PSD vrea sesiune extraordinară în august pentru CODUL FISCAL. Dragnea: Ministrul Finanţelor va face o analiză

Liderii social-democraţi au decis, luni, în şedinţa Biroului Permanent Naţional, să propună în şedinţa Coaliţiei de Guvernare organizarea unei sesiuni extraordinare parlamentare, la sfârşitul lunii august, pentru reexaminarea Codului Fiscal. Senatul ar urma să discute reexaminarea Codului Fiscal pe 24 august, iar Camera Deputaţilor pe 25 - 26 august. Preşedintele interimar al PSD Liviu Dragnea a declarat, luni, că ministrul Finanţelor va ţine cont de cererea de reexaminare a preşedintelui şi va face o nouă analiză, împreună cu BNR, asupra sustenabilităţii.

RomaniaTV.net
27 iul. 2015, 10:13
PSD vrea sesiune extraordinară în august pentru CODUL FISCAL. Dragnea: Ministrul Finanţelor va face o analiză

„Nu cred ca s-a adoptat, s-a elaborat modificarea Codului Fiscal undeva într-o baie. Au fost specialişti care au lucrat la acest document, oameni din mediul de afaceri care se pricep şi alţi parteneri. Cred că se susţine. Premierul a fost implicat serios în elaborarea noului Cod Fiscal, au fost discutii largi, analize, prognoze care au demonstrat că Codul Fiscal de la 1 ianuarie poate aduce beneficii mari României”, a declarat Liviu Dragnea, preşedintele interimar al PSD, după şedinţa BPN. 

Dragnea a mai spus că ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, va avea discuții pe tema Codului fiscal cu toate instituțiile interesate, inclusiv cu Banca Națională, și va realiza din nou o analiză și o prognoză privind efectele acestuia.

„Am discutat despre Codul fiscal, proiectul a fost întors de către președintele Iohannis la Parlament, ministrul de Finanțe va purta discuții cu toate instituțiile interesate, inclusiv cu Banca Națională, va realiza din nou o analiză, precum și o prognoză pe următorii 2-3 ani privind efectele Codului fiscal din care să reiasă, poate mult mai bine, sustenabilitatea și justețea măsurilor cuprinse în acesta”, a spus Dragnea, la finalul ședinței conducerii PSD.

Dragnea a adăugat că proiectul Codului fiscal va urma procedura firească în Parlament, menționând că îl preocupă afirmațiile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, despre noul Cod fiscal, dar că Guvernul nu trebuie să renunțe fără argumente serioase la un astfel de proiect legislativ.

„Mă preocupă afirmațiile domnului Isărescu, numai că o simplă declarație, pe care o respect, care văd că astăzi este puțin contrazisă de domnul Adrian Vasilescu, pe mine mă face să cred că cea mai bună variantă este aceea pe care am discutat-o astăzi, ca ministrul de Finanțe să discute cu toate instituțiile interesate, inclusiv cu BNR, pe cifre, pe analize și pe prognoze financiare. Eu nu cred că s-a adoptat modificarea Codului fiscal undeva, într-o baie, acolo au fost specialiști care au lucrat la acest document, oameni din mediul de afaceri care se pricep, alți parteneri. Eu cred că se susține, primul-ministru a fost implicat serios în elaborarea noului Cod fiscal, au fost discuții foarte largi, analize, prognoze care ne-au arătat că aplicarea noului Cod fiscal poate să aducă foarte multe beneficii României și nu vreau să cedăm pur și simplu. Vrem să avem o relație corectă, dar nu putem să cedăm fără să avem argumente serioase, dimpotrivă, argumentele sunt de partea noastră”, a precizat Dragnea.

Anterior, Victor Ponta anunţase că Parlamentul se va reuni în sesiune extraordinară, probabil după 15 august, pentru a rediscuta Codul Fiscal.

„Am stabilit că în luna august, probabil după 15 august, vom avea sesiune extraordinară întâi la Senat, pentru că e prima Cameră, şi după aceea la Camera Deputaţilor.

Evident că noi vom vota «pentru» Codul Fiscal că doar nu suntem total duşi cu capul să fi votat acum trei săptămâni «pentru» şi după aia să votăm «contra». Chiar suntem normali la cap şi mai avem un pic de ruşine măcar. Deci noi votăm «pentru» şi eu cred că la 1 septembrie Codul Fiscal va fi promulgat”, a spus Ponta, joi seara la România TV.

CITEŞTE ŞI: Ponta, despre Codul Fiscal: Senatul se reuneşte în sesiune extraordinară pentru a-l rediscuta în august

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut, în urmă cu două săptămâni, Parlamentului reexaminarea Codului Fiscal, Legislativul aflându-se în vacanţă până la 1 septembrie. Cererea de reexaminare a Legii privind Codul fiscal a fost trimisă Senatului, care va dezbate proiectul în calitate de primă Cameră sesizată.

În cerere, șeful statului subliniază că „legiuitorul trebuie să promoveze o atitudine echilibrată și rațională, de natură a nu genera disfuncționalități care, ulterior, să necesite frecvente corectări de ordin legislativ”, motiv pentru care în elaborarea unui nou Cod fiscal „nu ar trebui promovate politici care generează fiscalități excesive, dar nici relaxări accentuate”.

„Măsurile de austeritate ale anului 2010 trebuie să rămână istorie. Revenirea la politici fiscale riscante și cu consecințe negative pe termen lung reprezintă o experiență pe care nu numai clasa politică nu și-o mai poate permite, dar, mai ales, costurile acestora nu trebuie să mai fie suportate de cetățeni”, afirmă Iohannis în cererea de reexaminare.

Citeşte şi: Isărescu despre Codul Fiscal: Reducerile de taxe sunt inaplicabile economic şi financiar