Proteste în Venezuela: Un mort şi peste 180 de răniţi, între care şi deputaţi ai opoziţiei

Peste 180 de răniți, printre care șase deputați ai opoziției, și moartea unui tânăr, care a crescut la 34 numărul celor care și-au pierdut viața de la începutul manifestațiilor, în urmă cu o o lună, au marcat o nouă zi de proteste în stradă, miercuri, în Venezuela, pe fondul escaladării tensiunii după convocarea unei adunări constituante de către președintele Nicolas Maduro, relatează EFE.
Iulian Tudor
04 mai 2017, 05:22
Proteste în Venezuela: Un mort şi peste 180 de răniţi, între care şi deputaţi ai opoziţiei

Mobilizarea a mii de susținători ai opoziției, care încercau să ajungă în vestul capitalei Caracas, spre sediul Parlamentului, s-a încheiat cu o puternică înfruntare cu forțele de securitate, care au folosit gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc pentru a dispersa mulțimea de pe principala arteră a orașului.

Violența a crescut atunci când un grup de manifestanți mascați au început să arunce cu pietre și cocktailuri Molotov înspre efectivele poliției și gărzii naționale.
Moartea tânărului s-a înregistrat în mijlocul incidentelor și a fost cauzată de o armă de foc la nivelul gâtului, potrivit informațiilor furnizate de ministrul de Interne, Nestor Reverol. Acesta nu a oferit mai multe detalii despre posibilii autori sau cauzele acestui deces.

Autoritățile au precizat de asemenea că peste 180 de persoane au fost rănite miercuri, între care șase deputați, majoritatea dintre aceștia suferind traumatisme și având dificultăți în respirație.

Coaliția de opoziție MUD ( Mesa de la Unidad Democrática) a precizat că deputații Julio Montoya, Gaby Arellano, Miguel Pizarro, Ivlev Silva, Williams Dávila și Freddy Guevara, prim-vicepreședinte al Parlamentului, au suferit diverse leziuni în timpul manifestației de miercuri din Caracas.
Opoziția a anunțat că va rămâne în stradă până ce, între alte solicitări, se va restabili ordinea constituțională care, în opinia sa, s-a rupt odată cu hotărârea prin care Tribunalul Suprem și-a asumat atribuțiile Parlamentului.

Deși măsura a fost anulată la puține zile după aceea, opoziția cere ca acei magistrați care au pronunțat respectiva hotărâre să fie destituiți și în plus să aibă loc alegeri pentru toate funcțiile publice, inclusiv președinția.

Citeşte şi Venezuela a dat o jumătate de milion de dolari pentru ceremonia de Învestire a lui Trump

Inițiativa președintelui Nicolas Maduro, de a alege o adunare constituantă pentru reformarea sistemului juridic al țării, a fost prost primită de către opozanți care consideră că este o altă încercare de a da o „lovitură” Constituției și a de se agăța de putere. Propunerea, care a fost oficializată miercuri chiar de Maduro, în Consiliul Național Electoral, a provocat noi motive pentru ca opoziția să protesteze în stradă.

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a convocat luni adunarea constituantă, iar liderul opoziției, Julio Borges, și-a chemat compatrioții să se revolte față de „lovitura de stat”, transmit Reuters și AFP. „Pentru a obține pacea de care are nevoie țara, pentru a învinge lovitura de stat fascistă, convoc adunarea constituantă cetățenească, nu a partidelor politice. O constituantă a poporului”, a declarat Maduro în fața unei mulțimi de câteva mii de susținători, adunați în centrul capitalei cu ocazia sărbătorii de 1 Mai. „Nu vreau război civil”, a adăugat el. AFP observă că președintele acuză adesea opoziția de fascism.

Actuala lege fundamentală permite adunării constituante să dizolve toate organele de conducere și să convoace alegeri anticipate. Același pas l-a făcut și fostul președinte venezuelean Hugo Chavez în 1999, la scurt timp după ce a fost ales.

Președintele parlamentului, Julio Borges, a afirmat că „este o înșelătorie cu scopul de a păcăli poporul venezuelean cu un mecanism care nu este altceva decât o lovitură de stat”. El a făcut apel la continuarea protestelor de stradă marți și miercuri.

Citeşte şi Graţierea condamnaţilor pentru trafic de influenţă scoate oamenii în stradă. Sute de persoane, în Piaţa Victoriei

Pe tot parcursul lunii aprilie, sute de mii de oameni au participat la manifestații și contramanifestații în Venezuela, soldate cu morți, răniți și sute de persoane arestate.

Violențele din Venezuela se suprapun peste o criză economică gravă în acest stat sud-american, membru al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Senatori americani, republicani și democrați, au depus miercuri un proiect de lege cu sancțiuni împotriva Venezuelei. Papa Francisc și-a oferit ajutorul pentru un „dialog”, dar „cu condiții foarte clare”.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Ana Bodea vrea un copil cu Valentin Butnaru: „Nu m-a cerut încă, dar îmi doresc!“
Fanatik.ro
Colosul britanic care deschide o fabrică nouă în România. Vrea să facă rapid un produs militar. Vor fi multe locuri de muncă
Capital.ro
Regulă pentru toată România. Este interzis pentru cei care nu stau la adresa din buletin
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
Vestea cea mare! Suma pe care o vor primi românii la bătrânețe din partea Guvernului
Adevarul
Indignare mondială după atacul israelian de la Rafah. Premierul cataloghează atacul drept o „greșeală tragică”
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Inna, fanul luxului pe patru roti. Cum a ajuns artista pe lista neagră de la Ferrari
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
wowbiz.ro
Getuța Sterp a răbufnit și ea la adresa Marei Bănică! Ce i-a transmis jurnalistei: „Să vezi ce bătaie de joc ți-ai făcut singură. Nu rămâne așa”
Cancan.ro
Gabriela Lucuțar divorțează! Regina Întunericului și soțul ei au de împărțit o avere de 2,7 milioane de euro
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Vara anului 2024 va fi una dintre cele mai călduroase veri din istorie, anunță Organizația Meteorologică Mondială
Capital.ro
Este interzis peste tot în România. Legea a fost modificată astăzi, 28 mai
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
stirilekanald.ro
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
substantial.ro
Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, sărbătorite pe 13 iunie în 2024: Tradiții și simboluri creștine pe care fiecare credincios ar trebui să le respecte
MediaFlux
Se dau BILETE de TRATAMENT cu JUMĂTATE de PENSIE! Cine MERGE în STAȚIUNE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'