Radu Mazăre, la ICCJ în dosarul Campusul Social „Henri Coandă”. Ce spune despre conturile din Panama

Radu Mazăre a ajuns, din nou, în faţa judecătorilor. Fostul primar din Constanţa a venit, marţi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru verificarea controlului judiciar în dosarul în care este acuzat de luare de mită, potrivit România TV.

05 apr. 2016, 10:50
Radu Mazăre, la ICCJ în dosarul Campusul Social „Henri Coandă”. Ce spune despre conturile din Panama

Fostul primar Radu Mazăre s-a prezentat, marţi, la ICCJ. Întrebat de jurnaliști cum comentează scandalul legat de conturile secrete din Panama ale mai multor români, Mazăre a spus că nu comentează, nemaifiind persoană publică. Mai mult, fostul edil a precizat că nu deține nici un cont în Panama.

Citeşte şi: DIICOT va verifica informaţiile din dosarele „Panama Papers”

Radu Mazăre s-a aflat, marți, la Curtea Supremă, în dosarul de corupție în care a fost trimis în judecată alături de fratele său, Alexandru Mazăre, și omul de afaceri Avraham Morgenstern. Marţi a avut loc primul termen al dosarului trimis recent în instanţă de către procurorii DNA. Judecătorul urmează să verifice măsura controlului judiciar, sub care a fost trimis în faţa instanţei fostul edil constanţean.

Este vorba despre cauza in care au fost deferiti justitiei si fratele fostului edil, Radu Mazare, acuzat de DNA de luare de mita si fals in declaratii, senatorul Alexandru Mazare – acesta din urma fiind cercetat pentru complicitate la luare de mita si fals in declaratii, dar si afaceristul Morgenstern, acuzat de dare de mita, toti cei trei intrand in vizorul procurorilor anticorputie in privinta construirii cartierului de locuinte sociale “Henri Coanda”, din Constanta.

La momentul trimiterii sale in judecata, pe 1 aprilie, procurorii anuntau faptul ca “inculpatul Mazare Radu Stefan, in calitate de primar al Municipiului Constanta, a lansat, la inceputul anului 2011, programul de construire locuinte modulare grupate in Campusul Social “HENRI COANDA”, aprobat prin hotarare a Consiliului Local al mun. Constanta. Pe fondul demararii acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, in calitate de reprezentant al unei societati comerciale, a dorit sa isi asigure castigarea licitatiei ce urma sa fie organizata”, dar si ca “astfel, in cursul anului 2011, omul de afaceri i-a remis primarului municipiului Constanta, Mazare Radu Stefan, suma totala de 175.000 de euro, pentru ca acesta sa-i faciliteze castigarea licitatiei ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, in valoare de 40.964.030 lei fara TVA (circa 10 milioane de euro)”.

Totodata, reprezentantii DNA au adaugat si urmatoarele aspecte: “Precizam ca din suma totala de 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferati catre contul personal al primarului Mazare Radu Stefan si 80.000 de euro catre contul pus la dispozitie de fratele sau Mazare Alexandru, ambele fiind deschise la o banca din Israel. Banii, primiti in mai multe transe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi apartinand unor societati off shore, conturi deschise la banci din strainatate”, dar si ca “in schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazare Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau in sarcina atributiilor sale de serviciu (ex. initierea unor hotarari de consiliu local prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achizitie sau prin care a fost favorizata societatea comerciala reprezentata de inculpatul Morgenstern Avraham)”.