „Rusia fără Putin!” şi „Libertate pentru Navalnîi!”. Acesta din urmă, care intenţiona să candideze împotriva lui Vladimir Putin la alegerile prezidenţiale din martie 2018, a fost reţinut la ieşirea din blocul său, a anunţat soţia acestuia pe Twitter, îndemnând la continuarea protestelor.

Potrivit avocatului său, Vadim Kobzev, el riscă până la 30 de zile de arest pentru încălcarea regulilor privind organizarea manifestaţiilor.

Bloggerul, ale cărui anchete distribuite pe reţelele de socializare denunţă corupţia aleşilor şi oligarhilor, a convocat manifestaţii în toată Rusia luni, zi liberă în care ţara comemorează proclamarea independenţei sale în 1990, după căderea URSS.

Iniţial, Navalnîi a primit autorizaţie pentru a organiza protestul pe bulevardul Saharova, însă a schimbat locul cu o zi înainte de miting, pe strada Tverskaya, lângă Kremlin. Biroul procurorului general a avertizat că această schimbare este ilegală şi că poliţia va fi nevoită să ia „toate măsurile necesare” pentru a evita tulburările la adresa liniştiii publice.

Potrivit autorităţilor, aproximativ 1.800 de protestatari s-au strâns şi pe bulevardul Saharova.

Un responsabil al Primăriri din Moscova, Vladimir Cernikov, le-a reproşat manifestanţilor că „îi deranjează pe oamenii veniţi să sărbătorească Ziua Rusiei pe Tverskaia”, unde erau prevăzute animaţii.

Navalnîi a făcut o surpriză pe 26 martie, când a reuşit să scoată în stradă zeci de mii de oameni, inclusiv tineri care nu au prins o conducere din care să nu facă parte Putin.

Această mobilizare de o amploare fără precedent în ultimii ani a venit după ce echipa lui Navalnîi a publica o investigaţie în care îl acuza pe premierul Dmitri Medvedev că se află la conducerea unui imperiu imobiliar finanţat de oligarhi.

Poliţia a reţinut atunci peste 1.000 de persoane, inclusiv pe Navalnîi, care a petrecut 15 zile după gratii.

Înaiinte de manifestaţiile de luni, echipa lui Navalnîi şi ONG-ul Human Rights Watch au denunţat presiuni din partea universităţilor şi şcolilor pentru a convinge tinerii să nu meargă la protest, mergând până la ameninţări cu excluderea.