Proteste de amploare: Iranienii manifestează împotriva Israelului şi a Statelor Unite. Este posibilă o nouă Intifadă

Mii de iranieni manifestează împotriva Israelului şi SUA; imamul Ahmad Khatami îi îndeamnă pe palestinieni la o ”nouă intifadă” şi ameninţă Casa Albă şi Israelul cu rachetele.

08 dec. 2017, 15:22
Proteste de amploare: Iranienii manifestează împotriva Israelului şi a Statelor Unite. Este posibilă o nouă Intifadă

Mii de iranieni au manifestat vineri împotriva Israelului, după recunoaşterea de către Donald Trump a Ierusalimului drept capitală a acestui stat, iar un reprezentant religios i-a îndemnat pe palestinieni la revoltă. Televiziunea publică iraniană a difuzat imagini cu mii de persoane defilând, după rugăciunea de vineri, pe străzile Teheranului şi în alte oraşe.

Protestatarii defilau şi scandau sloganurile ”Moarte Americii!”, ”Moarte Israelului”, iar unii dintre ei au ars steaguri americane şi israeliene. „Al-Quds (Ierusalimul) este al nostru”, ”Vom rămâne în picioare până la aneantizarea Israelului”, se putea citi pe banderoale, potrivit news.ro.

Decizia anunţată miercuri de Donald Trump a provocat un val de condamnări în lume. La o zi după îndemnul mişcării islamiste Hamas la o ”nouă intifada”, grupări palestiniene au declarat vineri ”ziua furiei”. ”Trump a tras o linie peste 70 de ani de negocieri” de pace, a declarat imamul rugăciunii de vineri la Teheran, Ahmad Khatami, la Moscheea Mossala, cea mai mare din oraş.

Citeşte şi Rusia este „îngrijorată” de decizia lui Trump privind Ierusalimul

Preşedintele american ”a dovedit că soluţia la problema Palestinei este doar Intifada” (”războiul pietrelor”), a adăugat el, referindu-se la revoltele populare plaestiniene din 1987-1993 şi 2000-2005. ”Orice pagubă pe care i-o puteţi provoca acestui regim de ocupaţie şi criminal este un gest pe placul lui Allah”, a declarat el, potrivit news.ro.

Ahmad Khatami, care a fost numit în post de liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a avertizat vineri că rachetele iraniene pot atinge Israelul. ”Noi construim rachete şi vom mări raza rachetelor noastre atât cât vom putea, la mii de kilometri, astfel încât să-i împiedicăm să doarmă pe locatarii Casei Albe”, a spus el, insistând asupra faptului că rachetele servesc unor scopuri de descurajare.

”Dacă într-o zi regimul sionist vrea să facă o greşeală, noi vom rade Tel Avivul şi Haifa (în nordul Israelului)” de pe hartă, a mai ameninţat el.