Radovan Karadjici, fost lider al sârbilor bosniaci, cere anularea verdictului de genocid şi rejudecarea cazului

Fostul lider politic al sârbilor bosniaci Radovan Karadjici a cerut luni judecătorilor internaţionali anularea verdictului din 2016 prin care a fost găsit vinovat de genocid şi alte atrocităţi, precum şi rejudecarea cazului.

23 apr. 2018, 15:02
Radovan Karadjici, fost lider al sârbilor bosniaci, cere anularea verdictului de genocid şi rejudecarea cazului

„Vă cerem să anulaţi un verdict nedrept şi să ordonaţi un nou proces”, a declarat în faţa completului de judecată avocatul lui Karadjici, Peter Robinson, adăugând că procurorii nu au reuşit să dovedească vinovăţia directă a clientului său.

„A fost un megaproces bazat pe prezumţia că Radovan Karadjici este vinovat”, a acuzat Robinson.

Citeşte şi Un tribunal din Bosnia l-a achitat pe fostul comandant din Srebeniţa care a ordonat atrocităţile împotriva sârbilor

Karadjici (72 de ani) a fost găsit vinovat de genocid pentru uciderea a aproape 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani la Srebrenica în iulie 1995, în cel mai mare masacru comis în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial, informează Agerpres.

El a mai fost condamnat pentru persecuţii, omoruri, violuri, tratamente inumane comise mai ales în timpul asediului asupra oraşului Sarajevo, soldat cu moartea a 10.000 de civili în 44 de luni. A fost totuşi achitat la una din cele două acuzaţii de genocid, în lipsa probelor suficiente care să demonstreze că această infracţiune a avut loc şi în alte şapte localităţi din Bosnia.