Raed Arafat: Dacă nu era Spitalul Floreasca, nu era SMURD la Bucureşti

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat joi, în cadrul unei festivităţi organizate cu prilejul împlinirii a 85 de ani de la înfiinţarea Spitalului Floreasca, că SMURD Bucureşti nu ar fi fost înfiinţat dacă nu ar fi existat Spitalul de Urgenţă Floreasca.

24 mai 2018, 16:06
Raed Arafat: Dacă nu era Spitalul Floreasca, nu era SMURD la Bucureşti

„Îmi permit să spun că Spitalul Floreasca nu este doar un spital. Este o instituţie complexă, este o instituţie care depăşeşte rolul unui spital simplu şi l-a depăşit pe parcursului anilor. Clar vorbim despre o instituţie de leadership şi de o instituţie care reprezintă exemplu pentru altele nu numai din România, vorbim despre o instituţie de învăţământ extrem de importantă şi vorbim de o instituţie care a avut curajul să aducă lucrurile noi şi să le implementeze în România. (…) Dacă nu era Spitalul Floreasca, nu era SMURD-ul la Bucureşti. (…) Aceşti oameni au făcut ca lucrurile să se întâmple şi într-adevăr să vedem schimbări în bine pentru oamenii din România şi pentru oamenii din Bucureşti. Încă primim şi astăzi telefoane de la familii, de la aparţinători care spun clar – vreau să fie dus la Floreasca, vreau ca bolnavul să fie dus la Floreasca, vreau fiul meu, tatăl meu, mama mea să fie dus la Floreasca. De ce? Pentru că există încredere şi pentru că lumea are încredere în această instituţie. (…)”, a afirmat Arafat.

Prof. dr. Mircea Beuran a spus că Spitalul Floreasca este „un spital fanion în medicina românească”

„Aducem în faţa naţiunii rezultate care stau la baza unei activităţi continue a spitalului, indiferent de frământările istorice prin care a trecut, astăzi este un spital fanion în medicina românească. (…) În domeniul chirurgiei se pot face aborduri chirurgicale clasice, laparoscopice, toracoscopice pentru chirurgia toracică, artroscopice pentru ortopedie şi traumatologia osoasă se fac intervenţii cu suport robotic, lucrurile aceste ne aşează într-un plan de egalitate cu medicina europeană şi internaţională. În domeniul ortopediei, în afară de cel menţionat ca abord şi tehnică, faptul că se protezează articulaţii de tot felul, rezultatele acestor intervenţii au reuşite foarte mari, modul în care căutăm să recuperăm anumite complicaţii ale bolilor în care etapa medicală nu mai este eficientă”, a afirmat Mircea Beuran.

Potrivit acestuia, spitalul şi-a diversificat foarte mult şi activitatea de cardiologie.

„În spitalul nostru se primesc pacienţi care au infarctul acut şi ei sunt stentaţi imediat, sunt intervenţii pe care medicii cardiologi intervenţionişti le fac în tulburările de ritm, se fac radioablaţii, sunt lucruri care se promovează în aplicaţii de celule stem în regiunea patologiei cardiace. În acelaşi timp avem şi serviciile auxiliare – un serviciu de pneumologie, de nefrologie cu o dializă”, a arătat medicul.

Prof. dr. Daniela Bartoş şi-a amintit că şi-a petrecut 40 de ani în cadrul spitalului.

„Spitalul de Urgenţă a fost înfiinţat dintr-o necesitate a Societăţii de Salvare de la acel moment, care reuşea să stabilizeze cât de cât bolnavii pe stradă, accidente de căruţă, de maşini, de ce o fi fost pe vremea aceea, iar după aceea au constatat că nu au unde să îi ducă. Din această necesitate, profesorul Minovici a dezvoltat o mică unitate în care să fie primiţi bolnavii. Iniţial cu un departament de chirurgie şi câteva paturi de medicină internă, iar ulterior spitalul s-a dezvoltat foarte mult după Revoluţie când au apărut o multitudine de secţii, în aşa fel încât orice bolnav să poată fi abordat din toate punctele de vedere. Pacientul este din ce în ce mai complex, presupune o activitate interdisciplinară şi atunci el a devenit cea mai mare provocare pentru noi”, a spus Bartoş.

Vicepreşedintele Academiei Române, Victor Voicu, consideră că Spitalul de Urgenţă Floreasca este rezultatul unei contribuţii extraordinare a mai multor generaţii de medici.

„Este un produs al şcolii medicale româneşti – o şcoală medicală prestigioasă la nivel european şi de aceea trebuie să o respectăm, să o prezervăm şi să convingem autorităţile că respectarea medicinei româneşti este o condiţie majoră pentru supravieţuirea noastră ca entitate naţională. Cine nu înţelege că medicina modernă este absolut esenţială pentru un popor, acum, în aceste vremuri grele şi contradictorii, conflictuale, uneori de neînţeles, a pierdut cursa. Spitalul de Urgenţă Floreasca este rezultatul unei contribuţii extraordinare a mai multor generaţii de medici”, a susţinut academicianul.

În Spitalul Clinic de Urgenţă au fost trataţi peste 6.000.000 pacienţi, dintre care 2.000.000 au fost internaţi. Unitatea medicală deţine 731 de paturi şi tratează anual 35.000 de pacienţi internaţi, potrivit afirmaţiilor reprezentanţilor spitalului.

Într-un an se prezintă a camera de gardă 140.000 de pacienţi. Zilnic, la UPU vin peste 400 de persoane.