Raport de mediu: Locuitorii din oraşele europene respiră un AER EXTREM de POLUAT

Circa 9 din 10 locuitori ai oraşelor europene respiră un aer plin de poluanţi, care provoacă 400.000 de decese premature în fiecare an, a indicat miercuri Agenţia Europeană de Mediu, citată de AFP, potrivit Agerpres.

20 nov. 2014, 11:35
Raport de mediu: Locuitorii din oraşele europene respiră un AER EXTREM de POLUAT

Poluarea aerului rămâne principala cauză de mediu a deceselor premature în Europa urbană, susţine un raport al agenţiei citate, după compilarea datelor privind circa 400 de oraşe.

„Cetăţenii europeni respiră de multe ori un aer care incompatibil cu standardele europene”, avertizează totodată agenţia citată.

„În cazul unor substanţe poluante, peste 95% din populaţia urbană este expusă la niveluri periculoase”, a indicat aceasta într-un comunicat.

Citeşte şi AVERTIZARE: Poluarea reduce cu aproape un an durata de viaţă a europenilor

Atacurile şi bolile de inimă reprezintă principala cauză (80%) a deceselor cauzate de poluarea aerului, înaintea bolilor pulmonare şi a cancerului.

„Efectul poluării aerului asupra sănătăţii are un impact economic semnificativ, scurtând vieţile oamenilor, crescând cheltuielile medicale şi reducând productivitatea, din cauza zilelor de lucru pierdute”, se indică în acelaşi raport.

Documentul citează statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ale Comisiei Europene, care atribuie peste 400.000 de decese premature anual poluării aerului. Pe baza datelor din 2011, Agenţia estimează că poluarea aerului s-a soldat cu 458.000 de decese în 40 de ţări europene, dintre care 430.000 în cele 28 de state membre ale blocului comunitar.